Gamefluencers Inge en Janine reviewen: de leukste ‘Roll & Write’ spellen van dit moment

Bordspellen worden steeds populairder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leukere spellen dan Monopoly of Rummikub. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar hopen wij je bij te kunnen helpen. Iedere maand mogen wij een column schrijven voor indebuurt Groningen waarin wij spellen beoordelen. Naast de beoordeling maken wij foto’s in de sfeer van het spel en beleven we leuke avonturen. Deze maand reviewen wij vier Roll & Write spellen.

Toen Yahtzee in 1954 werd uitgebracht, was dit niet direct een daverend succes. Inmiddels is dit type spellen, dat je ‘Roll & Write’ noemt, enorm populair. Met name Qwixx, Keer op Keer en Clever worden veel gespeeld. In sommige spellen zijn de dobbelstenen vervangen door kaarten, dit noemen we dan Flip & Writes. Je rolt de dobbelstenen of pakt een kaart en schrijft vervolgens iets op je scoreblad. Deze keer geven we je vier tips van leuke Roll & Write spellen die bij ons regelmatig op tafel komen.

Harvest Dice

In Harvest Dice verzorg je jouw eigen moestuin en verbouw je sla, tomaat en wortel. Je dobbelt de stenen en kiest om de beurt een dobbelsteen. De kleur van de dobbelsteen staat gelijk aan een groente. Kun je de groente niet kwijt op je perceel, dan voed je je varken en spaar je voor speciale krachten. Het spel eindigt als je perceel vol is, je varken niet meer gevoed kan worden of je markt vol is.

Conclusie

Je zou denken dat dit echt een geluksspel is, maar niets is minder waar. Als je niet goed vooruit plant, kun je jezelf snel vastzetten. Kies je voor een dobbelsteen waar je tegenspeler het op gemunt heeft, dan kun je elkaar goed dwarszitten. Dit is echt een leuk, toegankelijk spel voor tussendoor dat je met het hele gezin kunt spelen. 

2-4 spelers / Speeltijd 30 minuten / Vanaf 8 jaar

Cartographers Heroes

In Cartographers Heroes ben je een cartograaf die land in kaart brengt voor de koningin. Deze Flip & Write speel je in vier seizoenen die bestaan uit verschillende beurten. In elke beurt draai je een verkenningskaart om. Deze kaart laat terreinsoorten en Tetris-achtige vormen zien. Je kiest een type terreinsoort en tekent deze vorm op je landkaart. Naast de terreinkaarten kun je ook hinderlaagkaarten en heldenkaarten draaien.

Conclusie

Cartographers is één van onze favoriete Flip & Writes. Het thema is zo mooi doorgevoerd en de vormgeving is prachtig. Het spel heeft leuke verrassingselementen door de hinderlagen die je tegenkomt. Het biedt ook genoeg interactie met je tegenspelers, ondanks dat je veel met je eigen landkaart bezig bent. Het spel is geschikt voor de beginnende speler, maar biedt genoeg uitdaging voor de echte spelletjes liefhebbers.  

1+ spelers / Speeltijd 30 minuten / Vanaf 10 jaar

Paper Dungeons

Zoek je een spel met iets meer uitdaging? Dan vind je dit in Paper Dungeons. In Paper Dungeons laat je jouw helden een kerker doorzoeken en heldhaftige avonturen beleven voor punten. In het begin kies je een kerkerkaart (Dungeon) en teken je de barrières en monsters op je kerkerpapier. In elke ronde dobbel je om je acties te bepalen. Zo kun je ervoor kiezen om het niveau van je helden te verbeteren, maar kun je ook de kerker verkennen. Na drie rondes ga je de strijd aan met het eerste monster om vervolgens ook monster twee en drie te verslaan.

Conclusie

De spelregels in combinatie met het uitgebreide kerkerpapier kunnen even afschrikken, maar als je eenmaal doorhebt welke acties je kunt uitvoeren, wordt het spel snel duidelijk. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden in weinig tijd. Het is daardoor een uitdaging om de juiste strategie te kiezen. Voor de fantasy-liefhebbers die het niet erg vinden om regels uit te pluizen is dit een leuk spel. Wij moesten er even inkomen, maar zijn nu om.

1-8 spelers / Speeltijd 30 minuten / Vanaf 10 jaar

Welcome to the Moon

Er zijn verschillende spellen verkrijgbaar in de ‘Welcome to’ serie. Welcome to the Moon is het meest uitgebreid doordat je dit spel ook als een campagne kunt spelen. Naast de campagne kun je de scenario’s ook los spelen. Wanneer je de campagne speelt, word je door acht leuke verhalen meegenomen in een reis naar de maan. Zo maak je bijvoorbeeld de raket gereed voor lancering en ga je daadwerkelijk op reis. De basis van het spel bestaat uit het kiezen van een kaartcombinatie die een actie geeft voor op je scoreblad. Zo kun je water opslaan, robots kweken, maar kun je ook sparen voor speciale krachten die voordelen opleveren tijdens het spel.

Conclusie

De acht variaties geven een hoge herspeelbaarheid. Ook de keuzes die je binnen de campagne maakt, zorgen ervoor dat de verhaallijn elke keer kan verschillen. Het spel vraagt iets meer voorbereidingstijd doordat elk scenario zijn eigen spelregels heeft. Toch is dit het dubbel en dwars waard. Ben je een wat minder ervaren speler? Dan raden we aan om te starten met ‘Welcome to your perfect home’. Ben je klaar voor iets meer uitdaging dan is Welcome to the Moon zeer geschikt. Dit spel wordt binnenkort in het Nederlands uitgebracht door Jumping Turtle Games.

1-6 spelers / Speeltijd 30 minuten / Vanaf 10 jaar
Wij mochten deze foto maken in het DOT Planetarium, waar ze in het koepeltheater voor ons de sterrenhemel tevoorschijn toverden. Regelmatig hebben zij leuke en leerzame voorstellingen.

Roll & Write

Wij zijn gek op dit type spellen. Wanneer ze ook een thema en mooie vormgeving hebben, maakt dit de spelbeleving voor ons helemaal compleet. De kleine Roll & Writes neem je makkelijk mee naar vrienden of een restaurant. We hebben vier benoemd in deze column, maar er zijn nog vele die de moeite waard zijn om te ontdekken. Wij vinden het erg leuk om jullie ervaringen te horen en zijn benieuwd naar jouw favorieten. Laat gerust een berichtje achter via onze Instagram, dat vinden we leuk.

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Gamefluencers Inge en Janine organiseren spelletjesavond voor het goede doel”

Gamefluencers Inge en Janine organiseren spelletjesavond voor het goede doel

Ga naar “Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen voor 2 spelers”

Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen voor 2 spelers

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Verkopers”

Verkopers

 • Hi-Fi Klubben
 • Fulltime
Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Allround Medewerker a AH”

Allround Medewerker a AH

 • Albert Heijn
 • Parttime
Groningen