Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

75 jaar bevrijding vieren we met… Hitler?

Door Sharon Bremer 6 oktober 2019

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Ter ere van dit jubileum speelt het theatergezelschap van GOOV Muziektheater een hele speciale voorstelling in de Stadsschouwburg: ‘De Producers’, waarin een bijrol voor Hitler is weggelegd. 

“Stap op een zeepkist met Hitler, je gaat verliezen, hij was een groot redenaar. Maar als je hem voor de gek kunt houden, als je mensen om hem kunt laten lachen, win je”, zo verwoordde Mel Brooks zijn musical De Producers. Filmregisseur Mel Brooks (1926, New York) werd geboren in een Joods-Duits gezin. Hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Amerikaanse leger. De musical was op Broadway een enorm succes en werd bekroond met twaalf Tony Awards. Van 10 tot en met 13 september (2020) speelt GOOV Muziektheater ‘De Producers’, een komische musical waarin Adolf Hitler ook een rol speelt.

Uitdaging

Regisseur Ben Smit ziet De Producers als een grote uitdaging: “Deze musical is niet vaak opgevoerd maar heeft altijd lovende recensies gekregen”, vertelt hij. De regisseur typeert De Producers als een komedie pur sang. “Je kunt een gevoelig, pijnlijk en ernstig onderwerp benaderen vanuit boosheid en verdriet (tragedie) maar ook vanuit satire en humor (komedie). Met De Producers kiest Mel Brooks bewust voor de komedie, dat juist zo bevrijdend kan werken.”

Het verhaal

De Producers is een musical in een musical: Producer Max Bialystock en zijn boekhouder Leo Bloom gaan op zoek naar het slechtst mogelijke verhaal, de slechtst mogelijke regisseur en de slechtst mogelijke acteurs. Max denkt namelijk dat hij meer geld kan verdienen met een musicalflop dan met een hit. Na het lezen van heel veel slechte stukken vinden de partners de voor de hand liggende keuze voor hun musical: “Springtime for Hitler: A Gay Romp with Adolf and Eva at Berchtesgaden”. Het is een ‘liefdesbrief’ aan Hitler, geschreven door gestoorde ex-nazi Franz Liebkind. Max en Leo overtuigen Liebkind om de podiumrechten te ondertekenen en vertellen hem dat ze de wereld willen laten zien: ‘de Hitler van wie je hield, de Hitler die je kende, de Hitler met een lied in zijn hart’. Het verhaal wordt pas ingewikkeld als de show onverwacht succesvol blijkt te zijn!

Kijken!

Een verhaal in zo’n komische vorm gegoten, dat wil je toch niet missen? Nog even geduld, want het duurt nog een jaar voor de musical te zien is in de Stadsshouwburg. Je kunt wel alvast de datum en tijd in je agenda zetten:

  • Donderdag 10 september 2020, 20:15
  • Vrijdag 11 september 2020, 20:15
  • Zaterdag 12 september 2020, 20:15
  • Zondag 13 september 2020, 14:30
  • Zondag 13 september 2020, 20:15
De kaartverkoop vindt plaats via de site van de Stadsschouwburg.

Over GOOV

GOOV Muziektheater is sinds 1928 een actieve vereniging in Groningen. De vereniging bestaat uit 45 spelende leden (amateurs) die worden ondersteund door een professioneel artistiek team.

Lees ook

kattenfilmpjes

Yes! Kattenfilmpjes kijken in Het Groninger Forum kan weer

Vrijdag 4 oktober is het Dierendag! En hoe kun je dat beter vieren dan een uur lang de leukste katte...
winactie

Winactie! Maak kans op een indebuurt-stedentrip

Voelt de zomervakantie voor jou ook als lang geleden? En heb jij zin om er lekker even op uit te gaa...
koffie

Sám en Roald van Koffietje.nl proeven en beoordelen Groningse koffie

Op 1 oktober is het de Internationale Dag van de Koffie. Reden voor een feestje! Want waar zouden we...

adv.