Louise van espressobar Rabarber: ‘Mensen vertrekken met een glimlach’

louise lennips rabarber
Eugen foto

Louise Lennips opende eind november de hippe espressobar Rabarber. Letterlijk aan Der Aa-kerk vind je deze nieuwe, relaxte hotspot. Louise transformeerde voormalig City Central om tot een knusse koffiecorner. De skatergirl loopt over van enthousiasme en energie en deelde haar liefde voor koffie met ons. “Het baristavak past me als een handschoen.”

Louise is soms een creatief ongeleid projectiel. Zo is ze opgeleid als grafisch vormgever, had ze een aantal jaar een blog en is ze een bekend gezicht in de Nederlandse skatescene. “Ik hou van heel veel verschillende dingen. Vooral creatieve dingen. Ik spat bijna uit elkaar van creativiteit!” zegt ze lachend. “Ik weet af en toe niet waar ik met m’n creativiteit heen moet.” Voor nu kan ze al haar passie kwijt in de koffiebar!

louise lennips rabarber
Eigen foto

Rabarber-barista

Louise werkte destijds al bij City Central, waar ze voor het eerst in aanraking kwam met een espressomachine. Ze was direct gefascineerd:  “Ik wilde dat heel graag héél leren. “ “Ik ben eigenlijk een barista in hart en nieren, maar dat ontdekte ik toen pas. Daarnaast ben ik een mensen-mens en hou ervan om een beetje te ouwehoeren met mensen. Ik dacht algauw: hier wil ik wat mee!”

In 2020 begon ze dan ook aan een barista-opleiding bij Koffiestation. “Toen is het balletje gaan rollen. Eerst stond ik afgelopen zomer voor Der Aa-kerk met een bakfiets met een espressomachine.”

Na een tijdje kwam het pand aan de kerk vrij. “Een prachtige ruimte, waar ik natuurlijk al mee bekend was, doordat ik er al had gewerkt. Het is een fantastische plek! Historisch en heel gezellig. Echt een toplocatie ook, zo midden in het centrum.”

louise lennips rabarber
Eigen foto

Rabarber

Dat werd dus Rabarber, de naam die ze liet inspireren op een kinderfilm. “Veel mensen in het vak kiezen iets met koffie in de naam, dus ik wilde het juist totaal anders aanpakken. Ik heb een soort obsessie voor mooie jeugdfilms. Rabarber is daarvan eigenlijk mijn favoriet. Dus ik lag ’s nachts in bed en door mijn grafische achtergrond zag ik het ineens helemaal voor me: Rabarber, met de letters en de kleuren erbij. Ik ben 41, maar een groot kind, dus het past helemaal. In no-time bedacht ik Rabarber de barista!”

Daarna kon ze los: “Daarna begon ik gewoon. Ik vind het zó leuk! En er komen zoveel toffe mensen langs! Ik probeer mensen met een glimlach weer weg te laten gaan, hoe klote hun dag ook is.”

louise lennips rabarber
Eigen foto

Skatergirl

Ze richtte de bar in zoals ze zelf is: warm, uniek en, er is geen ander woord voor, cool. “Ik vind het fijn als er een laidback sfeertje hangt. Van kleins af aan zit ik in de extreme sporten. Ik heb jarenlang rondgehangen in de skate- en snowboardwereld. Ik ging door het hele land om te kunnen gaan skaten. Het is een hele fijne groep mensen. Iedereen gunt elkaar de wereld en je helpt elkaar. Die sfeer wil ik graag terugbrengen in de bar.” De skateboards hangen dan ook aan de muren van Rabarber, als eerbetoon aan haar skatebestaan.

louise lennips rabarber
De skateboards hangen aan de muur. Eigen foto

Past als een handschoen

Barista worden gaat met vallen en opstaan, merkte Louise. “Je hebt de zettechniek niet zomaar onder de knie en je moet je espressomachine leren kennen. Het is heel veel oefenen. Dat is de kunst van barista zijn.”

Het houdt niet op nadat je hebt geoefend: “Je moet elke dag alles aan de machine opnieuw afstellen, zodat de doorlooptijd, de crema-laag en de temperatuur goed is. Dat kan namelijk al veranderen als je een raampje openzet. Het is elke dag hogere wiskunde, maar die uitdaging is juist zo leuk aan barista zijn!” vertelt Louise enthousiast.

Inmiddels past het baristavak haar als een handschoen. “Ik ben nogal nauwkeurig en perfectionistisch. Echt een controlfreak. Ik ga net zo lang door tot het goed is. Aan de ene kant is dat slopend, aan de andere kant ga ik er heel goed op”, vervolgt ze lachend. “Dus het vraagt veel van me, maar tegelijkertijd vind ik het juist daarom zo leuk. Ik leer elke dag bij. Het is echt een kunst.”

Special coffee

Louise werkt alleen met speciale koffie. “Ik ben een SCA-gecertificeerde barista. Dat betekent dat ik alleen met topkoffie werk. Koffie die 80 punten krijgt bij het cuppen, dat is het proeven van de koffie. Die koffie komt van boeren die er een fatsoenlijke prijs voor krijgen en kennen mijn leverancier direct. Dat vind ik belangrijk, dat ik bijdraag aan het zichtbaar maken van zo’n productieketen en er eerlijk wordt gehandeld. Als barista ben je het visitekaartje voor die boeren.”

louise lennips rabarber
Eigen foto

Een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden

Louise wil haar gasten laten in zien dat koffie een circulair product is. “Koffiedrap is geen afval. Met de koffiepuck kun je nog zoveel mooie dingen doen. Je kunt het uitstekend gebruiken voor je planten of als bodem. Zo geef je terug aan de natuur wat je gebruikt. Dus ik vraag altijd of mensen hun puck meewillen voor de tuin. Ik hou van het circulaire van koffie”, vertelt ze bevlogen.

Ondanks dat Rabarber nog maar net geopend is, bruist Louise alweer van plannen voor de toekomst. “Ik blijf dromen hoor! Zo zou een terras hier bij de kerk natuurlijk fantastisch zijn. En het organiseren van urban events lijkt me helemaal leuk, bijvoorbeeld skaten met kinderen. Ik hoop dat Rabarber een soort ontmoetingsplek wordt voor gelijkgestemden. Dat zou heel erg tof zijn, daar zetten we op in!”

“Weetje”, besluit Louise. “Ik wil gewoon graag met leuke mensen leuke dingen doen. Die ruimte geeft Rabarber me. Ik ga fluitend naar m’n werk en vind het jammer als ik weer naar huis moet. Zo moet het zijn!”

Espressobar Rabarber

Akerkhof 2, 9711 JB Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Espressobar Rabarber

Akerkhof 2, 9711 JB Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “De eerste Week van de Stenen Winkel is een feit: ‘Het zijn stuk voor stuk hardwerkende ondernemers’”

De eerste Week van de Stenen Winkel is een feit: ‘Het zijn stuk voor stuk hardwerkende ondernemers’

Gevel exterieur en etalage liatelier
Ga naar “Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’”

Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’

Ga naar “Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’”

Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’

dorien monique omni all around food

In onze gids

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO AARDAPPELEN € 1,00”

JUMBO AARDAPPELEN € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker klantenservice TUI Fly”

Medewerker klantenservice TUI Fly

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Online Sales Medewerker bij Puredistance, één van de meest exclusieve parfumhuizen ter wereld, gevestigd in Groningen (2-3 dagen per week)”

Online Sales Medewerker bij Puredistance, één van de meest exclusieve parfumhuizen ter wereld, gevestigd in Groningen (2-3 dagen per week)

 • Pure Distance B.V.
 • Parttime