Laura (33) maakt met Studio.Bodyprint 3D-zwangerschapsbeeldjes: ‘Ik vind ze allemaal prachtig!’

Laura assink studio.bodyprint
Foto | Charlotte Huizinga

De ondernemende Laura Assink staat aan het hoofd van een heus zwangerschapsbeeldjesimperium. Ze begon pas vorig jaar met Studio.Bodyprint en ging direct als een speer. Na een eigen atelier in Groningen, volgde algauw Sneek en in september opent ze in Zwolle alweer de derde locatie van haar onderneming. Bij Studio.Bodyprint maken ze prachtige 3D-beeldjes van jouw (zwangere) lichaam en ouder-kindbeeldjes.

We schuiven aan in het zonnige atelier van de goedlachse Laura, waar allerlei beeldjes staan van prachtige zwangere vrouwen. “Ik begon in maart 2021 als zzp-kraamverzorgster”, vertelt Laura, terwijl we tussen de beeldjes zitten die in verschillende fases van afwerking zijn. “Daarvoor werkte ik voor een organisatie, maar ik wilde graag meer ruimte voor m’n gezin.”

“Als zzp’er deed ik nog maar één gezin per maand. Je weet natuurlijk nooit wanneer een bevalling begint en je bent de enige die mensen begeleidt, dus meer is heel moeilijk. Ik ging opzoek naar wat ik de rest van de tijd kon doen. Zo kwam ik uit bij de 3D-beeldjes. Dat bestond al, maar hier in de buurt zat er nog hélemaal niets.” Laura’s broer werkt in een 3D-lab en weet veel van printers en scanners. “Met zijn hulp heb ik toen een scanner aangeschaft. Ik begon met Studio.Bodyprint gewoon bij mensen thuis!” De 3D-beeldjes werden algauw zó populair, dat Laura op zoek ging naar een eigen studio.

Laura assink studio.bodyprint
In het atelier worden de beeldjes afgewerkt. Foto | Charlotte Huizinga

Allerlei kleuren

En in die studio in Groningen zitten we inmiddels, waarnaast Laura ook over een eigen atelier beschikt, waar ze de beeldjes van mooie afwerking voorziet. Dat is mogelijk in allerlei kleuren, zoals brons, goud, beige en zwart, maar ook in verschillende structuren. Zo is er bijvoorbeeld een betonlook versie en één met roest. De meest bijzondere zijn misschien wel de veredelde bronzen beeldjes, die worden voorzien van een echt laagje brons.

“Het is echt heel mooi”, vertelt Laura. “Ik vind het fantastisch dat we dit nu ook kunnen aanbieden, want dat doen we nog maar sinds kort. Maar”, vervolgt ze trots, “eigenlijk vind ik ze allemaal prachtig!”

Laura assink studio.bodyprint
Foto | Charlotte Huizinga

Zélf de kinderen uit school halen

Laura focust zich nu op de achterkant van Studio.Bodyprint, zoals de social media en afwerking van de beeldjes. “We hebben het inmiddels zo druk dat we met z’n vijven zijn. De meiden doen het scannen.” Dat heeft een goede reden. “Ik ben begonnen om meer tijd voor mijn gezin te krijgen en er past maar zoveel in één dag. Als ik alles zelf doe en blijf doen, dan red ik dat natuurlijk nooit.”

Dit vindt Laura niet alleen belangrijk voor zichzelf, maar ook voor haar medewerkers. “We plannen de afspraken altijd in tijdens schooltijden. Zo kunnen we allemaal zelf onze kinderen van school halen. Ik vind dat super belangrijk. Tuurlijk, als er echt nood aan de man is doen we het weleens op verzoek op een ander moment, maar in principe probeer ik daar scherp op te zijn. Ik wil best vijf dagen in de week werken, maar ik wil ook m’n kinderen uit school halen. En ik wil dat voor ons allemaal: dat iedereen het goed kan combineren met thuis.”

Laura assink studio.bodyprint
Het veredelde bronzen beeld. Foto | Charlotte Huizinga

Geen zorgen!

Het proces van het maken van een beeldje is tijdrovend, maar het scannen gaat verrassend snel. In slechts drie minuten is je hele lichaam gescand en zichtbaar op de computer. Tijdens het scannen ben je naakt. Spannend, ook voor ondergetekende, die straks het proces zelf gaat doormaken. “Maar we nemen heel rustig de tijd voor je. We hebben altijd eerst een gesprek onder het genot van een kopje thee. De ruimte is bovendien donker.”

Tjitske Huitema, één van de vrouwen is die de scans uitvoert, voegt toe: “De meeste vrouwen zijn zenuwachtig in het begin. Maar vrijwel iedereen zegt achteraf: het viel enorm mee. Dus geen zorgen!” Tjitske zal mij straks ook scannen.

Laura assink studio.bodyprint
Tjitske scant erop los. Foto | Charlotte Huizinga

Pose

Dan moet ook ik eraan geloven. De deur gaat op slot en ik trek al mijn kleren uit. Daar sta je dan, poedelnaakt met 30 graden. Op de achtergrond bromt een airco. “Je mag je onderbroek aanhouden, als je dat graag wilt”, vertelt Laura. “Maar het mooiste is zonder kleding.”

Aan de hand van een grote spiegel kijken we samen wat een mooie pose is. Tjitske loodst je er vrolijk en professioneel doorheen. Het is geen moment ongemakkelijk om hier naakt bij haar te staan. Als er een mooie pose is gevonden, blijf ik drie minuten stokstijf staan, terwijl Tjitske om me heen loopt met een scanner. Dat lijkt nog het meest op de zelfscanner die je bij de supermarkt aantreft om zelf je boodschappen al winkelend te scannen.

Algauw verschijnt daarna op het computerscherm een letterlijke scan van mijn lichaam, zoals ik dat nog nooit eerder hebt gezien. Bizar dat binnen drie minuten elke plooi, bobbel en welving van mijn lichaam in de computer ontstaat. Ik voel me toch niet helemaal gelukkig met mijn scan, waarna Tjitske alsnog uitgebreid de tijd neemt om een andere pose te proberen en adviseert geduldig welke pose ik waarom zou kunnen kiezen, terwijl ik met alleen een kimono aan over haar schouder meekijk. Ze had gelijk: het initiële ongemak viel algauw van me af.

Laura assink studio.bodyprint
Foto | Charlotte Huizinga

Bijzonder en intiem

In de tussentijd vraag ik aan Tjitske hoe het is om te werken bij Studio.Bodyprint. “Eigenlijk voelt het niet als werken, want het is gewoon heel erg leuk. We hebben een geweldig team en iedereen is ook altijd flexibel. En”, voegt ze toe terwijl ze de scan opslaat in de computer, “het is heel intiem om dit te mogen doen voor vrouwen op zo’n bijzonder moment in hun leven. Echt mooi!”

Dat merkt ze ook terug bij de vrouwen die ze scant. “Het maakt soms echt wat los bij mensen. Niet zo zeer het scannen, maar als ze het beeldje ontvangen.” Het duurt acht tot tien weken voor het beeldje helemaal af is. Na het scannen kies je de afwerking en eventuele extra’s. “Soms krijg ik reacties van vrouwen op Instagram”, vervolgt Tjitske. “Naast dat ze blij zijn met het resultaat, realiseren ze ineens: ‘goh, dat is er nu niet meer, die baby is nu uit m’n lichaam.’ Dat kan heel emotioneel zijn.”

Laura assink studio.bodyprint
Je kunt ook een ouder-kindbeeldje laten maken bij Studio.Bodyprint. Foto | Charlotte Huizinga

Het loopt storm

Intussen zit ons uur scannen erop. Het was nog lastig kiezen tussen alle opties. Al met al was het een prettige, bijzondere ervaring. Ik had geluk dat er nog een plekje was, want het loopt inmiddels als trein. In Groningen worden er zo’n twintig vrouwen per week gescand en er is begrijpelijkerwijs veel animo voor de 3D-beeldjes van Studio.Bodyprint. Het is dus verstandig om ver van te voren te reserveren. “Maar we proberen altijd te kijken of er tóch iemand is die een uurtje langer wil werken”, zegt Laura. “Want het is ook heel sneu als je achter het net vist. Dus je kunt altijd contact met ons opnemen!”

Laura assink studio.bodyprint
Foto | Charlotte Huizinga

Lees ook:

Studio.Bodyprint

Duinkerkenstraat 5, ruimte 3, 9723 BN Groningen

Meer informatie

Studio.Bodyprint

Duinkerkenstraat 5, ruimte 3, 9723 BN Groningen

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’”

Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’

Ga naar “Lief! Esmee en Michelle van kapsalon The Art of Color knippen voor de Voedselbank”

Lief! Esmee en Michelle van kapsalon The Art of Color knippen voor de Voedselbank

Ga naar “Lianne en Robin openen een private tattoo studio: ‘Zo blijft het een rustige plek’”

Lianne en Robin openen een private tattoo studio: ‘Zo blijft het een rustige plek’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Verkopers”

Verkopers

 • Hi-Fi Klubben
 • Fulltime
Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Allround Medewerker a AH”

Allround Medewerker a AH

 • Albert Heijn
 • Parttime
Groningen