Jantine (29) verloor haar bedrijf Dropper: ‘Stoppen was moeilijk maar opent ook nieuwe deuren’

Jantine Doornbos dropper wintetasters
Foto | Jantine Doornbos

Jantine Doornbos zag haar bedrijf Dropper ten onder gaan. Met Dropper wilde Jantine de bezorgwereld verduurzamen, want producten werden afgeleverd door fietskoeriers. Dat plan was een goed plan, volgens Jantine, maar feit was dat ze te snel groeide. Nu lanceert ze zes start-ups in twaalf maanden: “De markt was er nog niet klaar voor ons, maar als je valt sta je weer op.”

Jantine is programmeur en software developer, maar bovenal ondernemer. “Maar”, verduidelijkt ze op een zonnige oktobermiddag, “ik ben géén ondernemer die van elke euro twee wil maken. Ik wil voor elk probleem een oplossing bedenken. En toevallig kan ik dat goed, allemaal door middel van software!”

Fooddrop

Jantine begon tijdens haar studie met Fooddrop, een app om ander eten dan fastfood op duurzame wijze thuis te bezorgen. “Dat deed ik om bevriende horecaondernemers te helpen. Ik vond dat gewoon een leuk projectje, maar het liep algauw uit de hand. Ik kreeg steeds meer afnemers.”

Te snel, te veel, te groot

In 2018 bedacht Jantine dat in navolging van Fooddrop de gewone bezorging van pakketten ook een stuk duurzamer moest kunnen. “Dus ik stapte gewoon in die wereld van de bezorging. Heel onbevangen! Eigenlijk wilde ik er eerst aan werken dat de software goed ontwikkeld was, voor we verder gingen groeien.”

Voor Jantine er erg in had, werd ze ingelijfd door grote spelers. “Die wilden eigenlijk meteen dat we gingen implementeren, voor we er echt ready voor waren. Maarja, ik was enthousiast en dacht: ‘We doen het gewoon.’ Uiteindelijk waren we vooral bezig voor die bedrijven, in plaats van dat we ons eigen product verbeterden. Het was gewoon té snel, té veel en té groot.”

Jantine Doornbos dropper wintetasters
Foto | Jantine Doornbos

M’n baby

Begin 2021 ging verloor Jantine Dropper. Dat was voor Jantine een klap: “Dropper was echt m’n baby, dus natuurlijk was het moeilijk. Maar ik heb er wel veel van geleerd. Ik heb veel te veel naar anderen geluisterd en ben op den duur vooral gaan managen. Je moet natuurlijk naar advies luisteren, je laten inspireren. Maar je moet wel bij jezelf blijven. Dat ging mis bij mij: ik kwam steeds verder af te staan van wie ik ben. Dat laat ik nu niet meer gebeuren. Maar ik was zo jong en zo naïef. Ik gíng gewoon!”

Weer een beetje mens

Nadat Dropper failliet ging, nam Jantine wat tijd voor zichzelf. “Ik moest echt even bijkomen. Het is allemaal zo hard gegaan. Ik werkte eigenlijk alleen nog maar toen ik Dropper had.”

Het gaat nu gelukkig een stuk beter: “Ik voel me eindelijk weer een beetje mens”, zegt Jantine blij. “Ik weet nu heel goed wat ik wil: software bouwen om het leven makkelijker te maken. Ik ben weer terug bij mezelf. Nu ik Dropper niet meer heb, ben ik helemaal vrij om te doen wat ík wil.”

Software of ondernemen?

Jantine is programmeur én ondernemer. “Als ik echt moet kiezen ben ik meer een ondernemer. Omdat ik graag nieuwe concepten bedenk voor problemen. De oplossing ligt wel altijd in software. Die combi, programmeren en ondernemen is wel een beetje vreemd”, lacht Jantine. “Programmeurs zijn vaak een beetje mensenschuw. Mijn focus ligt juist op mensen: ik wil de juiste mensen bij elkaar brengen.”

6 start-ups in 12 maanden

Nu ze de tijd heeft, heeft Jantine het ambitieuze plan opgevat om in twaalf maanden maar liefst zes start-ups op de markt te brengen. “Je kan het zien als een soort pilots. Wat werkt er nou goed? Waar kan ik wat van leren? Hoe werken bepaalde mechanismen? Ik wil dit jaar uitvinden welk online businessmodel met welke bedrijfsstructuur het beste werkt.”

Ze heeft eigenlijk maar één eis bij deze start-ups: “Ik doe alleen dingen waar ik zelf behoefte aan heb of gebruik van zou willen maken. Bovendien gooi ik alles open: ik deel alles en geef inzicht in de cijfers. Het is mooi meegenomen als er een succesje tussenzit, maar dat is niet het doel.”

Één van deze projecten is Winetasters, een wijnbox gericht op de gevorderde wijnproever, speciaal voor de kerst. “Ik hou van wijn en ben veel aan het proeven met vrienden. Daarnaast wilde ik e-commerce gaan uitproberen. Dit is een mooi project én ik doe het ook nog met vrienden!” Die vrienden zijn allemaal mensen uit de wijnwereld, zoals Jurjen van De Roemer en sommeliers van sterrenrestaurants.

Voor de fijnproever

In een markt die verzadigd lijkt van wijnboxen, is het de vraag wat Winetasters hieraan toevoegt. “We pakken het echt anders aan dan de boxen die al bestaan. Deze box is voor mensen die hun smaak al verder hebben ontwikkelt en dus meer verwachten van zo’n box. Het zijn écht goede wijnen, die zijn samengesteld door topsommeliers. Dat ontbreekt op dit moment in het huidige aanbod”, legt Jantine enthousiast uit.

“Naast dat we willen dat de wijn van hoge kwaliteit is, bieden we eigenlijk nog meer. In de box vind je alles om een geweldig kerstdiner te bereiden, dus je vindt er ook een heel menu voor vega, vis of vlees. Een avondvullend programma, dus. Eigenlijk”, voegt Jantine toe. “Is de box precies zoals ik zelf de kerst wil vieren: goed eten, mooie wijn, vrienden en verder niet teveel nadenken. Alleen nog even koken en je kerst is rond!”

Toekomst

Jantine ziet de toekomst weer zonnig in, maar is niet van plan om het rustig aan te doen: “Ik wil nu alles zien en ontdekken. Daarom ontwikkel ik ook die start-ups. Winetasters is daarvan de eerste, maar ik ben ook al bijna klaar met een reserveringssysteem voor restaurants. Dat kan slimmer, toegangkelijker en goedkoper, denk ik. Het eerstvolgende dat ik uitrol is een HRM planningstool. Dat gebruikten we al bij Dropper, waar we uitermate tevreden ‘droppers’ (bezorgers, red.) hadden. De mens als bezorger mag wat meer centraal staan in deze wereld”, zegt Jantine.

Jantines gedrevenheid werkt enthousiasmerend. “Ja”, vertelt ze. “Maar zo werkt het ook voor mij. Ik krijg steeds weer nieuwe ideeën. Die moeten we dan maar gaan uitvoeren, hè?”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Verliefdheid of in rouw: bij goudsmederij Layang komen alle emoties samen”

Verliefdheid of in rouw: bij goudsmederij Layang komen alle emoties samen

Ga naar “Met haar zelfgemaakte olie strijdt Daphne tegen afbrekende nagels: ‘Ik ben best een beetje trots’”

Met haar zelfgemaakte olie strijdt Daphne tegen afbrekende nagels: ‘Ik ben best een beetje trots’

Ga naar “Nick en Bart heropenen deuren van Bar 1672: ‘Je bent hier verzekerd van een prachtige avond’”

Nick en Bart heropenen deuren van Bar 1672: ‘Je bent hier verzekerd van een prachtige avond’

bart hop nick tortike bar 1672

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservicemedewerker NS”

Klantenservicemedewerker NS

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime