Anna (25) zoekt een hulphond: ‘Een hulphond betekent vrijheid voor mij’
De jonge Anna Arts zou op dit moment midden in het leven moeten staan. Genieten met leeftijdsgenoten van de geneugten…
Dierenvrienden, opgelet! Het project ‘Dierenbuddy’ gaat dit voorjaar van start in Groningen. Dierenbuddy is een idee van de Dierenbescherming, waarbij huisdiereigenaren die zelf niet in meer in staat zijn om voor hun dieren te zorgen, gekoppeld worden aan vrijwilligers van de Dierenbescherming.
De basisverzorging van het dier wordt gedaan door de eigenaar. Dierenbuddy’s bieden praktische, aanvullende hulp en ondersteunen hierdoor bij de zorg voor de dieren. Om hulpvragers in Groningen zo goed mogelijk te kunnen helpen, zoekt de Dierenbescherming zowel Dierenbuddy’s als vrijwillige, lokale coördinatoren.
Dierenbuddy’s zijn van onschatbare waarde voor ouderen en mensen van alle leeftijden die kampen met lichamelijke of geestelijke klachten of een chronische ziekte. Voor veel huisdiereigenaren is hun huisdier hun beste maatje. Functiebeperkingen en een beperkt sociaal netwerk kunnen ervoor zorgen dat eigenaren problemen ondervinden bij de verzorging van hun huisdier, terwijl dit dier voor hen juist zo
belangrijk is. “Dankzij Dierenbuddy kunnen mens en dier zolang mogelijk van elkaars gezelschap genieten, ook in een zorginstelling, wanneer die huisdierbezit toestaat. Zo voorkomen we eenzaamheid én dierenleed”, aldus de Dierenbescherming.
Als lokale coördinator Dierenbuddy begeleid en ondersteun je dierenbuddy’s in hun werkzaamheden. Ook verzorg je intakegesprekken met nieuwe hulpvragers en zoek je de juiste match tussen hulpvragers en dierenbuddy’s. Daarnaast ben je blijvend in contact met de hulpverlenende partners in het sociaal domein, zodat men goed op de hoogte is van Dierenbuddy. Als Dierenbuddy ben je bezig met het bieden van praktische hulp. Zo neem je de hond mee voor een extra wandeling, verschoon je de kattenbak of vogelkooi, verzorg je de vacht van het dier of geef je begeleiding als het dier naar de dierenarts gebracht moet worden. Dierenbuddy’s worden gekoppeld aan een vast hulpadres waardoor je ook een band op
kunt bouwen met zowel het baasje als het dier.
De Dierenbescherming stelt een paar eisen aan de nieuwe vrijwilligers: “Voor het uitvoeren van deze functies is het belangrijk dat je graag ouderen en kwetsbare mensen en hun huisdieren helpt en inlevingsvermogen hebt voor hun situatie. Vrijwilligerswerk doen voor Dierenbuddy is dankbaar en ontroerend maar kan ook emotioneel en beladen zijn.”
Geïnteresseerd? Aanmelden kan via de website!
In onze gids
Populaire rubrieken