Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van apres-ski tot gouden naambordjes: zo doorstaat kroegeigenaar Alex de sluiting van ‘zijn’ Doos

Door Sharon Bremer 30 oktober 2020

Het besluit van het kabinet kwam als een harde klap voor de Groningse horecaondernemers: alle horeca moest opnieuw dicht. Restaurants, kroegen én cafés sloten voor in ieder geval vier weken de deuren. Drankvoorraden werden verkocht en de bezorg- en afhaalmenu’s weer tevoorschijn gehaald. Sommige ondernemers kwamen tijdens deze tweede lockdown zelfs met nóg ludiekere ideeën. Gouden naambordjes verkopen, bijvoorbeeld. 

Horecaondernemer Alex Swart (42) trekt alles uit de kast om straks weer mensen te kunnen ontvangen in ‘zijn’ Café De Doos. Hij laat z’n hoofd niet hangen en komt met het ene na het andere innovatieve idee om de rekeningen te kunnen betalen.

‘Wat gaat dat snel, zeg’

Zeventien jaar geleden kreeg de ambitieuze Alex, toen nog 25 jaar, de kans om de nieuwe uitbater van Café de Doos te worden. Na op jonge leeftijd al flinke stappen gezet te hebben in de ondernemerswereld (zo pachtte hij de horeca op een camping en was hij dj bij verschillende kroegen) kwam dit vrij. “Dat leek me wel leuk om te doen”, lacht hij. “Het heette toen al De Doos, en dat vond ik eigenlijk wel een grappige naam. Zeventien jaar geleden al”, overdenkt hij de situatie. “Wat gaat dat snel, zeg.”

alex doos
Foto | indebuurt Groningen

Bezig blijven

Natuurlijk had hij toen nooit kunnen denken dat hij nu in deze situatie zou zitten. De situatie waar we állemaal in zitten, maar waarin de horeca keiharde klappen te verduren krijgt. “Horeca is de verbindende factor van een stad”, vertelt Alex. “We waren nog aan het bijkomen van de eerste lockdown en voor we het wisten moesten we weer dicht.”

Toch ging Alex tijdens de eerste lockdown, net als nu, niet bij de pakken neerzitten. Hij maakte een webshop en ging bierpakketjes thuisbezorgen. “Dat was leuk, want dan zie je je klanten weer. Daarnaast was het fijn om toch een beetje bezig te blijven. Dat moet, want de vaste lasten gaan gewoon door.”

Van kroegbaas naar politieagent

Aan de eerste lockdown voor de horeca kwam op de befaamde 1 juno een eind. “We mochten open, maar hoe? Dat werd puzzelen met dertig man! Ik heb bankjes gekocht en een stapel spelletjes, zodat mensen zouden blijven zitten. Rondlopen mocht immers niet, laat staan dat mensen aan de bar gingen hangen.”

“Hoe goed we ons ook aan de regels hielden, de maatregelen werden strenger en strenger. Eerst kwam de ‘half-2-regel’, waarbij we ’s nachts veel klanten teleur moesten stellen omdat ze niet meer naar binnen mochten. Toen mocht de horeca zelfs maar tot 22.00 uur open. Je verandert van kroegbaas in politieagent.”

Teleurstelling en ongeloof

Bij elke verandering in de maatregelen wist Alex iets ludieks te verzinnen. “Toen we om 22.00 uur moesten sluiten, heb ik De Doos omgebouwd tot apres-ski-café. Dan hang je er een thema aan en konden we vroeger open. Ik heb de kroeg leuk aangekleed en we verkochten soep en broodjes. We konden zelfs een klein terrasje buiten zetten. En toen kwam de volgende teleurstelling: we moesten wéér dicht.”

Naast teleurstelling was er vooral ongeloof bij de jonge horecaondernemer. “We hielden ons toch aan de regels, dus waarom moesten we nu weer dicht?”

alex doos
Foto | indebuurt Groningen

Gouden bordjes

Terwijl we in een uitgestorven Café De Doos zitten, vertelt Alex optimistisch verder over zijn volgende plannen. Hij is momenteel druk bezig met een bordjesactie. Voor slechts 25 euro komt jouw naam (of die van je sportvereniging, studieclub of bedrijf) aan de muur te hangen van De Doos. “Hopelijk kunnen we over tien jaar naar die muur kijken en er met z’n allen om lachen”, grinnikt Alex. Maar er is meer! Binnenkort organiseert Alex een suprise bierproeverij en een online bingo. “Ik blijf zoveel mogelijk leuke dingen voor m’n klanten organiseren.”

En het eerste wat hij gaat doen als de kroeg weer open mag? “Dan tap ik een fluitje voor mezelf in!”, besluit hij lachend.


Meer over Partycafé de Doos ontdekken?

Partycafé de Doos discotheken

Gesloten21:00 - 03:00

Gelkingestraat 11, Groningen

Bekijk meer:discotheken

em2 concerten

Alle concerten bij EM2 afgelast, wél een wekelijkse kerstmarkt en drive thru

Niet alleen horecaondernemers hebben het zwaar, ook culturele organisaties hebben het gevoel klem te...
sinterklaas

Vet tof idee van Diepzeekonijn: zo vier je pakjesavond mét Sinterklaas

Voor je het weet is het zover: pakjesavond! Misschien ben je nog helemaal niet bezig met 't heerlijk...
winnaars sint maarten

Sint Maarten 2020 in Groningen gaat wél door, Veiligheidsregio Groningen stelt regels op

Waar het ene na het andere evenement wordt afgelast, is er voor de jongste Groningers licht aan het ...

adv.