Sjoerd Tjio werkt bij nieuwe zaak Monk Whisky: ‘Het is niet een kwestie van niet lusten, maar de juiste vinden’

monk
Sjoerd Tjio (32) is filiaalmanager van Monk. Foto: indebuurt Groningen

Onlangs opende een nieuwe winkel in Groningen vlakbij de A-kerk: Monk Whisky. Whisky staat erom bekend dat het een dure hobby is, maar dat hoeft volgens filiaalmanager Sjoerd Tjio (32) helemaal niet. “Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen er wel een geschikte fles whisky is.”

Sjoerd was eigenaar van restaurant Beer& in de Korrewegwijk. Nadat hij vorig jaar de zaak sloot, kruiste zijn pad met Najim Zeryouh, de eigenaar van Monk Whisky. “Ik leerde hem kennen via een gemeenschappelijke bekende. Najim was op zoek naar iemand die iets met whisky had en laat dat nou net bij mij het geval zijn”, vertelt Sjoerd lachend.

De Toeter

Sjoerd komt uit Zuidhorn en is altijd in Groningen blijven hangen. Hij zat op school bij H.N. Werkman en ging toen naar Noorderpoort om International Business en vervolgens Markt & Communicatie te studeren. Bij zijn afstudeerstage kwam hij terecht bij het evenementenbureau van café De Toeter. “Daar ben ik heel lang blijven plakken en ben zo voor het eerst in aanraking gekomen met whisky.”

Hoe wordt whisky gemaakt?

Sjoerd legt uit hoe het proces gaat van whisky maken. “Eigenlijk werkt het hetzelfde als bij bier. De basis van whisky is graan en dat ga je als het ware laten foppen zodat het gaat bloeien.” Daarvoor wordt het graan verwarmt en vochtig gemaakt. “Dan breekt het graan open en komt er zetmeel vrij. Dat wordt weer omgezet in suiker.” Door gist bij suiker te voegen wordt het omgezet in alcohol en heb je een percentage van ongeveer 12%. “Vervolgens ga je dat destilleren: de alcohol scheiden van het water. Dan eindig je met 30-40% alcohol. Doe je dat nog een keer krijg je 60-70% en nog een keer dan heb je 80%,”

In Schotland wordt het vaak twee keer gedaan en in Ierland drie keer. “Hoe vaker je het doet hoe minder smaak je overhoudt.” Vervolgens wordt whisky minstens drie jaar gerijpt op (eiken)houten vaten. “Soms zijn het al gebruikte vaten van bijvoorbeeld wijn, sherry of tequila.”

Whisky met cola

Door zijn werk bij De Toeter leerde Sjoerd steeds meer over het drankje. “Een cursus heb ik nooit gedaan. Bij De Toeter kreeg ik al een soort mini-opleiding door gewoon veel te proeven en te vergelijken.” Zijn eerste whisky kan hij zich niet goed herinneren. “Het zal wel iets van Jack Daniels met een plens cola zijn”, grapt hij. De lekkerste whisky op dit moment vindt hij whisky die gerijpt is op sherryvaten. “Dan krijg je een fruitige en karamelachtige smaak, heerlijk.”

Een speurtocht

Volgens Sjoerd waren de grote gemeenschappen van Amerikanen en Ieren in Groningen vooral heel blij dat de winkel er kwam. “Je hebt klanten die binnenlopen en exact weten wat ze willen, maar ook mensen die nog zoekende zijn. Dat vind ik eigenlijk het leukste want dan wordt het een soort speurtocht om te ontdekken welke fles bij hen of degene voor wie ze het kopen past.” Hij vindt het mooi dat klanten hun vertrouwen daarmee in zijn handen leggen. “Als ze dan een week later terugkomen om te zeggen dat het lekker was, dat is toch geweldig.”

De naam ‘Monk’

De naam Monk is geïnspireerd op verschillende dingen. “Alcohol heeft een lange geschiedenis met de kerk, dus het is een verwijzing naar de monniken en we staan natuurlijk in de schaduw van de A-kerk.” Ook zouden jazz en whisky volgens hem inherent aan elkaar verbonden zijn. “We moesten denken aan de jazzlegende Thelonious Monk, dus zou kwam alles samen tot het woord Monk.”

Ouder dan de A-kerk

Monk Whisky is neergestreken in een heel oud pand aan de Akerkhof. “Het onderste deel was een van de eerste steenhuizen van Groningen. Ons is verteld dat het of net ouder is dan de A-kerk ongeveer tegelijk is gebouwd.” Ook heeft het pand een rijke geschiedenis aan ondernemers. “Er zat ooit honderd jaar lang een horlogemaker in, vervolgens zat er nog eens honderd jaar een sigarenwinkel in.” Voor Monk Whisky huisde Juffrouw Lanterfant er, een garen en wol winkel.

Ieren vs. Schotten

In Monk Whisky wordt voornamelijk Schotse whisky verkocht. “Het verhaal gaat, maar dat is moeilijk te herleiden, dat de Ieren whisky hebben uitgevonden en de Schotten het hebben geperfectioneerd.” Ook in Nederland is er een aantal destilleerders, waaronder in Groningen. “Je kunt whisky op zoveel verschillende manieren maken, het zorgt voor een heel breed smakenpalet.”

Voor ieder wat wils

“Mensen denken dat whisky heel duur is, maar voor 40 euro kun je heel lekkere whisky krijgen.” Sjoerd is ervan overtuigd dat er voor ieder wat wils is. “Het is wel wat duurder omdat het rijpingsproces langer is dan bij bijvoorbeeld vodka. We hebben een fles van 4250 euro, maar die heeft 44 jaar gerijpt.” Als je de alcoholsmaak te heftig vindt, dan is het volgens Sjoerd geen probleem om er water bij te doen. “Zolang de temperatuur maar hetzelfde blijft, kun je het prima verdunnen met kraanwater. Geen ijsblokjes gebruiken, want kou verdoofd de smaak en dat is zonde.”

Proeverijen met eten

Sjoerd wil heel graag beginnen met proeverijen, gecombineerd met eten. “Ik heb voor beiden een enorme passie, dus het lijkt me heel tof om dat in de toekomst te gaan doen.” Volgens hem zou het fantastisch zijn als als iedereen in Groningen bij het horen van het woord ‘whisky’ automatisch denkt aan Monk Whisky. “We hopen natuurlijk dat iedereen de rest van hun leven hier hun whisky blijft kopen, maakt niet uit waar ze wonen. Dat je bij Monk Whisky komt voor de eerste fles whisky in je leven en de laatste, dat zou ik mooi vinden.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kleurrijke kledingmaker begint restaurant in Steentilstraat: ‘Ik ga enorm populair worden’”

Kleurrijke kledingmaker begint restaurant in Steentilstraat: ‘Ik ga enorm populair worden’

Ga naar “Flitsbezorgers krijgen deze buurtsuper er niet onder: ‘De vaste bewoners vormen ons bestaansrecht’”

Flitsbezorgers krijgen deze buurtsuper er niet onder: ‘De vaste bewoners vormen ons bestaansrecht’

Ga naar “Zo brengt Wobbe buurtbewoners met elkaar in contact: ‘Behoefte aan verbondenheid is sterker dan ooit’”

Zo brengt Wobbe buurtbewoners met elkaar in contact: ‘Behoefte aan verbondenheid is sterker dan ooit’

Aangeboden door Qredits

Wobbe Boonstra in Buurtbroedplaats Groningen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LSC Smart Connect outdoor camera voor € 49,95”

LSC Smart Connect outdoor camera voor € 49,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice, Enexis”

Klantenservice, Enexis

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime