Jurjen brouwt cider van Groningse appels: ‘Ik wil mensen het lokale landschap laten proeven’

doggerland craft cider jurjen van der schans
Foto | Charlotte Huizinga

Doggerland Craft Cider is een hip, duurzaam bedrijf dat appels van locals inzamelt om daar de lekkerste ciders mee te maken. De appeloogst is begonnen en dat betekent dat je op verschillende inzameldagen je appels kunt langsbrengen bij Doggerland in de Biotoop in Haren. Appels inleveren en cider terugkrijgen, wie wil dat nou niet?

Mannen met baarden van een zekere leeftijd moeten wat gaan doen. Althans, zo ervoer Doggerland oprichter Jurjen van der Schans (33) dat rond 2016. “Meestal wordt dat houtbewerken of bier brouwen. Ook heel leuk. Ik koos er voor om cider te maken.” Dat werd Doggerland Craft Cider, wat Jurjen rond 2017 begon met vijf vrienden. Nu doen ze het met z’n drieën: Jurjen, Nanne Baptist en Bob Evenhuis. Indebuurt ging op bezoek bij Jurjen in de ciderie en proefde de gele nectar zelf.

Teveel appels

doggerland craft cider jurjen van der schans
Foto | Charlotte Huizinga

Jurjen kwam op het idee om cider te maken door de appelbomen van zijn ouders. “Het zijn er teveel. Het eerste jaar maak je nog twintig appeltaarten en honderd potten appelmoes. Maar daarna kwamen we erachter dat je nog zoveel kunt inmaken, maar je het nooit allemaal opeet. We hadden bijvoorbeeld nog potten appelmoes van mijn oma. Die was toen al zeker vijftien jaar niet meer onder ons!”

Jurjen leerde in Engeland de cidercultuur kennen tijdens rugbywedstrijden. Jurjen bedacht dat je de appels indebuurt kunt inzamelen en er vervolgens een product van kan maken: cider. “Ik kende cider vooral als drankje dat je dronk als je geen zin meer had in bier. Maar we kenden Raúl de Ciderman (ken je hem nog?) al een beetje, dus die heeft ons laten zien dat cider veel meer dan dat is.”

doggerland craft cider jurjen van der schans
Cider wordt vergist op gistingsflessen. Foto | Charlotte Huizinga

Prijswinnende cider

“Ik vond het ook leuk dat cider redelijk onbekend is. Ik had ook bier kunnen brouwen, maar dat doen al zoveel mensen. We startten een crowdfunding campagne en de eerste liters cider maakten we in de kelderkast!” Inmiddels verwerken ze bij Doggerland zo’n 12,5 duizend kilo appels per seizoen, hebben ze meer dan twintig ciders gemaakt en heeft hun hoppy cider zelfs een prijs in Engeland gewonnen. “ Dat is onze grootste cider. De hop is ook lokaal, uit Zuidbroek”, vertelt Jurjen trots.

doggerland craft cider jurjen van der schans
Foto | Charlotte Huizinga

Doggerland

De naam Doggerland heeft een bijzondere herkomst: “Doggerland is het gebied tussen Nederland en Engeland, waartussen vroeger gevaren werd om te handelen. We trachten het Nederlandse appeloverschot te verbinden met een cidercultuur. We maken niet per se een Engelse cider, maar wel met de Engelse cidercultuur. Dus we stranden halverwege: het Doggerland gebied.”

doggerland craft cider jurjen van der schans
Foto | Charlotte Huizinga

Geen ciderappels

In september beginnen de inzameldagen. Dan kun je je eigen appels brengen naar Doggerland en worden ze gewogen. Voor elke 25 kilo appels krijg je, wanneer de cider klaar is, een fles. “De appels moeten daarna eerst een week of twee liggen, omdat veel mensen onrijp fruit inleveren. Dat zijn ze gewend van de supermarkt, want daar ligt alleen onrijp fruit.”

Dat is niet het enige probleem met het inzamelen. In Engeland heb je veel gaarden met ciderappels, maar die komen nauwelijks in Nederland voor. “Nederlandse appels zijn vrij waterig. Die zijn lekker om te eten, maar niet geschikt voor cider. Ook missen de Nederlandse rassen tannine. Het is echt een uitdaging om daar verschillende ciders mee te maken.”

Juist door de appels in te zamelen krijgen ze meer controle over de smaak van de appels. “We hadden ook appels kunnen inkopen, maar dan verlies je de lokaliteit. En je krijgt interessantere rassen door het inzamelen. We nemen alles aan, maar selecteren de geschikte appels voor onze cider. Van de rest maken we appelsap. We gooien niets weg!”

doggerland craft cider jurjen van der schans
Foto | Charlotte Huizinga

Van appel naar fles

Na de selectie worden de appels gespoeld en gewassen. “Daarna gaan ze in de shredder en gaat de pulp die daaruit komt in de pers.”

Het verwerken van de appels moet snel gebeuren. “Dat is echt aanpoten. We doen alles in het weekend, want op maandag moeten we gewoon weer werken. En álles is vies, dus je laat dat niet een week staan. Als we het niet redden huren we een automatische pers, dan is het rendement ook hoger. Waarom dan toch zo persen? Ja, dat is het ambacht, hè!” vertelt Jurjen enthousiast.

Het sap wordt vergist waarna de ciders uitrijpen, soms op houten vaten. Tot slot wordt de cider gebotteld en gelabeld. “We hebben de appels zeker vijf keer in de hand voor het cider is!”

doggerland craft cider jurjen van der schans
Foto | Charlotte Huizinga

Het lokale landschap drinken

Doggerland experimenteert elk jaar weer met nieuwe cidersmaken. “We zouden eigenlijk elk jaar gewoon een paar dezelfde ciders moeten maken. Maar daar ben ik te onrustig voor, dus het wordt toch elk jaar weer iets nieuws”, lacht Jurjen.

De basiscider van Doggerland is wildvergist. “Dat is eigenlijk de meest luie, maar ook de leukste manier om cider te maken. Want die vergist op zichzelf en doen we eigenlijk helemaal niets mee. Het verschilt per jaar hoe die uitpakt, want we voegen er niets aan toe. Het is een puur natuur product. De appels en de gist komen uit de omgeving, dus je drinkt echt het Groningse landschap.”

De grootste uitdaging met de andere ciders ligt in de Nederlandse appel. “Die geven toch een heel andere smaak dan je verwacht. We proberen daarmee te spelen door kleine, natuurlijke toevoegingen als fruit of een houtrijping toe te passen. We willen een gelaagdheid in de smaak. Al onze ciders zijn droog, maar we proberen toch een mooie balans van fruitigheid, body en zuur in de ciders te krijgen. Ik ben het meest trots op onze diverse range.”

doggerland craft cider jurjen van der schans
Foto | Charlotte Huizinga

Meehelpen?

Je kunt vanaf 26 september t/m 7 november in de weekenden appels inleveren op De Biotoop. In ruil voor 25 kilo appels krijg je, na productie, een fles cider van je éígen appels! Je kunt ook peren aanleveren, daar zijn ze erg blij mee. “Als we genoeg peren krijgen maken we een speciale perencider!”

Geen appels, wel helpen? Je kunt helpen met plukken of het persen van de appels. “Omdat er zoveel tijdsdruk op staat nodigen we vaak mensen uit om te helpen persen. Dus ook als je geen appelboom hebt, kun je meedoen. Krijg je ook cider!”

De ciders van Doggerland Craft Cider zijn verkrijgbaar op hun eigen site, Omni, De Kaaskop en bij Ciderwinkel.nl. Je kunt de ciders drinken bij onder andere Het Pomphuis, Buurman en Buurman en Sepia.

doggerland plukdagen
Foto | Doggerland Craft Cider

Meer lezen?

Doggerland Craft Cider

Kerklaan 30, 9751 NN Haren

Nu gesloten

Meer informatie

Doggerland Craft Cider

Kerklaan 30, 9751 NN Haren

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Op de fiets naar je werk! 7 x de nieuwste vacatures in Groningen”

Op de fiets naar je werk! 7 x de nieuwste vacatures in Groningen

vacatures groningen
Ga naar “Na tien jaar in dienst is Chantal nu zelf de baas: ‘Dit is mijn droom’”

Na tien jaar in dienst is Chantal nu zelf de baas: ‘Dit is mijn droom’

we love hair groningen
Ga naar “Op deze superleuke vacatures kan je nu solliciteren bij IKEA Groningen”

Op deze superleuke vacatures kan je nu solliciteren bij IKEA Groningen

Aangeboden door IKEA Groningen

In onze gids

Ga naar “Horecaboom.nl”

Horecaboom.nl

  • Stavangerweg 4A
  • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

  • Gedempte Zuiderdiep 39-41
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “De Uurwerker”

De Uurwerker

  • Uurwerkersplein 1
  • Restaurants en horeca
  • 12:00 - 23:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Stress release massage met 20 euro korting”

Stress release massage met 20 euro korting

  • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Diverse vlees of vis van € 2,25 voor € 1”

Diverse vlees of vis van € 2,25 voor € 1

  • Jumbo
  • Geldig t/m 9 november 2021
Ga naar “Jumbo aardappelen € 1,00”

Jumbo aardappelen € 1,00

  • Jumbo
  • Geldig t/m 9 november 2021
Ga naar “Vest € 12,99”

Vest € 12,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Alle gebreide damestruien, -vesten en -jurken”

Alle gebreide damestruien, -vesten en -jurken

  • HEMA
  • Geldig t/m 7 november 2021

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker kdv en bso Villa Doomijn Groningen”

Pedagogisch medewerker kdv en bso Villa Doomijn Groningen

  • Doomijn Kinderopvang
  • Parttime

Topper

Ga naar “Clustercoördinator”

Clustercoördinator

  • Rijksuniversiteit Groningen via BeljonWesterterp
  • Parttime
Ga naar “Frontoffice medewerker, TKP Pensioen”

Frontoffice medewerker, TKP Pensioen

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “Coördinator Tentoonstellingen Jeugdigen”

Coördinator Tentoonstellingen Jeugdigen

  • Maandag
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservicemedewerker afsprakenlijn GGD”

Klantenservicemedewerker afsprakenlijn GGD

  • Randstad
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Ronald Smink: Bei sein ist mitmachen”

Ronald Smink: Bei sein ist mitmachen

  • 18 november 2021
Ga naar “Groninger Studenten Cabaret Festival”

Groninger Studenten Cabaret Festival

  • 26 oktober 2021