Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zin in een drankje? Maayke en Henriette brengen je een borrel met hun wijnboot

Door Sharon Bremer 10 juli 2020

Gelukkig barst Groningen van de creatieve ondernemers die de afgelopen maanden ‘not today, corona!’ als lijfspreuk hebben aangenomen.  Zij kwamen met allerlei innovatieve oplossingen om tóch door te kunnen gaan met waar hun hart ligt: het runnen van hun eigen bedrijf. Henriette IJzelenberg en Maayke Willenborg zijn van die ondernemers. Hoe zij het hebben aangepakt? Letterlijk roeien met de riemen die ze hebben. Ja, met een heuse wijnboot!

In oktober vorig jaar startten Maayke en Henriette met het spiksplinternieuwe label ‘Baron’, dat volledig in het teken staat van hun passie: wijn!

Proost!

Na flink wat voorbereidingen kwam in februari hun eigen wijnmerk éindelijk binnen. Een Italiaanse, droge, rode, mousserende wijn, die gekoeld het lekkerst is. Een perfect wijntje voor warme zomerdagen, dus. Proost! “Hij is bijzonder, want zulke wijn vind je bijna niet in Nederland”, vertelt Maayke. “Hij werd nog niet veel in horecazaken verkocht, maar nu dus wel.”

Foto | Eigen foto

‘Alles op slot’

Maayke en Henriette maakten een vliegende start met hun label, tót de donkere coronawolk over Nederland trok. “Alles ging op slot en onze wijn kon nergens meer verkocht worden”, legt Maayke uit. “We leveren vooral aan horecazaken, maar die moesten in maart dicht. Zondag, EM2, Harbour Café, Bellamis en alle andere zaken waar onze wijn inmiddels geschonken en gedronken wordt… Potdicht”, blikt ze terug. “Toen hebben we de focus tijdelijk verlegd van horeca en winkels naar particulier en zijn druk bezig geweest met ruchtbaarheid geven aan ons nieuwe bedrijf, merk en natuurlijk de wijn.”

Foto | Eigen foto

Steigerwinkel

Tijd voor actie, dus. Want hoe krijg je de wijn bij de mensen als alle horeca dicht is? Vanuit het zomerhuis van Henriette aan het Paterwoldsemeer begonnen de twee een ‘steigerwinkel’: een plek waar de mensen met hun bootje langs kunnen varen om een fles wijn te scoren. Hup, groot bord op de steiger en de nieuwsgierigheid van de schippers was gewekt. “Dat was heel grappig om te zien! We zagen steeds meer bootjes en kanoërs dichterbij komen het bord te lezen en er kwamen steeds meer mensen langs om de wijn de proeven. Toen dachten we: wat nou als we zélf op de boot gaan met onze wijn?”

Foto | Eigen foto

Wijnboot

Een nieuw idee was geboren en de officiële Baron-wijnboot werd in het leven geroepen. Als het lekker weer is springen de dames in de wijnboot en varen ze rondjes over het Paterwoldsemeer. Iedereen die zin heeft in een borrel, mag de wijn proeven. Lekker? Kun je direct een flesje kopen. Enorm handig als je op een eilandje ligt en zin hebt in een wijntje, dus. “Als mensen willen dat we met de wijnboot een wijntje komen brengen op het Paterwoldsemeer of Hoornsemeer, hoeven ze alleen maar de coördinaten te sturen en dan komen we eraan”, lacht Maayke. “Net als échte zeelui!” Hou de Instagram van De Baron Wijnen in de gaten om te zien wanneer de wijnboot en route is!

Foto | Eigen foto

‘Italië kopen’

Hoewel Maayke en Henriette momenteel genoeg creatieve ideeën hebben, hebben ze een duidelijk doel voor ogen: “We zeggen altijd dat we Italië willen kopen”, lacht ze. “Maar we willen nu eerst zoveel mogelijk mensen met allerlei ludieke acties onze wijn laten proeven op verschillende plekken in de stad. En we willen ons assortiment uitbreiden met wijnen die nét een beetje anders zijn. Maar zonder wijnsnobisme. Lang leve de mooie wijnwereld!”

Foto | Eigen foto

groningen cover

Roëll verzamelde de mooiste plekken van Nederland in één boek en Groningen staat op de cover

Er gaat niets boven Groningen, toch? Dat blijkt ook nu maar weer, want van álle mooie plekjes in Ned...
coronaboete

Daar mag op geproost worden: alcoholverbod in Noorderplantsoen is van de baan

Goed nieuws! De gemeente Groningen komt terug op het plan om het drinken van alcohol in het Noorderp...

Groningse Sandra en Minke gaan tóch op reis naar Sri Lanka: ‘We laten ons niet tegenhouden’

Het is de keiharde realiteit: de grenzen zijn dicht, vliegtuigen staan aan de grond en vakanties zij...

adv.