Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joanna begon haar eigen taartenparadijs: ‘Het was er nog niet, dus ik dacht: ik ga het opzetten’

Door Afke Tine Buma 22 mei 2020

Joanna Schouten (44) is trotse eigenaar van zoete lekkernijenparadijs Toet. Ondertussen bakt en maakt ze al negen jaar taarten en toetjes. “Smaak vinden we het belangrijkste, dat mensen verrast worden als ze een hap nemen.”

In 2011 begon Joanna met het verkopen van haar toetjes en taarten op de markt. Dit deed ze om te kijken of het echt wat zou kunnen worden. En met succes! Het liep zo goed dat ze in 2013 een eigen pand kon openen. “Ik ben Toet begonnen omdat ik een gezellig plekje in Groningen miste om te zitten en taart en toetjes te eten. De tijden zijn nu veranderd, maar toen was bijna alles kant en klaar. Dus ik dacht: ik ga het opzetten! Ik heb toen een pand aan het Zuiderdiep gevonden en dankzij crowdfunding bij vaste klanten heb ik Toet kunnen realiseren.”

Toetjes per post

Toetjes, taarten, sandwiches, pannenkoeken, high tea, high wine, high beer en zelfs bruidstaarten kun je bij Toet krijgen. Sinds kort doen ze ook ‘toetjespost’, en kan je toetjes of taartjes afhalen of online bestellen. De inspiratie die Joanna en haar baksters hebben, zetten ze om in glutenvrije, lactosevrije en veganistische producten. “Zo proberen we iedereen te laten genieten. Het leuke is dat mensen die bijvoorbeeld glutenvrij of vegan eten hun vrienden mee kunnen nemen naar Toet!”

toet
Foto | Toet

‘Groningen is een heerlijke stad’

Oorspronkelijk komt Joanna uit Breda, maar ze is voor de studie Internationale organisatie naar Groningen gekomen. Sindsdien is ze blijven plakken. “Groningen is een heerlijke stad. Ik heb altijd gezegd: als ik leuk werk in het Noorden kan doen, dan blijf ik. En zo geschiedde.”

“Toen ik begon was die strakke, witte inrichting mode, maar ik vond dat er iets gezelligs moest komen. Iets wat huiselijk en een beetje kneuterig is. Zo is het begonnen. Dan gaat het groeien, de wereld om je heen verandert. Veel mensen gingen bakken en op die manier wordt de kwaliteit ook beter. Je moet je steeds blijven vernieuwen en leuke dingen blijven doen. Zo hou je jezelf bezig.” Dat pakte voor Joanna heel goed uit, want op een gegeven moment kon ze een tweede pand openen. “We hebben een tweede vestiging geopend omdat de eerste te klein werd. Ik begon natuurlijk met een klein zaakje en dan ben je echt aan het ondernemen. Toen werden het er twee en heb je ineens zestien man personeel. Toen miste ik het ondernemen wel heel erg.”

Van twee panden naar één

Joanna heeft ook te maken met de coronacrisis en moest daarom helaas haar tweede pand sluiten. “In deze gekke en onvoorspelbare tijden leek het me het verstandigst om een pand te sluiten. Het oude plekje vond ik zonde om weg te doen, dus die heb ik gehouden. Het is natuurlijk erg jammer dat we een pand moeten sluiten, maar dat is in deze moeilijke tijden de beste keuze.” Nu zit alles weer in één pand en voelt het voor Joanna weer overzichtelijk. Ze is nu weer aan het ondernemen, in plaats van managen. Joanna kijkt vooral erg uit naar 1 juni, want dan mag haar terras weer open. “Ik heb er erg veel zin in!”

toet
Foto | Toet

Meer over Toet Pannekoek ontdekken?

Toet Pannekoek pannenkoekenrestaurants

Gesloten10:30 - 17:30

Gedempte Zuiderdiep 85, Groningen

Bekijk meer:pannenkoekenrestaurants

Esther

Esther begon een onderneming tijdens de coronacrisis: ‘Het hele huis ligt vol met bloemen!’

Is het spannend om een eigen zaak te beginnen? Absoluut. Is het nóg spannender om een eigen zaak te ...
sterrenrestaurant

Thuis dineren in een écht sterrenrestaurant kan nu ook in Groningen: ‘Stilzitten is niets voor ons’

Marleen en Jeroen Brouwer van sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo (binnenkort in Groningen!) ...
KEI-week 2020

Dit jaar geen KEI-week, studentenverenigingen balen: ‘Financieel gaat dat best pijn doen’

Elk jaar, aan het eind van de zomer, is het feest, feest en nog eens feest voor de (toekomstige) Gro...

adv.