Kris (27) startte mindfulness gym MindKlub: ‘Nuchter en zonder tierelantijntjes’

Kris wijma mindklub
Eigen foto

Jongvolwassenen worstelen steeds meer met mentale issues. De Groningse Kris Wijma liep zelf tegen de lamp en vond haar heil in mindfulness. Nu wil ze jongvolwassenen helpen met het werken aan hun mentale welzijn, vóórdat de klachten verergeren en ze naar een psycholoog moeten. De bevlogen Kris richtte Mindklub op, een soort sportschool voor je mind. “Dat is zó hard nodig, juist nu!”

Kris Wijma is afgestudeerd en vindt een leuke baan als forensisch psycholoog op een polikiniek. Alles lijkt mee te zitten, maar toch gaat ze soms door lastige fases. “Ik had soms last van stemmingswisselingen. Somber, stress, piekeren, altijd die verbeterdrang. Alleen was het bij mij niet zo heftig dat ik niet meer functioneerde of burn-out klachten kreeg.” Dus kwam ze met haar klachten niet in aanmerking voor de GGZ. “Dat is ook goed, denk ik, daar hoorde ik niet thuis. Het hoort ook bij het leven. Maar op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik dacht: ik moet hier iets mee.”

Zelfhulpboeken

Dus ging ze als échte millennial aan de slag met zelfhulpboeken en deed een mindfulnesscursus. “Ik ging zoeken wat er voor iemand als ik dan wél was. Maar ik ben best wel nuchter. Dus ik wilde wel wat doen, maar het moest niet te zweverig zijn.” Gelukkig bleek mindfulness juist heel praktisch. “

“Die zelfhulpboeken zijn natuurlijk een hype onder millennials”, zegt Kris lachend. “Maar er zat heel veel bruikbaars tussen. Vooral die mindfulnesstraining was heel concreet en helemaal niet zo zweverig.”

“Dat bracht me op een idee: er zijn veel meer jongeren zoals ik, die wel wat aan hun mentale gezondheid willen doen, maar niet direct therapie nodig hebben. Alles wat ik leerde en ervaarde deed me denken: dit is best een mooie manier.”

Kris wijma mindklub
Eigen foto

MindKlub: Sportschool voor je mind

Ondanks dat het aanbod aan mindfulnesscursussen in Groningen groot is, is er weinig doorlopend aanbod in het trainen van de geest. “Ik zocht dat zelf ook. De geest is iets wat je traint, net als je lijf, iets wat je structureel moet onderhouden. Anders verval je weer in oude patronen. Hoe mooi zou het zijn als er een plek is om je mind te trainen?”

Volgens Kris moet je MindKlub zien als een sportschool voor je geest. “Dat je gewoon een paar keer per week aan je mentale welzijn kunt werken en even een moment pakt om naar binnen te kijken. Dat is mijn uiteindelijke doel: een fysieke plek, met een uitgebreid programma waar je op kunt intekenen. De ene keer wil je bezig met perfectionisme, de andere keer met je telefoongebruik of concentratie. Misschien yoga-lessen. Een alles-in-één pakket om je goed te voelen. Óók aandacht voor je mind!”, fantaseert Kris enthousiast. “Dat zou toch mooi zijn?”

‘Psychologen zijn ook maar mensen’

Een dergelijke ‘mindgym’ bestond nog niet, dus Kris besloot dat ze dit dan ook maar zelf moest gaan opzetten. “De vergelijking met de sportschool is helemaal niet nieuw, maar het idee om het daadwerkelijk zo op te zetten wel. Dat moest ík dan maar gaan starten!”

Ze begon met het volgen van een opleiding. “Je wordt niet zomaar mindfulnesstrainer. Je moet veel cursussen volgen, op retraites en uren maken voor je aan de slag kunt. In dit beroep moet je veel meer zelf moet ondergaan dan bij de opleiding psychologie. Maar het helpt me allemaal wel enorm in m’n werk als forensisch psycholoog. Psychologen zijn ook maar mensen!”, glimlacht Kris stralend.

Kris wijma mindklub
Eigen foto

Sprong in het diepe

Kris begon vervolgens met de inhoud. “Alles wat ik belangrijk vind, probeer ik mee te nemen. Ik deed eerst heel veel kennis op, dan kwam de rest later wel. Ik ben sowieso heel erg van de inhoud: dat moet gewoon staan.” Ze startte met een pilotgroep om haar lessen te testen en te finetunen. “En daarna moesten we maar gewoon beginnen. Echt een sprong in het diepe!”

Niet zweverig

Kris wil het graag nuchter en laagdrempelig brengen. “Ik wil toegankelijk zijn. Zo sla je de brug naar de jongvolwassenen, denk ik. Zonder rituelen en tierlantijntjes, down to earth. Zo ben ikzelf ook.”

“Ik wil graag dat het laagdrempelig en toegankelijk is, juist voor jongvolwassenen. Dat is de groep die veel worstelt met allerlei thema’s en het juist in de pandemie zo moeilijk hebben. Daarom wil ik dat het niet zweverig is. Nuchter, dat is key. Mensen vinden het toch vaak lastig om een beeld te vormen van wat mindfulness nu eigenlijk precies is, dus begin ik met een warming up-groep. Dan kun je kijken of het bij je past en zelf zien dat het niet zweven op een kussen is!”

Tijdens een cursus passeren verschillende oefeningen de revue, zoals meditatie, schrijven en het bespreken van specifieke thema’s. “Er is ruimte om dingen te delen, maar dat hoeft niet. Het is geen therapiegroep. Al moet ik zeggen”, vertelt Kris, “dat ik wel heb gemerkt dat het heel krachtig is als mensen dat doen. Als iemand een probleem deelt dat jijzelf ervaart, geeft je dat meteen het gevoel dat je niet alleen bent. Het werkt heel normaliserend.”

Kris wijma mindklub
Foto | Dive in

MindKlub community

Voor Kris is het heel belangrijk om jongvolwassenen te leren dat ze ergens heen kunnen. “Je kunt ergens heen met je problemen. Die kwetsbare kant mag er ook zijn. Het is niet erg als je zegt: Ik voel me af en toe gewoon klote. Dat mag er zijn. Dat blijkt best een drempel te zijn in een wereld waarin we vooral alles delen wat er goed is. Ik zou graag die cultuur willen doorbreken.”

“Daarom noemde ik het ook MindKlub. Ik wil graag dat het echt een club is waar je heen kunt gaan, als een soort community. Dat missen we in deze tijd: gevoel voor gemeenschap. Er is zoveel eenzaamheid.”

Het is nú nodig

Kris is sinds het voorjaar aan de slag met MindKlub en het brengt haar veel voldoening: “Ik geloof er zó erg in dat ik daardoor heel gedreven ben in m’n missie en doel. Maar dat merkte je al wel”, lacht Kris. “Ik krijg hier heel veel energie van!”

Ze kan op dit moment vanwege de lockdown de MindKlub niet zo inrichten zoals ze voor ogen heeft. “Ik hoor zoveel om me heen dat juist binnen de groep van studenten en young professionals op dit moment nood aan de man is. De coronacrisis heeft juist op de mentale gezondheid van deze groep grote impact. Dus dat knaagt wel aan me. Ik denk: het moet nú! M’n handen jeuken!”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Sanel (27) begon de Groningse Pindakaaswinkel en ging van gepest jochie naar hoogvlieger: ‘Ik omarm mijn pesters’”

Sanel (27) begon de Groningse Pindakaaswinkel en ging van gepest jochie naar hoogvlieger: ‘Ik omarm mijn pesters’

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Ga naar “Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten”

Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten

Ga naar “Bluf, branie en bof: zo verbeteren Bob en Gijs met Robin Good de wereld”

Bluf, branie en bof: zo verbeteren Bob en Gijs met Robin Good de wereld

Bob graafsma en Gijs flinterman robin good

In onze gids

Ga naar “DOT Groningen”

DOT Groningen

 • Vrydemalaan 2
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

 • Gedempte Zuiderdiep 39-41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bij de Sluis”

Bij de Sluis

 • Bij de Sluis 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal Ultra Fry EY111B € 59,95”

Tefal Ultra Fry EY111B € 59,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Regendouche-set € 39,95”

Regendouche-set € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Velvet opbergmand € 3,39”

Velvet opbergmand € 3,39

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Dieren gezichtsmakers € 3,95”

Dieren gezichtsmakers € 3,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC”

Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC

 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Parttime
Ga naar “Consulent beschermingsbewind, Gemeente Groningen”

Consulent beschermingsbewind, Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Food & Beverage”

Coördinator Food & Beverage

 • Belsimpel Winkel Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur regio Groningen”

Taxichauffeur regio Groningen

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chat medewerker Bol.com”

Chat medewerker Bol.com

 • Olympia
 • Fulltime