Heidi van Circus Santelli: ‘Heel Nederland kon tijdens de lockdown meedoen met onze online les’

Aangeboden door Verkiezing Club van het Jaar

Heidi (links) tijdens een training ballopen. | Foto's: Circus Santelli

Clubs en verenigingen zijn onwijs belangrijk voor Groningen. Maar het is geen verrassing dat het afgelopen jaar vrij pittig voor ze is geweest. Circus Santelli laat het er niet bij zitten en bedacht creatieve oplossingen om haar leden actief te houden.

Bij Circus Santelli vind je kinderen, jongeren en volwassenen die gek zijn op circus. Bij de circusvereniging leren zo’n 200 leden onder andere koorddansen, jongleren en eenwielfietsen. ”Alle leerlingen die bij het circus komen beginnen met leren ballopen. Dat is laagdrempelig. Daarna zijn er tal van mogelijkheden. We doen verschillende dingen op het gebied van oog-handcoördinatie en evenwicht. De populairste onderdelen zijn de trapeze en de doeken’, aldus Heidi van der Veen (42) van Circus Santelli.

De vereniging heeft twee voorstellingsgroepen, een soort selectiegroepen die optreden. ”We schrijven zelf theaters aan maar worden ook vaak benaderd, zo stonden we vorig jaar bijvoorbeeld op muziekfestival Kadepop met een spectaculaire luchtact met trapeze en doeken.”

Verbinding

Naast optredens en lessen op de vereniging is het circus actief op scholen in Groningen. ”We geven vervangende gymlessen of komen langs op een schoolfeest. Dat doen we ook ook op buurtfeesten en kinderfeestjes.” Daarnaast hield de vereniging zich de afgelopen jaren bezig met een project waarbij ouderen in verzorgingstehuizen samen met kinderen een circusles volgen. ”Het is project waarbij verbinding centraal staat.” Circus Santelli won er zelfs de Appeltje van Oranje-prijs mee. ”Het beeldje werd uitgereikt door Máxima. Dat project willen we graag weer oppakken.”

Op Kadepop deden we een spectaculaire luchtact met trapeze

Online lessen

In maart 2020 moesten de deuren dicht. Heidi weet het nog goed. ”Om vier uur hadden we nog les, maar de les van vijf uur werd gecanceld.” De vereniging zat echter niet bij de pakken neer. ”Al vrij snel hebben we een aantal lessen via Zoom gegeven.” Het circus zocht direct de samenwerking met andere circussen op. ”Een van onze trainers werkt ook voor Circus Okidoki uit Meppel en Circus Saranti uit Leeuwarden, dus die konden ook meedoen.”

Tekst gaat verder onder video.

Zelf thuis jongleerballen maken

Het bleef niet bij online lessen. ”We hebben een heel YouTubekanaal opgezet met instructievideo’s, die zijn vrij te bekijken door iedereen. Bijvoorbeeld een video waarin we uitleggen hoe je zelf jongleerballen maakt.” Daarnaast riep het circus jongeren op foto’s en video’s in te sturen. ”Zo konden we delen hoe iedereen thuis circus oefende.”

Circus verbindt

Tijdens de tweede lockdown pakte Circus Santelli het nog groter aan. Heidi: ”Toen ben ik de linkjes naar de online lessen landelijk gaan delen. Er deden iedere les zo’n dertig à veertig mensen mee, verspreid door heel Nederland! Circus verbindt: mensen in Amersfoort lopen tegen dezelfde moeilijkheden aan bij oefeningen als wij in Groningen. Door het landelijk te delen hopen we dat circus in Nederland nog groter wordt.”

Geïnspireerd door andere verenigingen

Het circus liet zich het afgelopen jaar ook inspireren door andere clubs. ”Afgelopen winter waren we gestopt met buiten trainen, in verband met de kou. Dat veranderde toen ik zag dat allerlei dans-, judo- en voetbalclubs, waaronder Dijkmansport, wel buiten trainden. Daar kwamen een hoop kinderen op af. Toen hebben wij besloten ook buiten les te geven. Wel korter dan normaal, in verband met de temperatuur. Het was een succes, dankzij het idee van andere verenigingen!”

Tekst gaat verder onder foto’s.

In 2019 werd werd het circus de ‘Club van het Jaar‘ van de stad Groningen. ”Dat was heel leuk! Het zorgde voor verbinding binnen de club: iedereen was zo enthousiast tijdens het stemmen werven. Alleen dat al was leuk om te doen. Tuurlijk hadden we die landelijke prijs ook graag gewonnen. Dat zorgt er helemaal voor dat je goed onder de aandacht komt.”

Geef je op voor de Verkiezing Club van het Jaar

Toffe initiatieven zoals die van Circus Santelli moeten worden gesteund. Daarom wordt de Verkiezing Club van het Jaar georganiseerd. Dit is onderdeel van Rabo ClubSupport. Hiermee willen Rabobank, NOC*NSF, AD.nl, Kunstbende en LKCA clubs en verenigingen een welverdiend podium geven. Want na het afgelopen jaar kunnen ze wel wat support gebruiken!

Je kunt jouw vereniging hiervoor aanmelden. Ga vóór 5 mei naar clubvanhetjaar.nl en nomineer jouw club of vereniging. Iedereen mag meedoen: of je nu bij een voetbalclub zit of een theatergroep. Vervolgens is het zaak om tussen 19 april en 24 mei zoveel mogelijk stemmen te werven. Op 26 mei worden de winnaars per gemeente en provincie bekendgemaakt. Op 9 juni is er een feestelijke award uitreiking en wordt ook bekend welke sport- en cultuurvereniging Club van het Jaar 2021 zijn geworden.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Verkiezing Club van het Jaar

Nu gesloten

Meer informatie

Verkiezing Club van het Jaar

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Bij de ‘Voedselbank voor bijen’ van Sanne scoor je gratis zaadjes en plantjes”

Bij de ‘Voedselbank voor bijen’ van Sanne scoor je gratis zaadjes en plantjes

voedselbank bijen
Ga naar “Tof! Er komen misschien een openluchtbioscoop, horeca én speelbos in het Stadspark”

Tof! Er komen misschien een openluchtbioscoop, horeca én speelbos in het Stadspark

openluchtbioscoop
Ga naar “Dit nieuwe dakterras zit ergens verstopt in Groningen en je komt er alleen via aanwijzingen”

Dit nieuwe dakterras zit ergens verstopt in Groningen en je komt er alleen via aanwijzingen

geheime dakterras

In onze gids

Ga naar “Partycafé de Doos”

Partycafé de Doos

 • Gelkingestraat 11
 • Discotheken
 • 16:00 - 03:00
alex doos

Nu geopend

Ga naar “Horecaboom.nl”

Horecaboom.nl

 • Stavangerweg 4A
 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “De Blauwe Lotus”

De Blauwe Lotus

 • Nieuwe Ebbingestraat 111
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99”

Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting”

Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Per direct gezocht: Medewerker Marketing en Communicatie”

Per direct gezocht: Medewerker Marketing en Communicatie

 • Oosterpoort Opleidingen
 • Parttime
Ga naar “Medewerker horeca SPOT Groningen (Oosterpoort & Stadsschouwburg) – parttime baan”

Medewerker horeca SPOT Groningen (Oosterpoort & Stadsschouwburg) – parttime baan

 • MF Horeca
 • Parttime
Ga naar “Adviseur Water”

Adviseur Water

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Afwas en Onderhoud”

Medewerker Afwas en Onderhoud

 • Timing Uitzendbureau
 • Parttime