Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen waardoor je een hekel krijgt aan je medespelers

Inge en Janine. Foto | Geke Minnema

Bordspellen worden steeds populairder. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar hopen wij je bij te kunnen helpen. Iedere maand mogen wij een column schrijven voor indebuurt Groningen, waarin wij spellen beoordelen.

Deze maand schrijven we over bordspellen waardoor je een hekel krijgt aan je medespelers. Meestal zorgen spelletjes voor gezelligheid en verbinding. Maar niet altijd! Na het spelen van één van deze drie groepsspellen kun je elkaars bloed wel drinken.

Hellapagos

In Hellapagos zijn jij en je medespelers schipbreukelingen. Jullie zijn aangespoeld op een onbewoond eiland en moeten samen overleven. Het doel is om met zoveel mogelijk spelers op een vlot te ontsnappen voordat de orkaan komt. Je wil er in ieder geval voor zorgen dat jij op dat vlot zit.

In iedere ronde probeer je samen te werken om genoeg water en eten te verzamelen voor iedereen. Tegelijkertijd sprokkelen jullie hout voor de vlotten. Is er niet genoeg eten of drinken aan het einde van een ronde, dan zal er gestemd moeten worden om te bepalen wie er sterft aan honger of dorst.

In je beurt kun je vissen, water halen, hout sprokkelen voor het vlot of het wrak doorzoeken. De laatste optie is een egoïstische keuze, maar kan uiteindelijk wel je hachje redden. Wanneer je het wrak doorzoekt krijg je kaarten die je voor jezelf mag houden. Daarop kan nét dat flesje water staan dat jou red als de groep je eruit stemt. Tijdens het spel mag je volop onderhandelen, loze beloftes maken en zelfs bedreigen. Toch is het oppassen, want als de groep zich tegen jou keert, lig je er misschien wel uit.

Conclusie Hellapagos

Wij vinden dit spel geweldig en bevelen het van harte aan. Een klein nadeel is dat je niet meer kan meespelen als je bent weggestemd. Toch is het dan geweldig om bij de overige spelers te zien dat het harmonieus samenwerken opeens om kan slaan. Dit toegankelijke spel is ook erg geschikt om te spelen met kinderen of met mensen die niet echt van de spelletjes zijn. Het zorgt altijd voor een hoop hilariteit. Alles draait om de perfecte balans tussen eigenbelang en groepsbelang. Om te winnen zul je gemeen moeten zijn. Je moet niet vies zijn van liegen, bedriegen, bondjes sluiten en misleiden anders maak je geen schijn van kans. Na een potje wil je snel nog een keer om wraak te nemen op de mensen die jou het leven hebben gekost.

Secret Hitler

Secret Hitler is een verraderspel voor volwassenen dat gaat over Duitse politici in de jaren 30. In dit spel strijden 2 teams tegen elkaar; de fascisten en de liberalen. In het begin krijgt iedere speler een geheime rol. Voordat je start met spelen sluiten alle spelers de ogen. De fascisten mogen hierna de ogen openen zodat zij van elkaar weten dat ze tot hetzelfde ‘team’ behoren. De fascisten zijn in de minderheid, maar hebben als voordeel dat ze de rol van iedereen weten. Onder de fascisten is er een speler met de Hitler kaart.

Doel liberalen: 5 liberale wetten doorvoeren of Hitler vermoorden.
Doel fascisten: 6 fascistische wetten doorvoeren of na 3 wetten Hitler aanstellen als kanselier.

In een ronde is steeds een andere speler de president en wordt er een kanselier gekozen. Vervolgens pakt de president 3 wetkaarten (liberaal óf fascistisch) van de gesloten stapel. De president bekijkt ze en legt 1 kaart gesloten af en geeft de kanselier de andere 2. De kanselier kiest welke wet moet worden doorgevoerd. Is deze wet fascistisch dan vragen de spelers zich natuurlijk af of er sprake is van slechte kaarten of van verraad. Hier ga je samen flink over discussiëren. De fascisten willen niet worden ontmaskerd en zullen liegen, manipuleren, vals beschuldigen en bluffen.

Conclusie Secret Hitler

Secret Hitler is een soort Weerwolven van Wakkerdam 2.0, maar dan in een volwassen jasje. In tegenstelling tot Weerwolven van Wakkerdam kun je in dit spel niet gelijk in het begin worden vermoord en is er geen spelleider nodig.

Ondanks de controversiële titel is het spel wereldwijd erg populair. Los van de titel gaat het verder niet over de tweede wereldoorlog. Toch zit er een diepere boodschap in dit spel over politieke intriges: Honger naar macht zorgt voor manipulatie en bedrog.

Wanneer elke speler goed opgaat in zijn rol is het spel geniaal. Het sleept je helemaal mee en het blijft spannend tot het eind. Alles in dit spel draait om interactie, samenwerking en analyse van elkaars gedrag. Ondanks dat het serieus klinkt hebben we altijd een hoop lol. Al met al een interessant en intens spel waarin je je medespelers probeert te doorgronden.

Boogie Beasts

In Boogie Beasts gaan de spelers skydiven. Ieder speler kiest een set karakterkaarten. Deze zijn rood, groen of oranje. Groen springt, oranje springt alleen als dat nodig is en de rode springt niet.

Als je springt kun je kiezen voor een solo jump. Je kunt ook de samenwerking opzoeken door te springen in een formatie. In een formatie kun je meer punten scoren maar moet je wel vertrouwen op andere spelers. Je krijgt namelijk alleen punten als je met het exacte aantal mensen springt dat op de kaart staat.


Aan het begin van een ronde ontvangt iedereen springkaarten, hierop staan de sprongen die je kunt maken. Er zitten ook kaarten bij die sprongen kunnen verbeteren of verslechteren. Vervolgens gaat de zandloper lopen en heb je 3 minuten om te overleggen en te onderhandelen. Hierna draai je een kleinere zandloper om en heb je 1 minuut om je kaarten gesloten te spelen. Is de minuut voorbij? Dan ga je de kaarten onthullen en de punten verdelen. Door middel van dobbelen speelt geluk ook een rol bij het verdelen van de punten. De speler die na 4 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

Conclusie Boogie Beasts

Van alle spellen die we in deze column hebben omschreven, is deze het luchtigst en het snelst. De vormgeving en het thema maken het geschikt voor het hele gezin. Het duurde wel even voordat we de puntentelling doorhadden, dit had van ons wat eenvoudiger gemogen. Met een groepje van 4 of 5 spelers is Boogy Beasts leuk voor tussendoor. Met meer spelers wordt het chaotisch en met minder komt het niet helemaal tot zijn recht.

In dit spel is het leuk om te bluffen en te saboteren. Wanneer een speler zich niet houdt aan een belofte wil je natuurlijk wraak! Ook kun je lekker dwarsbomen wanneer je hoort dat je medespelers een mooie sprong plannen.

Zoals jullie inmiddels weten doen wij onze reviews graag in stijl. Omdat we Hellapagos in de zomer al op de foto hebben gezet en Secret Hitler ongeschikt is voor een themafoto bleef er maar 1 ding over: Skydiven voor Boogie Beasts. Vorige week zijn we daarom afgereisd naar Utrecht om daar te gaan indoor Skydiven. Een geweldig avontuur. Inge sloeg doodsangsten uit en Janine verloor tijdens de spong haar lenzen. We hebben een filmpje van deze geweldige ervaring op onze Instagram pagina gezet.

Geen schijn van kans, maar een hoop lol

We hopen dat we je met deze drie tips inspiratie hebben gegeven voor leuke groepsspelen waarin je elkaar kunt sarren. Wij zijn dol op dit soort spellen. Al worden we meestal snel uitgeschakeld vanwege onze (te) fanatieke en luidruchtige houding. Wanneer we ons rustig opstellen zien vrienden ons juist weer als ‘verdacht’. Kortom: we maken geen schijn van kans, maar gelukkig hebben we altijd een hoop lol!

Meer in deze categorie

Getipt

Ga naar “Tip! nijntje de musical komt naar Groningen en dit is wanneer”

Tip! nijntje de musical komt naar Groningen en dit is wanneer

Aangeboden door nijntje de musical

Ga naar “Bier, braadworst, schlagers en een jodelcontest: OktoFest brengt Duitsland naar Groningen”

Bier, braadworst, schlagers en een jodelcontest: OktoFest brengt Duitsland naar Groningen

Aangeboden door Boilermaker BV.

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Steward Campus”

Steward Campus

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Basisarts”

Basisarts

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Voeger”

Voeger

 • Actief Techniek
 • Fulltime
Ga naar “Productieleider drukkerij (nabewerking) 36 uur”

Productieleider drukkerij (nabewerking) 36 uur

 • Abiant
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Back Office Medewerker 24 uur per week”

Back Office Medewerker 24 uur per week

 • Connexion International BV
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 12 oktober 2022

Topper