Groninger Francien (31) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

Groningse Francien | Foto: Francien Homan

Het eeuwenoude verhaal van Don Quichot en een moderne draai aan dat verhaal door een bijdrage van Groninger Francien Homan: dat is wat je kunt verwachten tijdens de voorstelling De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. En het leuke is: jij kunt hierbij zijn op dinsdag 31 januari in Groningen.

De naam Don Quichot kun je herkennen van de wereldbekende roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Ondanks dat dit boek al eeuwenlang bestaat, komen er verrassend moderne onderwerpen voorbij. Deze zie je dan ook terug in de voorstelling van OPERA2DAY en het New European Ensemble.

Dit kun je verwachten van de voorstelling

Don Quichot is een welvarende ondernemer met een internationaal bedrijf, waarbij dus ook werknemers van over de hele wereld werken. Ondanks zijn rijkdom en machtige functie heeft hij het gevoel alsof zijn leven betekenisloos is. Wanneer hij op zoek gaat naar een zinvoller bestaan begint hij met dagdromen. Daarbij vervagen langzaam de grenzen tussen fantasie en realiteit.

Tijdens de voorstelling zul je veel herkennen van de hedendaagse wereld. Wat dacht je bijvoorbeeld van de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plekje waar je je thuis voelt? Daarnaast zie je ook de duidelijke kloof tussen dromen en de harde realiteit van de wereld zoals wij hem kennen. Don Quichot lijkt het niet allemaal meer op een rijtje te hebben door het dagdromen. Alleen…, is dat wel zo? Of is de wereld om hem heen gek gek worden?

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen >

Francien schreef mee aan de opera in Groningen

Groninger Francien werd door OPERA2DAY, de producent van het stuk, gevraagd om eens na te denken of zij zich herkende in Don Quichot en hier iets over wilde schrijven. Dat wilde Francien wel. Het verhaal dat zij schreef wordt onderdeel van de voorstelling in Groningen.

Francien is zelf theatermaker en schrijver. “Ik vind het leuk om op allerlei manieren inspiratie te krijgen voor mijn eigen stukken. Zo ook uit klassieke literatuurwerken, daarom vond ik dit ook zo interessant toen ik de oproep voorbij zag komen op Facebook.” Ze is nog nooit naar een operavoorstelling geweest. “Deze keer wordt sowieso heel bijzonder omdat je nu ook betrokken bent bij het voorbereiden. Je gaat er echt op een andere manier naar kijken.”

De voorbereiding

Ter voorbereiding kreeg Francien een podcast van OPERA2DAY waarin het verkorte verhaal van Don Quichot uitgelegd werd. “Het is een heel bijzonder verhaal. Het is grappig, maar tegelijkertijd ook heel tragisch en intrigerend. Hoe de hoofdpersoon zijn eigen gekheid zit en hoe daar misbruik van wordt gemaakt. De kloof tussen de dromen van Don Quichot en de harde werkelijkheid is duidelijk voelbaar.”

“Ik herkende mij niet direct in het verhaal van Don Quichot”, vertelt Francien. “Toen ik er beter over na ging denken vond ik toch iets herkenbaars: je leven inrichten op basis van een droom. Als je bijvoorbeeld een droombaan voor ogen hebt ga je daarnaar leven door een bepaalde studierichting te kiezen en daar hard voor te werken. Zo wordt iets dan uiteindelijk werkelijkheid. Dat is iets wat nog steeds leeft.”

Francien kijkt heel erg uit naar de voorstelling zelf. “Het is zo vet dat mijn eigen stukje tekst straks tot leven komt op het podium. Ik ben zo benieuwd naar wat ze ermee gaan doen. Daarnaast vind ik het sowieso altijd gaaf als er een nieuwe manier wordt gevonden om met een klassiek stuk om te gaan. Ik kan niet wachten!”

Wil je meer verhalen lezen van Don Quichot? Dat kan hier.

Boek jouw tickets

Ben je enthousiast geworden en wil je deze indrukwekkende voorstelling graag zelf komen ervaren? Boek dan snel online je tickets voor Don Quichot op dinsdag 31 januari om 20.15 uur in de SPOT in Groningen. Je hebt al een ticket voor 17,50 euro. Zo wordt het nóg leuker om deze opera te bezoeken.

Check hieronder alvast de trailer van De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha.

Video: Vimeo OPERA2DAY

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “In metalcafé De Witte Wolf komen de ‘zwarte schapen’ samen: ‘Op dit spirit board ligt zand uit een echt graf’”

In metalcafé De Witte Wolf komen de ‘zwarte schapen’ samen: ‘Op dit spirit board ligt zand uit een echt graf’

Ga naar “Lees hier hoe je altijd op de hoogte blijft van het leukste nieuws uit Groningen”

Lees hier hoe je altijd op de hoogte blijft van het leukste nieuws uit Groningen

Martinitoren
Ga naar “Muziekliefhebbers opgelet! Voorkom gehoorschade met deze gratis gehoortest”

Muziekliefhebbers opgelet! Voorkom gehoorschade met deze gratis gehoortest

Aangeboden door Schoonenberg Hoorsupport

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Blue Band kuipjes van € 3,80 voor € 3”

Alle Blue Band kuipjes van € 3,80 voor € 3

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle A-merk toiletblokken en -reinigers* van € 6,78 voor € 3,39”

Alle A-merk toiletblokken en -reinigers* van € 6,78 voor € 3,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99”

Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Sterrenhemel laserprojector € 29,95”

Sterrenhemel laserprojector € 29,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Raamhor rolbaar € 39,95”

Raamhor rolbaar € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023

Vacatures

Ga naar “Traineeship Front-end”

Traineeship Front-end

 • Sogeti Nederland
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Host”

Host

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Dierenarts”

Dierenarts

 • Dierenartsen Noorderplantsoen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende Plus”

Helpende Plus

 • Medical Thuiszorg
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Begeleider Intensieve Zorg”

Begeleider Intensieve Zorg

 • Cosis
 • Parttime