Selma en Lotte van Bruton Focacceria: ‘Groningers houden van broodjes én Italiaans eten!’

bruton focacceria selma en lotte
Foto | Charlotte Huizinga

Nu de horeca moet sluiten om vijf uur, heeft de sector het zwaar. Gelukkig voor Selma van der Veen en Lotte de Kleijn was Bruton Focacceria al een dagzaak en kunnen ze voorlopig nog even door. Want een lunchzaak beginnen in Groningen, middenin de coronacrisis, dat is natuurlijk niet niets. Selma: “Superspannend, maar ik wilde gewoon de horeca in!”

Een voet over de drempel en je waant je in de ontspannen, romantische boudoirsfeer van Focacceria Bruton. We worden direct welkom geheten door de brede glimlach en licht Limburgse tongval van de ontwapenende Lotte. De zaak is ruim opgezet en het pand is enorm: achterin in het restaurant zit nóg een hele zaal, die minstens zo sfeervol is ingericht. De enorme, meer dan honderd jaar oude olijfboom in het midden van de ruimte mocht natuurlijk niet ontbreken. “Pas op je hoofd, hoor!” zegt Selma. “Die takken hangen laag!”

De telefoon staat roodgloeiend. “Sorry, ik moet even opnemen”, zegt Lotte met haar warme, licht-Limburgse tongval. De bellers zijn veelal vaste gasten die naar het restaurant bellen om zich van hun favoriete plekje te verzekeren. “Die hebben we nu al! Daar doe je het allemaal voor”, zegt Selma trots.

bruton focacceria selma en lotte
Foto | Charlotte Huizinga

Middenin de crisis

Selma werkt in het onderwijs als ze een jaar geleden besluit dat ze wat anders wil. “Toen ben ik dit op poten gaan zetten”, vertelt Selma terwijl ze naar de zaak om zich heen wijst. “Ik had een passie voor horeca, maar ik ben nu 28 en dan ga je niet snel terug naar een ‘bijbaantje’, wat werk in de horeca toch geregeld is. Dus ik moest zelf wat beginnen.”

Dat was een behoorlijke stap voor Selma. “En natuurlijk niet in de meest makkelijke periode. Mensen zijn al gewend om te bestellen en corona heeft dat alleen maar versterkt. Ik wil juist mensen in een door mij bedachte, warme ambiance ontvangen.”

Selma ontmoette Lotte via beide partners. Lotte bleek op eenzelfde kruispunt in haar leven te staan. Ze had kort daarvoor het zuidelijke Limburg voor het hoge Noorden verruild. “We dachten heel erg dezelfde kant op. Zo zijn we dit avontuur uiteindelijk sámen aangegaan”, vertelt Selma.

bruton focacceria selma en lotte
Foto | Charlotte Huizinga

Italië

Selma komt veel in Italië. Daar ontwikkelde ze een voorliefde voor de Italiaanse keuken. “Ik wilde sowieso daghoreca. Maar er zijn al genoeg zaken waar je broodjes gezond en kroketten kunt halen. Dus ik moest wat anders verzinnen.”

“Eigenlijk”, vertelt Selma boven een kop cappuccino, “wilde ik de combinatie maken tussen Italiaanse smaken en Groningse sferen.” Dus moest het een Italiaans restaurant worden. “Groningers houden van broodjes én van Italiaans eten!” lacht Selma. “Maar ook daarvan hebben we er al veel in Groningen. Daarom bedacht ik de focacceria: een concept dat nog niet echt bestond.”

bruton focacceria selma en lotte
Foto | Charlotte Huizinga

Focacceria Bruton

De naam focacceria slaat op het brood dat ze gebruiken. “Maar niet gevuld met kaas en kruiden, dat is het beeld dat mensen vaak van een focaccia hebben. Wij beleggen naturelle focaccia’s. Bruton betekent gisten in het Latijn, dus die naam had ik al heel snel. Brood dat gist, mooi toch?” zegt Selma.

Bruton maakt zoveel mogelijk zelf. “Alleen het brood importeren we van een fabriek in Ligurië in Italië. In Nederland wordt er nauwelijks focaccia geproduceerd”, legt Selma uit.

Alle producten zijn vers. De taarten komen van Bake My Day, die speciaal voor de focacceria een aantal Italiaanse gebakjes ontwikkelde. “Zo hebben we de tricolore, een taart met de Italiaanse driekleur en een tiramisu cupcake”, vertelt Lotte enthousiast. “Sowieso is onze signature de caprese met tomaat, basilicum en mozzarella. Dat valt altijd in de smaak!”

bruton focacceria selma en lotte
Foto | Charlotte Huizinga

Ook in je eentje

Selma heeft goed nagedacht over de inrichting: “Ik wilde graag dat het warm is, met een zachte uitstraling en zachte kleuren. Dat je je hier ook in je eentje op je gemak voelt. Zelf ga ik niet gauw ergens in m’n eentje koffie drinken als het heel groot of hip is.”

Veel van de gasten van Bruton waarderen dat: “We staan er versteld van, mensen zijn zó positief! Vooral over de sfeer, als mensen binnenkomen zijn mensen zo enthousiast over de sfeer.”

Bruton is inmiddels drie maanden open. Hoe ervaren Selma en Lotte het ondernemen tot dusver? Selma: “Het is een heel nieuwe wereld waar je in stapt, heel anders dan wat we gewend waren. Je ontmoet allerlei nieuwe mensen en gaat nieuwe relaties aan. Dat is fantastisch. Mensen denken ook met je mee hoe je dingen kunt aanpakken.”

bruton focacceria selma en lotte
Foto | Charlotte Huizinga

Als de wil er maar is

De dames hebben een vaste verdeling, maar willen beiden eigenlijk alles doen. Meestal staat Selma in de bediening en Lotte in de keuken. “De keuken vind ik het leukst om te doen! Vooral als het druk is en ik alleen maar bonnetjes krijg uit de machine. Dan ben ik zo lekker bezig. Hoewel ik het contact ook heel leuk vind. Ik geniet ervan een praatje te maken”, vertelt Lotte. “We proberen de rollen daarom elke week één dag om te draaien. Maar als het dan héél druk wordt, wisselen we snel weer terug!” lacht Selma. “Dat redden we dan nog net niet.”

“De samenwerking is heel goed en heel fijn. Als de wil er maar is, dat is ons motto. Dat merken we bij elkaar en ook bij onze werknemers. We hebben een echt meidenteam.”

Voor Lotte is de samenwerking met Selma goud waard: “Het allerleukste? De samenwerking met Sel! Daar geniet ik het meest van. Het was toch spannend, omdat je elkaar niet door en door kent, maar dat heeft zó goed uitgepakt. Daar ben ik echt enorm dankbaar voor!”

bruton focacceria selma en lotte
Vaste gasten op hun lievelingsplekje. Foto | Charlotte Huizinga

Bruton Focacceria

Oosterstraat 57, 9711 NS Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Bruton Focacceria

Oosterstraat 57, 9711 NS Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’”

Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’

Ga naar “Lief! Esmee en Michelle van kapsalon The Art of Color knippen voor de Voedselbank”

Lief! Esmee en Michelle van kapsalon The Art of Color knippen voor de Voedselbank

Ga naar “Lianne en Robin openen een private tattoo studio: ‘Zo blijft het een rustige plek’”

Lianne en Robin openen een private tattoo studio: ‘Zo blijft het een rustige plek’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Verkopers”

Verkopers

 • Hi-Fi Klubben
 • Fulltime
Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Allround Medewerker a AH”

Allround Medewerker a AH

 • Albert Heijn
 • Parttime
Groningen