Matthijs blaast De Groene Weyde nieuw leven in: ‘Het is een iconische plek’

Ronald Hoeksema, Marjorie van der Veen en Matthijs Vinckemöller voor de Groene Weyde.

Van buiten is het nog hetzelfde, maar van binnen is het compleet vernieuwd. De Groene Weyde is back! Vandaag opent na een lange verbouwing dan eindelijk het restaurant haar deuren. Ronald Hoeksema en Marjorie van der Veen ontfermden zich over het nieuwe, hippe interieur en Matthijs Vinckemöller zwaait de scepter over het restaurantgedeelte. Indebuurt sprak met Matthijs: “Het is een parel geworden.”

Al ruim 36 jaar torent het imposante pand van Eetcafé De Groene Weyde boven de rand van het Noorderplantsoen uit. “In 1652 liep het Boterdiep nog achter De Groene Weyde langs. Er is ontdekt dat er toen ook al een pand was dat deze naam droeg: Herberg De Groene Weyde”, vertelt uitbater Matthijs enthousiast. “Dus dit is een plek met zóveel geschiedenis.”

matthijs vinckemöller de groene weyde de handelsfabriek
Eigen foto

Samen sterk

Matthijs werkt al zijn hele werkende leven in de horeca en heeft verschillende restaurants in de stad. Hij had het vroeger het gelauwerde restaurant De Biechtstoel en heeft inmiddels drie tapaszaken. “Het was tijd voor iets nieuws. De tapas heb ik inmiddels wel in de vingers en in alle restaurants staan goeie, sterke teams. Hier kan ik modern-Hollands koken, zoals ik dat noem. Met invloeden uit de hele wereld.“

Dat doet Matthijs niet alleen. “Ronald en Marjorie leveren veel ameublement voor de horeca. Ze hebben De Handelsfabriek in Tolbert, waar ze veel vintage interieuritems verkopen. Maar zij wilden nu eens echt van begin af aan zelf een horecazaak inrichten.” Dus sloegen Mathijs, Ronald en Marjorie de handen ineen. “Zij hebben de hele Groene Weyde ingericht en ik kan wel zeggen: het is echt een pareltje geworden!”, vertelt Matthijs trots.

Zonovergoten terras én beschutte stadstuin

Het drietal heeft grote schoenen te vullen. Wie streek er niet neer in de zomer op het uitnodigende terras voor een borrel of een hapje? “We proberen de oude Groene Weyde, het eetcafé, in een nieuw, modern jasje te gieten. Het terras blijft natuurlijk als vanouds fantastisch, maar we ontdekten ook dat er achter het pand een gigantische tuin zit. Dat hebben we helemaal opgeknapt, dus daar kun je nu ook zitten.”

Stadscafé De Groene Weyde wil voor een breed publiek toegankelijk worden. “We gaan om elf uur al open en serveren ook lunch. We zitten hier in een prachtige buurt, dus we willen ook gewoon een borrelcafé worden in de avond. Een beetje zoals De Bres en De Minnaar. Een laagdrempelig, modern buurtcafé. We koken op restaurantniveau, maar hanteren eetcaféprijzen, zodat het betaalbaar en toegankelijk blijft.”

matthijs vinckemöller de groene weyde de handelsfabriek
Eigen foto

Creatieve kok

In het restaurant wordt het een andere beleving dan in het oude eetcafé. “We gaan het echt anders doen. We werken met een hele kleine kaart en wisselen elke maand met de kaart. Dat geeft ons de ruimte om onze creativiteit los te laten op de gerechten én we kunnen veel meer meekoken met het seizoen. Ook al heel groen, dus”, lacht Matthijs.

Matthijs kruipt na jaren ondernemen en aansturen in De Groene Weyde zelf weer achter de pannen. “En ik ga, zeker de eerst komende tijd, zélf in de keuken staan. Daar heb ik echt veel zin in, dat ik zelf ook weer lekker kan koken. Heerlijk om in de keuken te staan en met gerechten bezig te zijn. Volop te experimenteren, daar geniet ik van.”

matthijs vinckemöller de groene weyde de handelsfabriek
Eigen foto

Groen weyde van het plantsoen

Over het interieur is, hoe kan het ook anders, met de twee professionals van de Handelsfabriek, goed nagedacht. “We wilden het groene van het plantsoen, het groene waar ons restaurant haar naam aan dankt, ook naar binnen brengt”, legt Matthijs uit. “Dus hebben we een gigantische moswand geplaatst.” De rest van het interieur is uitgevoerd in groene, turkooizen en messing tinten, met industriële en vintage elementen.

De geschiedenis van het pand zie je nog op allerlei manieren terug. “We hebben nog oude, ijzeren haken in de muur, daar maakte je vroeger je paard aan vast.” Maar ook in de reacties merkt Matthijs wat de geschiedenis van De Groene Weyde losmaakt. “We krijgen heel veel reacties van mensen met herinneringen, bijvoorbeeld dat iemands vader hier altijd ging biljarten (het was vroeger een biljartcafé, red.). En heel veel mensen hebben hier gewerkt als student.”

Bang voor de hoge verwachtingen is Matthijs niet. “We hebben het zóveel mooier gemaakt. Dat is echt de kracht van Ronald en Marjorie. Die hebben hier zoveel gevoel voor. We zijn sinds juli bezig geweest en hebben er tien containers uitgetrokken. Op den duur stond alleen de oude bar nog. En die blijft! Dat is voor ons een icoon!”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Jeannette koppelt én coacht vrijgezellen: ‘Als ik een eenpersoonsbed zie, ga ik wel even het gesprek aan’”

Jeannette koppelt én coacht vrijgezellen: ‘Als ik een eenpersoonsbed zie, ga ik wel even het gesprek aan’

Aangeboden door IndiviDuo

Jeannette IndiviDuo relatiebemiddeling Groningen
Ga naar “Gewapend met piston staat Annika op de Herebrug: ‘Het is een erg handige plek’”

Gewapend met piston staat Annika op de Herebrug: ‘Het is een erg handige plek’

Ga naar “Karin van bloembinderij Geschikt: ‘Bloemschikken is als fietsen’”

Karin van bloembinderij Geschikt: ‘Bloemschikken is als fietsen’

Aangeboden door Qredits

groningen karin bloembinderij geschikt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca Medewerker Tuincafé”

Horeca Medewerker Tuincafé

 • Drenth Projecten BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Belastingadviseur Aangiftemedewerker IB | Aanslag | 3.200 – 4.500”

Belastingadviseur Aangiftemedewerker IB | Aanslag | 3.200 – 4.500

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) – fysiotherapeut”

Praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) – fysiotherapeut

 • Verzuimweg
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Customer Service Medewerker Logistiek | MBO+ HBO | 2.100 – 3.200”

Customer Service Medewerker Logistiek | MBO+ HBO | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Basisarts”

Basisarts

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 12 oktober 2022

Topper