Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wereldse schatten bij paradijselijk Marc’s: ‘Het leven is zó kleurrijk, dat wil ik met iedereen delen’

Door Sharon Bremer 14 februari 2020

Als je naar interieurparadijs Marc’s aan de Munnekeholm gaat, is het alsof je een sprookje binnenloopt. Je komt ogen tekort! De hele winkel is gevuld met schatten uit allerlei landen – allemaal met zorg verzameld en gekozen door Marc zelf. Van een antieke, Franse spiegel uit de 19e eeuw tot kettingen uit Tibet, als je op zoek bent naar iets unieks voor jezelf of je interieur vind je het hier.

Van de vloer tot het plafond is de winkel gevuld met… Alles wat je kunt bedenken. Sierlijke vazen, servies, kunst en curiosa, antieke sieraden, souvenirs uit verre landen, spiegels, edelstenen, verlichting en meubels. In  het midden van het kleurrijke geheel staat Marc, als een oase van rust. Hij is bezig met het aansteken van kaarsjes en wijst lachend door de winkel: “Ik heb alle kleuren uit de wereld meegenomen.”

Foto | Ellen Heinen

Rich and famous

Marc Lange (47) is de eigenaar van Marc’s. Hij heeft gewerkt in Athene, Japan, Amerika en en Engeland en raakte geïnspireerd door al het moois uit andere culturen. Van ‘origine’ is hij een bloemsierkunstenaar, en voor dit beroep reisde hij de hele wereld over. In Japan gaf hij workshops aan bloemsierstudenten en in Amerika werkte hij voor the rich and famous in de Upper East Side. Na nog een tijd in Londen te hebben gewerkt, keerde hij terug naar Nederland.

“Werken in het buitenland is fantastisch, maar hier, in Groningen, voel ik me rijker dan ooit”, vertelt Marc. “Ik hou van dit pand!” Via een zijdeur in de winkel kom je in Marc’s keuken, en daarachter zit het woongedeelte. Het huis is bijna niet te onderscheiden van de winkel, want ook hier staat het vol met prachtige spullen. “Ik word hier wakker door de zonnestralen, sla de deuren open en ga met koffie in de tuin zitten. Dát is rijkdom voor mij.”

Kettingen uit Tibet

In 2005 begin Marc zijn winkel aan de Munnekeholm. Samen lopen we door de winkel. Af en toe wijst Marc iets bijzonders aan – maar eigenlijk is álles bijzonder wat hier te vinden is. “Deze zijden sjaals komen uit Italië en dit is een Hongaarse kasteelstoel van 150 jaar oud!”, vertelt hij enthousiast. “Deze tafel komt uit China en deze kettingen uit Tibet. Deze terracottabeeldjes komen uit Italië, bij heel een klein familiebedrijfje vandaan. Maar”, benadrukt Marc, “er is hier voor iedereen iets. Voor elk budget. Ik wil mensen laten zien hoe kleurrijk het leven is, of dat nou met een accessoire van een paar euro is of met een duur meubelstuk.”

Foto | Ellen Heinen
Foto1 | Ellen Heinen
Foto2 | Ellen Heinen
Foto3 | Ellen Heinen
Foto4 | Ellen Heinen

Artikelen met een verhaal

Je vindt hier stoffen voor gordijnen en kan meubels op maat laten maken. Persoonlijk advies staat bij Marc hoog in het vaandel, niet voor niets richt hij ook complete woningen in. Wij zijn benieuwd: haalt Marc alle producten zelf uit het buitenland? “Kon dat maar!”, lacht hij. “Nee, ik kies wel alles zelf uit, maar ik laat het naar de winkel komen. Ik haal het niet zelf op, daar heb ik simpelweg geen tijd voor! In de tijd van massaproductie wil ik laten zien dat er artikelen zijn met een ziel, met een verhaal, dus van veel artikelen is er maar één te vinden in de winkel.”

Foto | Ellen Heinen

Kerstexplosie

Eén keer per jaar wordt Marc’s hélemaal omgebouwd. Van oktober tot en met december is de winkel namelijk volledig gehuld in kerstsferen. Van boven tot onder vind je kerstballen, slingers en winterdecoratie, drie maanden lang! “Een kerstexplosie”, grinnikt Marc. “Bijna alle kerstballen zijn per stuk geblazen en handgeschilderd. Maar ik heb ook leuke, idiote dingen in de winkel, zoals een kerstman in een bad op pootjes. Die dingen maken me aan het lachen, dus die doe ik er ook bij.”

Foto | Ellen Heinen

Meer over Marc’s ontdekken?

Marc’s woonwinkels

Gesloten11:00 - 17:00

Munnekeholm 16 , Groningen

Bekijk meer:woonwinkels

Lees ook

pauline

Zussen Annika en Pauline runnen één van Nederlands grootste foodblogs: ‘Vroeger hadden we altijd ruzie’

De 38-jarige Pauline en 34-jarige Annika zijn niet alleen zussen, maar ook collega's. Samen runnen d...
miranda

Binnenkijken in de huiselijke jungle van Miranda: ‘Het begon met één plant’

Soms worden we uitgenodigd in páreltjes van huizen. De inrichting lijkt rechtstreeks uit een woonmag...

Stoppen met roken of afvallen door de Chinese geneeswijzen van Jiong en Bei

Hoe staat het ervoor met jouw goede voornemens? Wilde je stoppen met roken, of gewicht verliezen, en...

adv.