Marion heeft Het Kadocafé in de Folkingestraat: ‘Als ik kerst doe, doe ik kerst hélemaal!’

Marion fernhout het kadocafé folkinge
Met medewerker Emmy. Foto | Charlotte Huizinga

Zodra je een stap over de drempel zet van de winkel van Marion Fernhout, waan je je in een winterwonderland. Zo ver het oog reikt staan er besneeuwde kerstbomen, kleurrijke kerststallen en luisterrijke ornamenten. Het Kadocafé ademt kerst! Marion heeft er duidelijk veel tijd in zitten om haar winkel zo om te toveren: “Vroeger dacht ik altijd: een winkel is niets voor mij, dat is elke dag hetzelfde. Nou, dat is zó niet waar! Het is juist zó leuk!”

De spontane Marion zit vol energie. En dat heeft ze in deze tijd van het jaar hard nodig. Haar winkel ‘Het Kadocafé’ zit in de Folkinge, misschien wel de gezelligste winkelstraat van Nederland. De winkel wordt begin oktober omgetoverd tot een waar kerstparadijs. We worden verwelkomd met een vers kopje thee. Kerstthee, uiteraard. Op de achtergrond klinken decemberklassiekers van Michael Bubblé en Wham!. “Maar in de zomer draaien we salsa. Dan dansen mensen letterlijk door de winkel!”, vertelt Marion lachend.

Marion fernhout het kadocafé folkinge
Foto | Charlotte Huizinga

Echte Noorderling

Inmiddels viert de zaak bijna haar vijfjarig jubileum. “Wat gaat de tijd hard, hè!” verzucht ze. Marion en haar man werkten jarenlang samen in een groot cateringconcern in het westen van het land. “Maar ik kom oorspronkelijk hier vandaan, uit Winsum. Ik ben een echte Noorderling.” Na een paar jaar lieten ze de catering achter zich en trokken zich terug in het hoge Noorden.

Marion en haar man wilden altijd al samen iets beginnen. “Daar droom je dan van. Maar wat precies, daar dachten we steeds weer anders over, want álles leek ons wel leuk.” Uiteindelijk begonnen ze achtereenvolgens een dagzaak in Assen en één, terug op geboortegrond, in Winsum.

Toen ze vijf jaar geleden zag ze dat het pand van de winkel BinnensteBuiten in de Folkingestraat vrijkwam was ze verkocht. “We kwamen hier en ik wist het meteen: dit is het helemaal. Het was een enorme winkel door alle looproutes die de vorige eigenaresse had gecreëerd, heel anders dan nu, maar ik zag het voor me.”

Marion fernhout het kadocafé folkinge
Foto | Charlotte Huizinga

De Folkinge

Ze verplaatste haar zaak van Winsum naar Groningen. “Daarom ook ‘Kadocafé’, in het begin deed ik hier nog koffie. Maar dat ging gewoon niet meer, dus uiteindelijk ging ik helemaal over op de retail. Eerst vond ik dat heel jammer, want ik hou ervan om mensen in de watten leggen. Maar in een winkel kan dat net zo goed!”

Vooral in de Folkingestraat voelt Marion zich thuis. “Dit is zo bruisend! Ik geniet echt van de stad en de straat. Het is ook heel gezellig met alle ondernemers hier. Iedereen is weer heel anders, maar er is altijd wederzijds respect.”

Marion fernhout het kadocafé folkinge
Foto | Charlotte Huizinga

300 kilo thee

Naast allerlei toffe cadeau’s, unieke wenskaarten, interieurdecoratie en kerstspullen, verkoopt Marion thee. Ze hebben meer dan 400 soorten en hebben daarmee het grootste assortiment thee van Nederland. De rustieke potten staan achterin de winkel op een verhoging uitgestald in rijen stellingkasten.

“Mijn man wilde wel in de thee mee, maar hij wilde dan wel graag meteen heel veel. Dus toen we begonnen heb ik 300 kilo thee besteld! Er kwam een gigantische vrachtwagen voorrijden en hij vroeg: ‘Volgens mij is dat voor jou, wat heb je gedaan?’ Maar we kunnen dat heel goed van elkaar hebben, hoor!” lacht Marion hartelijk. “En je wil toch een beetje aanbod hebben.”

Marion breidde de theecollectie uit met allerlei soorten kruiden. “Ik vind het heel leuk dat je producten in je keuken voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Je kunt er thee van trekken, maar je kunt het ook gebruiken tijdens het koken. Ik heb met de thee echt m’n liefhebberij vertaald naar m’n werk!”

Marion fernhout het kadocafé folkinge
Foto | Charlotte Huizinga

Oprecht

Het leukste aan de winkel vindt Marion de omgang met mensen. “Dat heb ik natuurlijk vanuit de horeca meegenomen. Dat vond ik ook het ergste aan de lockdowns: het was een drama voor de winkel, maar ik miste het knuffelen en aanraken van mensen enorm. Ik ben echt een mensenmens”, vertelt ze.

Daarom hecht ze veel waarde aan haar werknemers. “Ik wil dat mensen spontaan en vrolijk zijn. Dat moet gewoon. Niet een gemaakt: ‘goedemiddag, kan ik u helpen’, maar oprecht. Mensen brengen wel hun geld hierheen, hè? Dus je verdient het om leuk ontvangen te worden. Dat vind ik zo belangrijk. Dit is echt mijn huis en iedereen is welkom.”

Marion fernhout het kadocafé folkinge
Marion is bezig met inpakken. “Het zijn immers cadeaus!” Foto | Charlotte Huizinga

Weihnacht is Weihnacht

Eigenlijk is Kadocafé een kwart van het jaar een soort kerstwinkel, beaamt Marion. “Iedereen doet iets met kerst, maar vaak maar een beetje. Bij mij kan dat niet. In mijn leven is het altijd alles of niets. Dus als ik kerst doe, doe ik kerst helemaal!”

Marion bouwt in de eerste week van oktober de winkel helemaal om. “Daar kijken we echt naar uit, in de zomer gaat het al kriebelen.” Ze gaat drie dagen dicht en verandert de winkel in die dagen compleet. “Dat is echt aanpoten, maar dat maak ik heel gezellig met de hele dag door taartjes, hapjes en drankjes. Het is echt een traditie!”

Volgens Marion vinden Nederlanders oktober vaak te vroeg. “Maar Duitsers vinden het geweldig. Als het Weihnacht is het Weihnacht!” roept Marion enthousiast. “Dit jaar hoor ik overigens weinig gemopper, ook van Nederlanders. Ik denk dat we eraan toe zijn, wat gezelligheid in deze moeilijke tijd.”

Marion fernhout het kadocafé folkinge
Foto | Charlotte Huizinga

Martinitoren van glas

Groningen is een belangrijke element in Kadocafé. Er prijkt pontificaal Groningen op de achterwand en Marion verkoopt allerlei lokale producten. Dit jaar verkocht ze zelfs een speciale Martinitoren kerstbal. “Helaas is die helemaal uitverkocht, maar echt geweldig”, vertelt Marion.

Mensen reageren sowieso enthousiast op de winkel en de spullen. “Vaak zeggen mensen als ze binnenkomen: ‘Wat ruikt het hier lekker!’ Dat komt natuurlijk door de thee.” Inmiddels heeft Marion een kring van vaste klanten opgebouwd. “Wat zijn Groningers trouw! Dat vind ik echt heel bijzonder, dat ik zoveel vaste klanten heb. Daar ben ik echt heel trots op.”

Marion fernhout het kadocafé folkinge
De grootste lol bij Het Kadocafé. Foto | Charlotte Huizinga

“Het KadoCafe”

Folkingestraat 22, 9711 JW Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

“Het KadoCafe”

Folkingestraat 22, 9711 JW Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuwe hotspot in town: The Art of Color”

Nieuwe hotspot in town: The Art of Color

The Art of Color
Ga naar “Shop lokaal en vier feest tijdens Lutje Lokaal in Groningen”

Shop lokaal en vier feest tijdens Lutje Lokaal in Groningen

lutje
Ga naar “Dutch Soap Sisters Desiree en Sharon maken Groningse, vegan zeep: ‘We zijn sisters in soap!’”

Dutch Soap Sisters Desiree en Sharon maken Groningse, vegan zeep: ‘We zijn sisters in soap!’

dutch soap sisters

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Badjas € 14,99”

Badjas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Biodermal van € 27,98 voor € 13,99”

Biodermal van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Facilitair medewerker”

Facilitair medewerker

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Postsorteerder”

Postsorteerder

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Buiten werken zonder ervaring”

Buiten werken zonder ervaring

 • Actief Techniek
 • Fulltime