Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Enorm terras, geen vuurwerk: dit staat er (tot nu toe) op het programma voor Bommen Berend

Door Sharon Bremer 30 juli 2020

Het is bijna 28 augustus, en dat betekent: Bommen Berend! Waar we normaal gesproken genieten van een borrel, feestjes en live muziek tijdens Gronings Ontzet, ziet de planning er dit jaar iéts anders uit. Toch hebben de organisatoren hun best gedaan om “de viering van het Ontzet van Groningen toch nog enige fleur te geven”, laten ze weten. Wat er op het programma staat? Zetten we hieronder voor je op een rijtje! 

Bommen Berend staat ieder jaar in het teken van de Groningse geschiedenis met een feestelijke omlijsting. Drukke terrassen met live muziek, de kermis in de stad, het traditionele vuurwerk aan het eind van de dag en alle andere activiteiten vinden dit jaar in een iets andere vorm plaats.

Kermis

Misschien wel één de meest omvangrijke dingen rondom Bommen Berend: de zomerkermis, met attracties op de Vismarkt en de Grote Markt. Het is nog niet zeker of er dit jaar een kermis komt, want de plannen liggen momenteel bij de Veiligheidsregio. Wel acht de Vereeniging voor Volksvermaken de kans groot: “De kans is groot dat in de aanloop naar 28 augustus een zomerkermis op de Grote Markt wordt ingericht van 22 tot en met 30 augustus.” Nog even afwachten, dus!

Concert van NNO

Geen enorm concert op de Ossemarkt dit jaar, maar wél het traditionele NNO 28 Augustus Concert in de Oosterpoort. “Daarmee blijft de traditie dat het orkest rond deze voor Groningen bijzondere dag optreedt in stand”, aldus Volksvermaken. Het concert begint om 20.15 uur en duurt een uur. Let op! Er is een beperkt aantal kaarten. Geïnteresseerden kunnen zich, maximaal 2 personen per aanvraag, aanmelden door een mailtje te sturen voor 14 augustus 2020.

Groote Maaltijd

Wat wel doorgaat is de Groote Maaltijd bij restaurant Het Weeva aan het Gedempte Zuiderdiep, speciaal voor relaties, sponsoren, leden en vrienden van Volksvermaken. Grappig feitje: bij de maaltijd krijg je een gehaktbal die symbool staat voor de grote ronde kogels die tijdens het Beleg van Groningen op de stad in 1672 werden afgevuurd. Aanmelden kan door een mailtje te sturen voor 14 augustus 2020.

Kranslegging

De kranslegging bij de buste van Rabenhaupt op het Waagplein en het luiden van de klokken van de Martinitoren gaan in bijzijn van een beperkt aantal personen door. Ook een rondrit met het draaiorgel langs diverse zorg- en verpleeghuizen gaat door.

Honderden vlaggen en enorm terras

De stad wordt in ieder geval feestelijk aangekleed, want Groningse ondernemers gaan de binnenstad met 400 vlaggen versieren. Daarnaast lopen de hele dag acteurs in kleding uit de tijd van het beleg door de binnenstad van Groningen. En ook erg leuk: het hele Hoge der A worden omgetoverd tot één groot (lang) Bommen Berend-terras.

Geen vuurwerk

Wat al wél zeker is, is dat er dit jaar geen vuurwerk ter afsluiting van Gronings Ontzet komt. Onwijs jammer natuurlijk, maar begrijpelijk. Als je erbij bent geweest, weet je hoe druk het is tijdens de vuurwerkshow. Hopelijk volgend jaar weer!

Wat vieren we eigenlijk?

Op deze dag vieren we dat Groningen in 1672 het beleg door de bisschop van Münster heeft doorstaan. De bisschop heette Bernhard von Galen, maar zijn bijnaam was Bommen Berend. Deze naam kreeg hij omdat hij veel kanonskogels (bommen) afvuurde op de stad. Niet zo’n fijne man, dus. Gelukkig heeft Groningen zich niet laten kisten en vieren we nu, bijna 350 jaar later, nog steeds dat we het beleg van die akelige bisschop hebben doorstaan.


 

kattenfilmpjes

Purrrfect nieuws: 70 minuten lang hilarische kattenfilmpjes kijken in de bios

Zaterdag 8 augustus is het Wereld Kattendag. En hoe kun je dat beter vieren dan de allerleukste katt...
evenement

Goed nieuws! Dit evenement gaat wél door dit jaar

Wandelaars stonden te popelen: in het voorjaar zou de eerste editie van de Urban Walk (het alternati...
open monumentendag 2020

Open Monumentendag 2020 in Groningen gaat niet door zoals normaal: dit is het alternatief

Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt; dat is wat je tijdens Open Monumente...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Doen Nieuws

adv.