Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van één kastje tot vaste klanten in Zuid-Korea: ‘Ik ben nog steeds verbaasd hoe hard timtom is gegroeid’

Door Sharon Bremer 24 januari 2020

Wat begon met de verkoop van één kastje vanuit huis, groeide binnen vijf jaar uit tot één van de mooiste vintage conceptstores van Groningen. We hebben het natuurlijk over timtom, waar eigenaar Tim Beije aan het roer staat. En nee, er is geen Tom. Alleen Tim.

In tegenstelling tot veel andere ondernemers, begon het bedrijf van Tim niet met een uitgebreid businessplan en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Integendeel, Tim verkocht een vintage kastje vanuit huis en kreeg de smaak te pakken. Als hobby, in eerste instantie. Eén kastje werden er meerdere en inmiddels komen er vrachtwagens vól meubels uit Denemarken en runt Tim één van de mooiste vintage conceptstores van Groningen.

timtom
Foto | Ellen Heinen

Verzamelen

Tim heeft een achtergrond in de sportwereld, hij volgde namelijk een opleiding Sportmanagement. Handelen in vintage meubels lag dus niet echt in de lijn der verwachting. “Zo’n vijf jaar geleden verkocht ik mijn eerste vintage kastje”, vertelt hij. “Toen begon ik meer vintage meubelen te verzamelen en te verkopen. Uiteindelijk werd m’n huis te klein”, voegt hij lachend toe.

Per ongeluk een winkel

Op zoek naar een opslagruimte, dus. Zijn zus verhuisde naar een pand aan de Westersingel en het voorste gedeelte van dat pand kon Tim gebruiken als opslagruimte. “Aan de voorkant zaten grote ramen, waardoor de opslag een soort etalage leek. Omdat ik er vaak bezig was, kwamen er weleens mensen naar binnen. Ze dachten dat het een winkel was! Ik vond het prima, maar was dus eigenlijk een winkel begonnen zonder dat ik er erg in had”, lacht Tim.

Foto | Ellen Heinen
Foto1 | Ellen Heinen
Foto2 | Ellen Heinen
Foto | Ellen Heinen

Winkelbestemming

Steeds meer mensen wisten de winkel-slash-opslagruimte van Tim te vinden. “Het liep heel erg goed, en vanaf dat moment ging ik vijf dagen per week open. Toen mijn zusje ging verhuizen belde ik de gemeente op om te vragen of ik dat gedeelte van het huis ook mocht gebruiken, maar toen kwam ik erachter dat er helemaal geen winkelbestemming op dat pand zat! De gemeente vond het gelukkig niet erg, maar het betekende wel dat ik op zoek moest naar een ander pand. Zo ben ik terecht komen in dit pand, aan de Nieuwe Ebbingestraat.”

Meer dan vintage

In de winkel vind je allerlei vintage meubels. Maar het is niet zomaar vintage, legt Tim uit. “Alle meubelen komen uit Denemarken en Zweden en zijn hoge kwaliteit tweedehands uit de jaren ’60 en ’70. Toen was met name teak erg in de mode.” Naast de exclusieve kastjes, banken en stoelen is er nog veel meer te vinden in de winkel. Vintage wordt afgewisseld met moderne accessoires, groene planten en hippe merken. “Ik kijk welke merken bij het vintage interieur en het concept van timtom passen.”

Foto | Ellen Heinen
Foto1 | Ellen Heinen
Foto2 | Ellen Heinen
Foto3 | Ellen Heinen

Timtom

Het vraagstuk van de naam is nog niet beantwoord. Waarom timtom? Wie is Tom? Tim vertelt: “Toen ik net begonnen was met de verkoop had ik een account aangemaakt op een verkoopsite, waarbij ik bij ‘voornaam’ gewoon Tim invulde, en bij ‘achternaam’ voor het gemak Tom. Tim Tom, dus. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven!”

Zuid-Korea

Omdat Tim zich richt op een specifieke soort meubels – de Scandinavische jaren ’60-meubels – is het niet zo makkelijk deze te vinden. “Daarom importeer ik alles uit Denemarken en Zweden. Vrachtwagens vol komen deze kant op”, lacht hij. “Ik sta er eigenlijk nog steeds niet bij stil hoe enorm timtom is gegroeid.” Ook buitenlandse klanten weten de jonge ondernemer te vinden. “Er gaan meubels naar Brussel, Parijs en Zwitserland. Ik heb zelfs een vaste klant in Zuid-Korea!”

Foto | Ellen Heinen

Meer over tim tom vintage conceptstore ontdekken?

tim tom vintage conceptstore conceptstores

Gesloten11:00 - 17:30

Nieuwe Ebbingestraat 19, Groningen

Bekijk meer:conceptstores

Lees ook

Cocktail

Shake it! Deze Groninger won de ‘Cocktail Competition’ (en is dus de beste van Europa)

Cocktails shaken alsof je leven er vanaf hangt: deze zes finalisten deden het afgelopen weekend tijd...
Annemarie

Binnenkijken bij interieurgoeroe Annemarie van Keeponstyling

Haar Instagram is goed voor bijna veertigduizend volgers en heel veel interieurinspiratie: @keeponst...

Roy en Marloes wonen in Sydney en zien het vuur steeds dichterbij komen: ‘De regering heeft veel te laat ingegrepen’

Dode dieren, geëvacueerde families, een rode hemel en heel veel verwoeste huizen: je hebt de beelden...

adv.