Sanel (27) begon de Groningse Pindakaaswinkel en ging van gepest jochie naar hoogvlieger: ‘Ik omarm mijn pesters’

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Eigen foto

Sanel Hadžić grijpt alles wat op zijn pad komt aan. Al vanaf zijn elfde werkt hij keihard om verder te komen in het leven. Naast een bedrijf in parfum, werken bij dé pepernotenwinkel van Leeuwarden komt daar nu de opening van De Pindakaaswinkel in Groningen bij. Sanel werd jarenlang gepest en had een lastige jeugd. Juist dat geeft hem drive om te laten zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Hij begon 7 december met De Pindakaaswinkel in de Herestraat, die nu up and running is! “Toen ik de kans kreeg om De Pindakaaswinkel in Groningen helemaal naar mijn zin op te zetten, greep ik ‘m direct!”

Sanel verruilde het Friese Leeuwarden afgelopen december voor Groningen om de eerste Groningse Pindakaaswinkel te openen. “Omdat ik wel wat hoogsensitief ben, was het wel even wennen in Groningen. Dus ik vond de stad eerst heel druk. Gelukkig kwam ik in een rustige periode hierheen, want ik begon in de lockdown.”

Inmiddels is hij verknocht aan de stad. “Ik vind het geweldig hier. Het is echt win-win, want het is ook heerlijk dat er zoveel winkels zijn. Ik ben zelfs al aan het kijken of ik naar de stad kan verhuizen!”

De Pindakaaswinkel

De pindakaas van De Pindakaaswinkel is niet zomaar pindakaas. “We richten ons op gezonde voeding. Onze pindakaas is biologisch en voor een groot deel vegan. Het is veel gezonder en heeft veel meer smaak ondanks dat er veel minder suiker en zout in zit dan in supermarktpindakaas”, vertelt Sanel. “Ik ben er zelf ook gek op. Soms eet ik wel drie potten leeg in de winkel!”, bekent hij.

Het assortiment omvat tien vaste smaakvariaties én drie limited editions. Je mag alles in de winkel proeven. “Want anders weet je toch niet wat je koopt?” zegt Sanel. “Als mensen proeven zie je die ogen glinsteren, de glimlach op hun gezicht. Dan weet je dat je een mooi product verkoopt”, voegt hij glimlachend toe.

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Eigen foto

De bodem gezien

Tegenwoordig gaat het de Bosnische Sanel voor de wind, maar dat is weleens anders geweest. “Ik heb veel meegemaakt. Ik heb de bodem gezien.” Zijn ouders vluchtten ten tijde van de Bosnische oorlog naar Nederland. Dat liet diepe wonden achter. “Mijn vader heeft er posttraumatische stressstoornis aan over gehouden. Hij heeft vreselijke dingen gezien.”

Sanels ouders streken neer in het Noorden van Nederland, waar Sanel in veiligheid werd geboren. Desondanks had ook hij last van het oorlogstrauma van zijn vader. “Daardoor kreeg ook ik PTSS.”

Met therapie en EMDR kwam Sanel de PTST te boven. “Ik schaam me daar niet voor. Je moet gewoon goed voor jezelf zorgen. Dat doe je niet alleen voor je lichaam, bijvoorbeeld door góéde pindakaas te eten”, grijnst Sanel. “Maar ook voor je geest, door bijvoorbeeld naar een psycholoog te gaan”, vervolgt Sanel op serieuze toon.

Gepest

Dat was niet het enige dat Sanel meemaakte. “Ik ben vreselijk gepest vroeger. Ik klonk anders dan de andere kinderen en ik sprak minder goed Nederlands. Dat was een reden om mij te pesten.” Het pesten ging jarenlang door, terwijl Sanel steeds vaker een masker opzette. “Ik deed me altijd extreem vrolijk voor. Iedereen vond me zo’n vrolijke jongen, maar van binnen ging ik kapot.”

Sanel benadrukt hoe ingrijpend pesten is: “Als je wordt gepest, leef je de hele tijd in angst. Je hebt nooit rust en bent altijd gespannen. Het gepest zorgt voor een continue stroom aan haat. Je probeert als het ware te vluchten in je hoofd naar een kamertje om het buiten te sluiten. Maar het sijpelt toch naar binnen.”

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Eigen foto

‘Ik omarm de pesters’

Ondanks dit alles is Sanel een positief persoon, die kansen ziet en ze aangrijpt. Hij ziet zijn pestverleden als drijfveer om het te maken in de wereld. “Ik wil de pesters laten zien dat ik wat bereik. Maar het is geen fuck you, want ik omarm de mensen die mij hebben gepest. Zij hebben mij gebracht waar ik nu ben. Zij zeiden: je kan het niet, je kan niet. Nou, ik kan het wél!” zegt Sanel overtuigd.

Ook met zijn ouders is de band goed. “Dat is heel belangrijk voor me. We zijn erg hecht. Mijn vader werd een paar jaar terug zo ernstig mishandeld dat hij het bijna niet overleefd heeft. Hij herkende niemand van zijn familie meer. Ik ben zo dankbaar dat het nu weer goed met hem gaat. Ik ouwehoer veel met m’n vader. Hij kan me altijd aan het lachen krijgen”, vertel Sanel stralend.

Ook voor zijn opvoeding is hij dankbaar. “Het was niet altijd makkelijk, maar ik heb van mijn ouders geleerd wat belangrijk is. Onze cultuur draait om vriendelijkheid en elkaar helpen. Ik neem dat mee in de winkel en benader mensen altijd gastvrij.”

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Eigen foto

PindaBaas

Sanel is ontzettend trots op De Pindakaaswinkel. “Ik heb mezelf stukje bij beetje omhoog gewerkt, ondanks dat ik zo in de put zat. Vanaf m’n elfde werkte ik al in de horeca als afwasser. Ik verdiende €2,33 per uur en ploeterde urenlang. Ik kreeg er steeds een baantje bij en werkte me op. Op den duur had ik vier baantjes. Werk was mijn uitlaatklep. Ik ontvluchtte natuurlijk mijn huis, maar ik ben er ook trots op. Mensen zeiden daar: ‘Jij gaat ver komen’. Dat kende ik helemaal niet.”

Sanel greep zijn kans toen hij werd hij gevraagd voor De Pindakaaswinkel. “Ik zei meteen ja. Ik ben zo trots. Ik sta soms te huilen in de winkel, omdat ik zo blij ben dat ik dit kan doen. Ik hou ook echt van pindakaas”, vertelt Sanel.

Zijn lievelingssmaken zijn witte chocolade en koffie-zeezout. “Dat is een feestje in je mond! Maar ik maak ook heel graag zelf pindasaus van onze pindakaas. Vroeger kocht ik die gewoon van de Aldi”, lacht Sanel. “Dit is veel lekkerder. We verkopen ook een pindasaus, die is samengesteld met sterrenchef Robert Kranenborg.”

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Eigen foto

Geen Calvé

Die pindakaas is trouwens niet te vergelijken met de bekende Calvé-pindakaas. “Nee, eigenlijk maken zij een ander product. Wij voegen zo min mogelijk toe en we gebruiken een andere pindasoort. Als je kijkt op de ingrediëntenlijst van Calvé zie je heel veel toevoegingen, zoals suikers en palmolie. Wij gebruiken dat niet, want dat is superslecht voor het regenwoud!”

Bovendien krijg je van Sanel meer dan alleen een potje. “Ik wil niet dat mensen gewoon iets kopen. Ik wil iets meer doen dan dat, een herinnering meegeven, een beleving. Dat klinkt misschien stom, maar dat vind ik normaal. Daar zet ik me elke dag voor in.”

Toekomst

Het moge duidelijk zijn: Sanel is vreselijk trots op De Pindakaaswinkel. “Soms vliegt het me in positieve zin aan. Dan schieten de tranen me in de ogen, als ik bedenk waar ik vandaan kom en dat dit nu mijn winkel is. Ik heb dit toch maar allemaal bereikt.”

Maar je kunt altijd verder dromen! Voor de toekomst wil Sanel graag een pindakaas-tapvat. “Dan tappen mensen zelf de pindakaas en kiezen vervolgens hun toppings. Dan heb je dus een customized pindakaas!”, zegt Sanel enthousiast. “En” vervolgt hij. “Hoe leuk zou het zijn om een Groningse pindakaas te verzinnen?”

De Pindakaaswinkel

Heretraat 5, 9711 LA Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

De Pindakaaswinkel

Heretraat 5, 9711 LA Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “De eerste Week van de Stenen Winkel is een feit: ‘Het zijn stuk voor stuk hardwerkende ondernemers’”

De eerste Week van de Stenen Winkel is een feit: ‘Het zijn stuk voor stuk hardwerkende ondernemers’

Gevel exterieur en etalage liatelier
Ga naar “Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’”

Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’

Ga naar “Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’”

Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’

dorien monique omni all around food

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

 • Gedempte Zuiderdiep 39-41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Biodermal van € 27,98 voor € 13,99”

Biodermal van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “IJsbeker van € 4,29 voor € 1,99”

IJsbeker van € 4,29 voor € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Beleidsmedewerker Wonen”

Beleidsmedewerker Wonen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker, Gemeente Groningen”

Administratief medewerker, Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen”

Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime