Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jannet is Zacht Werken Coach: ‘Het is bijna normaal om een burn-out te hebben tegenwoordig’

Door Sharon Bremer 21 februari 2020

Wist je dat één op de zes werknemers in Nederland burn-outklachten heeft? Zo, die komt even binnen. Jannet Veenbaas, het gezicht achter De Koning Te Rijk, weet als geen ander hoe is het is om te kampen met een burn-out. “Je komt bijna nergens je bed meer voor uit”, licht ze toe. Tot ze het principe ‘zacht werken’ ontdekte. Ze was direct verkocht! Zelfs zo erg, dat ze zelf een opleiding tot Zacht Werken Coach volgde. Wij gingen langs bij Jannet en vroegen haar naar zacht (en hard) werken, shiatsu massages (want dat doet ze ook!) en omgaan met een burn-out.

De praktijk van Jannet zit verstopt tussen twee winkels in een prachtig Jugendstilpand aan de Brugstraat. ‘De Koning Te Rijk’, zo lachen de welkomstborden je toe.

zacht werken
Foto | Ellen Heinen

Neus op de feiten

Jannet is ervaringsdeskundige op het gebied van een burn-out. En hoewel dat in die situatie natuurlijk niet heel prettig is, is het voor haar een hele leerzame ervaring geweest. Ze begon net met haar eigen bedrijf, werd moeder van twee kinderen en was emotioneel gezien nog aan het herstellen van een vervelende relatie – oftewel: ze hield álle ballen tegelijk in de lucht. “Ik merkte dat het niet goed ging”, begint ze te vertellen. “Dus ging ik op zoek naar een business coach. Ik was in de veronderstelling dat als alles goed gaat met mijn bedrijf, het beter zou worden. Die coach drukte mij met m’n neus op de feiten: mijn bedrijf moest niet veranderen, ik moest veranderen!”

zacht werken
Foto | Ellen Heinen

Enige in het Noorden

En zo geschiedde. Jannet volgde een traject bij Ellen de Lange-Ros, de eerste Zacht Werken Coach van Nederland. Ze volgde dit jaartraject voor zichzelf, maar ook om in de toekomst anderen te kunnen helpen. Ze is inmiddels één van de vijfentwintig Zacht Werken Coaches in Nederland. “En de enige in het Noorden!”, voegt ze er enthousiast aan toe. Maar wat is er mis met het tegenovergestelde: hard werken? “Zacht Werken betekent niet per se langzaam of minder goed werken”, legt Jannet uit. “Het betekent slimmer werken! Door slimmer te werken krijg je veel meer gedaan en krijg je rust in je hoofd. Je bent niet meer constant bezig met het afwerken van to-do-lijstjes.”

zacht werken
Foto | Ellen Heinen

Dromen en doelen

Vooral mensen met burn-outklachten komen bij Jannet om het Zacht Werken-traject in te gaan. “Met name veel jonge ondernemers of vrouwen die net moeder zijn geworden en weer ineens vol aan de bak moeten. Ik weet vanuit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn, ik was helemaal geen leuk mens meer! We voeren de gesprekken één op één, vaak in combinatie met een lichamelijke behandeling zoals een shiatsu-massage. Daarnaast volgen ze nog een online programma, een soort podcast, met kleine opdrachten om ze bewuster te maken van hun eigen dromen, doelen en tijdsbesteding. Samen gaan we op zoek naar waarom iemand niet happy is en hoe we dat kunnen veranderen.”

“Maar”, benadrukt Jannet, “ik werk ook nog steeds aan mezelf hoor! Ik ben ook een mens en heb ook nog steeds stressmomenten, maar weet door het Zacht Werken beter hoe ik ermee om moet gaan. Zo blijf ik niet meer in een gevoel hangen, maar stap ik makkelijker uit de emotie. Je zult altijd een keer uit de bocht vliegen, dat is menselijk.”

zacht werken
Foto | Ellen Heinen

Toekomst

Naast de verschillende massages die Jannet aanbiedt in haar praktijk, zoals de zwangerschapsmassage, shiatsu massage en ontspanningsmassage, richt ze zich nu op de Zacht Werken-trajecten. “Het is zo’n tof iets, ik wil dat iedereen het leert kennen!” Ben je goed verzekerd? Grote kans dat je verzekering de massages vergoedt. Heb je een lieve baas? Misschien dat die de coachings-trajecten wil vergoeden. Win-win!


Meer over De Koning Te Rijk, Shiatsu, Massage & Zacht Werken® Coaching. ontdekken?

De Koning Te Rijk, Shiatsu, Massage & Zacht Werken® Coaching. massagesalons

Gesloten09:00 - 17:15

Brugstraat 7A, Groningen

Bekijk meer:massagesalons

Lees ook

Wereldse schatten bij paradijselijk Marc’s: ‘Het leven is zó kleurrijk, dat wil ik met iedereen delen’

Als je naar interieurparadijs Marc's aan de Munnekeholm gaat, is het alsof je een sprookje binnenloo...

Stoppen met roken of afvallen door de Chinese geneeswijzen van Jiong en Bei

Hoe staat het ervoor met jouw goede voornemens? Wilde je stoppen met roken, of gewicht verliezen, en...

Van één kastje tot vaste klanten in Zuid-Korea: ‘Ik ben nog steeds verbaasd hoe hard timtom is gegroeid’

Wat begon met de verkoop van één kastje vanuit huis, groeide binnen vijf jaar uit tot één van de moo...

adv.