Achterwerk wordt volledig vegan: ‘Voor zover wij weten bestaat dit niet in Nederland’
'Alle dierlijke producten gaan de deur uit!' Achterwerk, het vegan fine cuisine-restaurant in het Oosterkwartier, was al lange tijd vegan...
Yes! Je kunt in Groningen nu ook terecht voor de Vietnamese streetfoodspecialiteit ‘banh mi’. Dat zijn belegde broodjes – een soort stokbroodjes, maar dan veel luchtiger. Mr. Dam opende de deuren zo’n twee maanden geleden en daarom vertellen we je graag meer over deze (soort van) nieuwkomer.
Weleens banh mi geproefd? Wij ook niet, tot Mr. Dam zijn deuren opende aan de Astraat. Banh mi betekent letterlijk brood (banh) gemaakt van tarwe (mi). De broodjes zijn nogal bijzonder, want ze moeten zo’n achttien uur rijzen voordat ze de oven in kunnen. Daar komt ook dat súperknapperige, luchtige effect vandaan. Vervolgens wordt dat broodje belegd met kip, garnalen, beef of tofu en nog meer lekkers.
“De meeste mensen denken bij Vietnamees eten direct aan loempia’s”, vertelt Hong Dam, eigenaar van de horecazaak Mr. Dam. “Maar die kun je tegenwoordig in elke supermarkt krijgen, dus dat idee is eigenlijk al verouderd. Het brood dat gebruikt wordt voor bahn mi is één van de lekkerste broodsoorten ter wereld, dus werd het tijd dat dat ook naar Groningen kwam.” En zo geschiedde. Hong nam zijn intrek in het pand aan de Astraat en opende Mr. Dam – banh mi: dé place to be voor echte Vietnamese broodjes.
Het maken van het brood is onwijs lastig, vertelt Hong. “Het moet lang rijzen, wel achttien uur. Vervolgens maak ik een klein sneetje aan de bovenkant van het deeg voordat het de oven in gaat. Dat snijden is het lastigst! Je moet niet te hard drukken, anders zakken ze helemaal in. Deze manier van werken is heel ambachtelijk, maar duurt ook erg lang. Lang niet iedereen kan het! Mijn moeder had een eigen bakkerij in Vietnam, dus ik heb het van haar geleerd.”
Ook voor de gezonde trek kun je naar Mr. Dam, er wordt namelijk niets gefrituurd bij de horecazaak. “De noodles worden gebakken in boter en niet in olie. Da’s duurder, maar het geeft veel meer smaak”, legt Hong uit. “Maar we houden ook rekening met duurzaamheid. Zo verpakken we niets in plastic en gebruiken we alleen karton.” Naast de banh mi kun je ook noodles en salad rolls krijgen bij Mr. Dam.
In onze gids
Populaire rubrieken