Brunchbox en meer ludieke ideeën: zo loodst Anja ‘haar’ Feel Good door de coronacrisis
Op 15 maart hakte het kabinet de knoop door: alle horeca moet per direct dicht. Een enorme klap voor de...
In december kondigde Rutte vanuit het Torentje een nieuwe lockdown aan. Deze keer moest álles dicht. Vanaf dat moment begonnen de creatieve breinen van de rasechte ondernemers op volle touren te werken en schoten de nieuwe initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Wij spraken de afgelopen maanden met ondernemers het negatieve van de coronacrisis wisten om te zetten in iets pósitiefs. Deze kanjers én hun ideeën hebben we voor je op een rijtje gezet.
“Het is als ondernemer heel heftig als voor je wordt besloten dat je dicht moet”, vertelt Feel Good-eigenaresse Anja Selst. “We waren dat weekend nog open en ondanks de maatregelen die er toen al waren, dacht ik dat het wel mee zou vallen. Toen kregen we het bericht dat we per direct dicht moesten. Ja, dat was wel even slikken”, blikt ze terug op het weekend van 15 maart. Al snel kwam ze met allerlei ludieke ideeën om ‘haar’ Feel Good draaiende te houden, zoals creatieve brunchboxen!
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is, toch? Nou, reken maar dat we de kappers énorm missen! Menig coronakapsel met fikse uitgroei passeert de revue op social media. Maar wat nou als je nóóit naar de kapper kunt, puur omdat je de financiële middelen niet hebt? Dat dachten Anja en Irma van Trendkappers ook. Je kunt bij Trendkappers nu een knipbehandeling kopen – voor een ander! Zo help je deze kapperszaak door de tweede lockdown, en geven zij (namens jou) een knipbehandeling aan iemand die dat zelf niet kan betalen. Win-win, nietwaar?
Nadat ‘jouw’ knipbehandeling aan iemand is gegeven die het goed kan gebruiken, krijg je een persoonlijk bedankkaartje zodat je zeker weet dat je gift goed terecht is gekomen. Lief!
De knipbehandeling bestel je via de website van Trendkappers.
De coronacrisis is periode vol tegenslagen, maar het is óók een periode van kansen voor sociaal ondernemer Wilbert van de Kamp (31). Hij startte verschillende projecten, zoals Grokaalbox, onder andere om eenzaamheid te voorkomen. En om lokale ondernemers te helpen. “Als het goed met je gaat en je hebt een beetje geld om uit te geven: kijk dan hoe je iemand anders kan helpen.”
Gelukkig konden Allard en Erwin, met de nodige aanpassingen, hun zaak de maanden voor de tweede lockdown open houden. Waar ze het straatbeeld stiller en stiller zagen worden, kwamen zij met dé oplossing voor mensen die liever de deur niet meer uitgingen: een bezorgservice van hun boeken. Er werden zelfs meer boeken verkocht dan voorheen!
Het besluit van het kabinet na de zomer kwam als een harde klap voor de Groningse horecaondernemers: alle horeca moest opnieuw dicht. Restaurants, kroegen én cafés sloten voor in ieder geval vier weken de deuren. Drankvoorraden werden verkocht en de bezorg- en afhaalmenu’s weer tevoorschijn gehaald. Sommige ondernemers kwamen tijdens deze tweede lockdown zelfs met nóg ludiekere ideeën. Gouden naambordjes verkopen, bijvoorbeeld.
Toen het coronavirus uitbrak, gingen collega’s Emiel en Edo allebei thuiswerken. ”Tijdens Skypesessies hadden we het regelmatig over corona en de gevolgen daarvan voor het bedrijfsleven. We voelden wel aan dat thuiswerken een belangrijk onderdeel van de samenleving zou worden. En we kenden geen enkel uitzendbureau echt gericht op thuiswerk. Toen hebben we samen met de Thuiswerkcompany opgericht.”
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Groningen en blijf op de hoogte van alles over en rondom Groningen.
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken