Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen uit het noorden

Foto: Peter Russchen

Bordspellen worden steeds populairder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leukere spellen dan Monopoly of Rummikub. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar hopen wij je bij te kunnen helpen. Iedere maand mogen wij een column schrijven voor indebuurt Groningen, waarin wij spellen beoordelen. Naast de beoordeling maken wij foto’s in de sfeer van het spel en beleven we leuke avonturen. Deze maand reviewen wij twee spellen van een noordelijke uitgever en geven wij handige tips voor het uitzoeken van een nieuw spel.

De meeste uitgevers van spellen zijn gevestigd beneden de grote rivieren. Gelukkig hebben we in het noorden ook een speluitgever, en niet zomaar één. In Tweede Exloërmond zit één van de grootste speluitgevers van Nederland; White Goblin Games. Zij geven jaarlijks ongeveer 50 nieuwe spellen uit. Misschien ken je ze van het bekende spel Qwixx dat bijna iedere spellenliefhebber in de kast heeft liggen.

Expertspel

We hebben voor deze column gekozen voor twee spellen: een toegankelijk familiespel en een expertspel. Een expertspel is een complex spel met meer diepgang voor de echte liefhebbers. Vaak is de speelduur een stuk langer en spelen tactiek en strategie een grote rol. Vind jij Catan of Ticket to Ride al moeilijk genoeg? Scrol dan snel door naar de review van Cascadia.

2-4 spelers / Speeltijd 60 minuten / Vanaf 12 jaar

Rovers van de Noordzee

Wanneer je wil beginnen met een expertspel, dan is Rovers van de Noordzee een toegankelijke instapper. Het spel heeft een prijs gewonnen voor het beste expertspel (Nederlandse Spellenprijs), maar ook een prijs in de categorie ‘Familie’ (Gouden Ludo).

In Rovers van de Noordzee zijn de spelers Vikingen. Tijdens het spel werf je bemanning voor je schip en verzamel je proviand in het dorp. Heb je voldoende krijgers en voorraad? Dan vaar je naar het Noorden en ga je op rooftocht om nederzettingen te overvallen.

In havens, forten en kloosters plunder je goud, ijzer en vee. Hiervoor krijg je overwinningspunten. Overwinningspunten kun je ook verdienen door offers te brengen, je wapenuitrusting te verbeteren of dappere krijgers te verliezen in de strijd. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Conclusie

Dat dit spel meerdere prijzen heeft gewonnen verbaast ons niet. Het spel heeft een uniek spelmechanisme wat soepel en snel speelt: Je plaatst een Viking op een bepaalde locatie, je voert deze actie uit. Je neemt een Viking die al op een locatie staat terug in je hand en voert ook deze actie uit.

We vinden het artwork en het thema geweldig. Alles draait om planwerk en het maken van strategische keuzes. Wat ons betreft had er iets meer interactie in het spel gemogen, maar wij zitten elkaar dan ook graag zoveel mogelijk dwars. Al met al een geweldig spel voor een spelletjesavond met liefhebbers.

Foto: Peter Russchen

Cascadia

Cascadia is een regio in het noordwesten van Noord-Amerika met een enorme diversiteit aan wilde dieren en natuur. In dit spel maken de spelers een eigen natuurgebied in Cascadia en proberen daarmee zoveel mogelijk punten te verdienen. Je kunt op 2 manieren punten scoren:

 • Met dierfiches

De dieren op de fiches komen overeen met dierkaarten. Op de kaarten staat aangegeven hoe je voor dit dier punten kunt krijgen. Bijvoorbeeld door de beren in paren te leggen of zoveel mogelijk zalmen in een rij.

 • Met leefgebied tegels

Op deze tegels staan verschillende gebieden zoals bossen en bergen. Je ontvangt punten voor je grootste aaneengesloten gebied van elke soort. Heb jij van alle spelers het grootste gebied? Dan ontvang je ook nog bonuspunten.

Tijdens het spel kiezen de spelers om de beurt een dier/gebied combinatie uit het aanbod om toe te voegen aan hun natuurgebied. Het dierfiche mag je op iedere lege tegel leggen. Staat er een wit blaadje afgebeeld dan krijg je een natuurfiche. Deze kunnen je helpen tijdens het spel. Nadat iedere speler 20 beurten heeft gespeeld, eindigt het spel.

1-4 spelers / Speeltijd 45 minuten / Vanaf 10 jaar

Conclusie

Cascadia is een heerlijk toegankelijk puzzelspel. Qua complexiteit is het vergelijkbaar met Carcassonne. Dit maakt Cascadia perfect om te spelen met minder fanatieke spelers of met kinderen. Toch is het ook uitdagend genoeg voor de doorgewinterde spellenspeler. Er komt genoeg denk- en planwerk aan te pas, maar je hebt ook een beetje geluk nodig.

Het spel ziet er schitterend uit en is van goede kwaliteit. Zo zijn de dierfiches van dik hout en zitten ze in een mooi zakje van stof. Dit zie je ook terug in de prijs. Het spel is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.

Tips bij het uitzoeken van een nieuw spel

Misschien kijk je wel eens op MovieMeter.nl of IMDb.com om te zien of een serie of film het kijken waard is. De spellenwereld heeft een vergelijkbare website, namelijk BoardGameGeek. Wanneer wij een nieuw spel zien dat onze aandacht trekt, kijken wij gelijk welk cijfer het spel heeft. Daarnaast kun je zien hoe complex een spel is.

Online speluitleg

Vaak horen wij dat mensen graag een spel spelen, maar er tegenop zien om de regels door te worstelen. Hiervoor hebben wij ook een leuke tip. Uitgevers hebben meestal een online speluitleg beschikbaar. Ook zijn er YouTube-kanalen waarop bordspellen worden uitgelegd. Wanneer je vervolgens alsnog de regels leest komt alles je bekent voor. Wij kijken graag naar Nox’ Spellenzolder. Dit doen wij zelfs al voordat we een spel aanschaffen om een goed beeld te krijgen van wat je koopt.

Zoek je een nieuw spel voor jezelf of iemand anders en kom je er met bovenstaande tips niet uit? Stuur ons dan gerust een berichtje via Instagram. Vinden we leuk! Volgende maand gaan we je alles vertellen over Roll & Write spellen.

Meer in deze categorie

Getipt

Ga naar “Escape room in Groningen: hier vind je de tofste escape rooms”

Escape room in Groningen: hier vind je de tofste escape rooms

Escape rooms Groningen
Ga naar “Wil je doen in de zomervakantie: stadswandeling Puutje”

Wil je doen in de zomervakantie: stadswandeling Puutje

puutje
Ga naar “Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen waardoor je een hekel krijgt aan je medespelers”

Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen waardoor je een hekel krijgt aan je medespelers

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Scharreleieren XXL € 2,19”

Scharreleieren XXL € 2,19

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022
Ga naar “Biodermal van € 27,98 voor € 13,99”

Biodermal van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker, Gemeente Groningen”

Administratief medewerker, Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen”

Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Beleidsmedewerker Wonen”

Beleidsmedewerker Wonen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime