Tof! 5 x deze Groningers hebben hele groene vingers
Een plantenruilkast, moestuin, huis vol stekjes of plantenasiel, niets is deze plantenliefhebbers te gek. Vinden we leuk! Daarom zetten we…
Het was 18 mei Wereld Plantendag! Een mooi moment om een groene, Groningse ondernemer in het zonnetje te zetten. De Groningse Marjolein Kuipers is eigenaar van De Opfleurist, een bedrijf dat gespecialiseerd is in kamerplanten en locatiebeplanting. Marjolein regelt de groenvoorziening van kantoren, kinderdagverblijven en GGD-testlocaties door heel Nederland, maar ook van festivals en horecahotspots in Groningen. Zo heeft ze de groene inrichting van Wadapartja, Lui, Blue Bananas en Het Pomphuis ontworpen.
De vrolijke Marjolein staat ons al op te wachten bij haar loods in Eelde. “Kom verder!” lacht ze uitnodigend tegemoet. “Normaal geef ik nooit interviews in de loods, dus ik vind het superleuk om dit te laten zien!”
En leuk is het zeker. Achter de deur wacht een groene oase. “Ik heb ook een kantoor in Groningen, maar hier werk ik het meest. De planten staan hier opgeslagen, ik verpot de boel en zet alles klaar voor transport.” Lachend: “Ik heb eigenlijk een grotere wagen nodig, want ik krijg steeds grotere opdrachten.”
De Opfleurist ontstond toen Marjolein een nieuwe uitdaging zocht na een tijd in de gehandicaptenzorg te hebben gewerkt. Het groen én ondernemen zat haar altijd al in de genen, want Marjoleins vader was bloemist en had een groothandel in de sierteelt. “Ik zei altijd: ik ga nooit de bloemen in. Maar toen ging ik toch een dag per week helpen, met name op de bloemenveiling. En man, dat was zo geweldig! Die klok op de veiling, die tribune… Het was net een casino!”
Nadat ze de nodige ervaring opdeed in de groothandel, maakte ze in 2016 van haar passie haar werk. “Ik wil dat mensen blij worden van wat ik doe en van wat ik kom brengen. Ik ben gék op planten en natuurlijk had ik al een achtergrond in het groen, dus planten zijn eigenlijk mijn medium. Ik koos bewust niet voor snijbloemen, want daar sta ik véél minder achter. Ze staan twee weken en dan gooi je ze weg. Planten blijven, mits je er goed voor zorgt, jaren goed en zijn zodoende duurzamer. Dat vind ik belangrijk.”
Marjolein gaat altijd eerst langs bij opdrachtgevers. “Ik kom langs om te kijken: hoe is de lichtinval, wat zijn de wensen en wat is er mogelijk. Ik lever altijd maatwerk en vind het belangrijk om samen tot een doel of oplossing te komen waar iedereen blij mee is. Ik tref vaak mensen die denken dat ze alle planten laten doodgaan. Maar het vergt gewoon wat kennis. Daarom geven we mensen altijd een op maat gemaakte survivalgids en worden mensen goed begeleid in hoe ze met de planten om moeten gaan. Die persoonlijke aanpak maakt De Opfleurist uniek.”
Een plant is volgens Marjolein namelijk meer dan een esthetisch object: “Het verzorgen van de planten hoort er wat mij betreft echt bij. Planten zijn een hobby en je ziet ook dat het zorgen voor iets wat groeit nu enorm leeft bij mensen. Tegenwoordig beplant ik bijvoorbeeld kinderdagverblijven en scholen, zodat kinderen zien wat natuur is en dat het groeit als je het goed verzorgt.”
Het ging echter bijna mis. De coronacrisis kwam als een mokerslag voor Marjolein: “Ik stond net twee uur op een beurs en ik had slechts één plant verkocht. Toen hoorden we dat het evenement per direct werd geannuleerd en ineens ging het hele land in lockdown. Het was onwerkelijk. Dus daar stond ik dan met een paar duizend euro aan planten.” Marjolein besloot om niet bij de pakken neer te zitten: “Toen bedacht ik dat ik de planten in pakketten kon verkopen. Dat ging ontzettend goed: binnen drie dagen was ik alles kwijt!”
Maar in de zomer komt ze toch in de knel. “Normaal doe ik festivals in de zomer en die gingen allemaal niet door. Mijn kosten liepen natuurlijk door. Dus toen ben ik bijna aan de slag gegaan als planteninkoper voor een groot tuincentrum, maar dan moest ik stoppen met De Opfleurist. Ik had het bijna allemaal achtergelaten.”
Het voelde niet goed en Marjolein kon haar bedrijf niet opgeven: “Dus heb ik voor m’n bedrijf gekozen. In december ontplofte ineens de boel: ik kreeg aanvragen voor honderden kerstpakketten, ik begon een pop-up store met Wadapartja en mocht de GGD-testlocaties beplanten. Het begon weer te lopen.”
Marjolein gaat De Opfleurist de komende tijd uitbreiden en heeft naast de grote opdrachten de Stadjer in het vizier: “Ik vind het geweldig dat particulieren op mijn Instagram zo enthousiast over planten en mijn bedrijf zijn. Dat geeft zoveel energie dat ik ook iets voor mensen thuis wil doen. Sinds de coronacrisis verkoop ik plantenpakketten en DIY-ecosystemen. Hier zit veel potentie in, juist voor particulieren, dus de webshop gaat helemaal op de schop en wordt vernieuwd. Er komt heel veel gaafs aan voor iedereen!”
Heeft Marjolein nog een toffe plantentrend? Jazeker: Mos! “In moswanden zit zoveel potentie en het is geschikt voor iedereen. Mos kan in alle vormen, het vraagt geen onderhoud en het is geluiddempend. Dat is óók voor particulieren heel leuk!” Één ding is zeker: De Opfleurist maakt Groningen een stuk groener.
In onze gids
Populaire rubrieken