Spelfanaten, opgelet! Gamefluencers Inge en Janine reviewen bordspel Disney Villainous

Foto: Peter Russchen

Bordspellen worden steeds populairder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leukere spellen te koop dan Monopoly of Rummikub en met de hoeveelheid wind en regen van afgelopen weken is een bordspel een aangename afwisseling van Netflix. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar hopen wij je bij te kunnen helpen. Iedere maand mogen wij een recensie schrijven over een spel voor indebuurt Groningen. 

Allereerst zullen wij ons voorstellen. Wij zijn Inge en Janine, de Pioniers, twee creatieve dames uit Groningen die sinds een jaar bordspellen reviewen op Instagram. Dit doen we met foto’s die helemaal passen bij de sfeer van het spel. Voor ons zijn de dagen dat we op pad gaan voor een reviewfoto altijd een feestje. We beleven de leukste dingen en we leven ons helemaal in. Deze keer hebben we ons voorbereid en kruipen we in de rol van Ursula en Malificent.

Review Disney Villainous 

We trappen af met het spel Disney Villainous van Ravensburger. Als echte Disneyliefhebbers zijn wij al tijden nieuwsgierig naar dit spel. Dit leek ons een perfecte gelegenheid om dit spel onder de loep te nemen. Het spel zelf is Engelstalig, maar Ravensburger heeft de Nederlandse spelregels en een Nederlands uitlegfilmpje op de website staan. Het spel kun je spelen met 2 tot 6 spelers en duurt ongeveer 60 minuten. Het basisspel kost tussen de 34 en 40 euro.

Hoe gaat het spel?

In Villainous is iedere speler een Disneyschurk. Nadat ze een slechterik hebben gekozen, krijgen de spelers het bijbehorende spelbord met speelfiguur. Elke schurk speelt met een eigen stapel kaarten en wint het spel op zijn eigen unieke manier. De doelen verschillen dus per speler. In het persoonlijke handboek van iedere schurk staan tips over hoe het doel behaald kan worden. Zo heeft Cruella de Vil (uitbreiding) het doel om 99 puppy’s te vangen en moet Kapitein Haak Peter Pan zien te verslaan. De speler die zijn persoonlijke doel als eerste behaalt, wint Villainous. 

Het spel speelt strategisch en een beurt is duidelijk opgebouwd. Je verplaatst je schurk, voert acties uit en vult je hand weer aan. Er zijn verschillende soorten acties, zo kun je bijvoorbeeld Kracht-fiches uit de Ketel halen waarmee je kaarten betaalt en eigenschappen activeert en kaarten afleggen om zo snel nieuwe kaarten in je hand te krijgen.

De helden verslaan

Je kunt elkaar op een leuke manier dwarszitten. Links van je speelbord heb je een schurken stapel en rechts je lot kaarten. Een andere speler kan deze lot kaarten bij jou spelen, en met een beetje pech krijg je een held toegespeeld. Zo kan Kapitein Haak opeens de held Peter Pan in zijn rijk krijgen die bepaalde acties zal belemmeren. Gelukkig kun je de hero’s verslaan.

Plus- en minpunten van Villainous 

De verschillende doelen en karakters maken dat ieder potje weer anders is. Toch zit daar ook ons punt van kritiek. Niet alle villains hebben gelijke kansen want sommige doelen zijn erg gemakkelijk om te halen en andere weer erg moeilijk. Zo is het doel van Prince John bijvoorbeeld veel makkelijker te behalen dan het doel van Malificent. Daarnaast vinden we het jammer dat je enorm pech kunt hebben wanneer een bepaalde kaart helemaal onder in je stapel zit. Ondanks dat het spel verder tactisch speelt kan pech je winst in de weg staat.

+ Schitterende vormgeving
+ Heerlijk om een keer de schurk te zijn, wij voelen ons helemaal thuis in de rol van de slechterik
+ Het thema is goed doorgevoerd en sluit prachtig aan bij de films

– De ketel is van dun plastic
– Pech kan je overwinning in de weg staan
– De doelen van de schurken zijn niet in balans

Conclusie van de Pioniers

Dit spel is een echte aanrader voor Disneyliefhebbers!

Wij denken dat dit spel het beste tot zijn recht komt met 3 of 4 spelers. Bij een grote groep moet je lang op elkaar wachten en verlies je elkaars doelen uit het oog. In het basisspel zitten 6 schurken. De uitbreidingen werken hetzelfde en voegen alleen nieuwe karakters toe. Een uitbreiding kan daardoor op zichzelf gespeeld worden of in combinatie met andere Disney Villainous-spellen. Er is ook een Villainous Marvel voor de Marvelliefhebbers. 

Avontuur

Voor de foto bij deze review zijn we een paar weken aan het voorbereiden geweest. Zo heeft Petra van de Verkleedkeet in Bedum de schitterende hoofdtooi en tentakels gemaakt voor Ursula. We hebben de foto’s gemaakt op het stand in Delfzijl en bij de Grote Waterpoort. We hadden veel bekijks en hebben zelfs nog een paar kinderen bang gemaakt. Onze eigen kinderen waren, zoals altijd, niet onder de indruk.

Foto: Peter Russchen

Kijk voor meer spellenreviews op de Instagrampagina @pion_iers.

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen voor 2 spelers”

Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen voor 2 spelers

Ga naar “Gamefluencers Inge en Janine reviewen: de leukste spellen voor op de camping”

Gamefluencers Inge en Janine reviewen: de leukste spellen voor op de camping

Camping spellen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jurk met pofmouwen voor € 6,95”

Jurk met pofmouwen voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice, Enexis”

Klantenservice, Enexis

 • Randstad
 • Fulltime