Influencers Tien en Wil staan op een kruispunt in hun carrière: ‘Het wordt tijd om het stokje door te geven’

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Martine van Heemskerk (rechts) en Willemijn van Lochem (links). Foto | Wil & Tien

Martine Heemskerk en Willemijn van Lochem zijn Groningse vloggers die al meer dan tien jaar actief zijn in de online contentwereld als Wil en Tien. Ze veroverden de online wereld als beautybloggers en werden ware influencers. Inmiddels hebben ze meerdere bedrijven op hun naam, een eigen uitgeverij en een boek. Ze staan op een kruispunt: Wil en Tien willen een nieuwe weg inslaan. Maar welke? Indebuurt Groningen sprak de vrolijke en openhartige Martine Heemskerk (Tien van Wil) over influencer zijn, inspireren en jezelf steeds opnieuw uitvinden.

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Foto | Wil & Tien

Nieuwe wegen

De Groningse meiden begonnen al op twintigjarige leeftijd met bloggen. De beautyblogs waren destijds huge. Op Live Life Gorgeous testten Wil en Tien alle lipsticks van make-upmerk NARS, gingen op persreis met Mac Cosmetics en waren een gevierde naam in de beautyblogwereld. Na een jaar of zeven werd het tijd voor wat anders. “We zijn veel geswitcht”, vertelt Martine. “We gingen mee met de tendens en we doen vooral dingen we zelf leuk vinden. Dat verandert met de jaren. Op een gegeven moment heb je alle lipsticks en foundations wel gezien!”

Toen startten ze met lifestyleblog 2WMN. “Op een gegeven moment waren we daar ook weer een beetje klaar mee en begonnen we met YouTube en Instagram. En nu staan we eigenlijk weer op zo’n punt!”

“Aan de ene kant vloog het voorbij, die jaren. Aan de andere kant denken we weleens: Wow, we doen dit echt al heel erg lang. Onze lezers groeiden ook met ons mee. Veel zijn inmiddels gaan samenwonen of trouwen, hebben kindjes.”

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Foto | Wil & Tien

Naar de achtergrond

“In het begin had ik de behoefte om veel te delen, ook over privé zaken. Ik deelde alles. In het begin stond ik er niet zo bij stil, ik zocht vooral zelfheling en wilde inspireren”, vertelt Martine. “Later kwam het besef: Wow, wat staan er eigenlijk veel kwetsbare dingen van me online! Ik merk dat hoe ouder je wordt, hoe minder je die behoefte hebt. In die fase zitten we nu. We willen wel wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Het is geweldig om mensen te inspireren en te entertainen en ik ben er enorm trots op, maar nu denk ik: ik heb wel genoeg geïnspireerd.”

Terracottamuur en droogbloemen

Wil en Tien zijn op zoek naar een nieuwe vorm voor hun bedrijf. “Voorlopig gaat alles gewoon door, in ieder geval als tussenfase. Maar het zou heel mooi zijn om weer iets nieuws te beginnen. Ik ben Instagram ook wat beu, daar komt niets nieuws. Je hebt nu natuurlijk TikTok, maar dat vind ik eerlijk gezegd echt niet meer van mijn generatie.”

Martine ziet dit ook bij mede-influencers. “Ik weet dat veel meer influencers low key willen. Weetje, het is ook ontzettend moeilijk om tien jaar lang creatief te blijven en steeds iets nieuws te verzinnen. We doen soms allemaal hetzelfde! Een vriendin van mij steekt altijd de draak met m’n Instagram: ‘Daar sta je weer, hè, met je droogbloemen voor de terracottamuur!’ Hilarisch, want het is natuurlijk gewoon zo. Heel veel content lijkt enorm op elkaar!” lacht Martine. “Ik kan daar eigenlijk alleen maar om lachen.”

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Foto | Wil & Tien

Stokje doorgeven

Martine vindt dat het tijd is voor nieuw bloed. “Dit is een hele onpopulaire mening, maar mijn gevoel zegt dat onze generatie influencers weleens het stokje mag doorgeven. Ik sla soms ook stijl achterover wat de jonge generatie qua editing skills kan. En wát een andere vibe!”

“Dus ja”, zegt Martine beslist. “Het is tijd voor verandering. Cynthia Schultz (voormalig beautyblogger, red.) doet dat heel goed vind ik, die heeft nu het bedrijf Structuurjunkie. Ze is echt een voorbeeld voor de rest. Heel dapper ook, dat ze zo het roer heeft omgegooid! Daaraan zie je: dat is écht niet meer wat wij vroeger deden. Eigenlijk zijn we gewoon een beetje bejaard!” lacht Martine.

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Foto | Wil & Tien

Mooie gesprekken

Ondanks dat Martine op een nieuw punt in haar carrière is aanbeland, brengt het influencerbestaan haar nog altijd veel. “In de DM heb ik vaak hele mooie gesprekken, waarin mensen soms hun hele levensverhaal vertellen. Soms kun je met iets kleins een gedragsverandering teweeg brengen, waardoor die mensen blijer zijn. Daar besteed ik veel tijd aan”, vertelt Martine gepassioneerd. “En ik heb een podium om andere mensen in de spotlight te zetten. Dat is heel vervullend.”

Gewoon in bikini

Martine zet zich daarnaast in voor een positief zelfbeeld van haar volgers. “Ik vind dat een belangrijk thema. Het verbaast me nog altijd hoeveel mensen zo extreem naar uiterlijk kijken. Inmiddels boeit het mijzelf echt geen zier meer. Er is zoveel meer.”

“Vrouwen mogen zich gewoon comfortabel voelen in hun lijf. Zoals met het dragen van een bikini: dan moet ik eerst zoveel afvallen. Dat heb ik zelf ook heel lang gehad. Maar toen dacht ik: wat als ik nou nooit afval? Dus dan kan ik wel tot m’n tachtigste wachten voor ik een keer bikini aantrek. Nou, dat doe ik dus niet meer!” roept Martine vrolijk.

“Vroeger gingen kledingmerken tot maatje L, dat is natuurlijk nihil. Daar is gelukkig veel in veranderd. Veel mensen vinden dat je dan obesitas stimuleert. Die hebben de boodschap dus niet begrepen. En bij obesitas: die mensen moeten óók kleren aan, hè!” lacht Martine.

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Foto | Wil & Tien

Een Siamese tweeling

Dat Wil en Tien iets nieuws willen, betekent niet dat ze ieder hun eigen weg gaan. De samenwerking met Willemijn is volgens Martine uniek. “We zijn heel gelijkwaardig. Het is bijzonder als je een gouden band hebt en zó goed samen kunt werken. Ik hoef nooit compromissen te sluiten met Wil en we hebben nooit ruzie. Dat gelooft niemand, maar het is écht zo! We zijn net een Siamese tweeling. Het enige waar ik om zou rouwen is als we niet meer zouden samenwerken.”

“En laten we reëel zijn: dat moment gaat een keer komen. Ik denk niet dat we dit op ons zeventigste nog steeds doen. Maar”, voegt Martine lachend toe. “We gaan voorlopig gewoon samen door, ook offline. Wel iets waarin we onze eigen talenten kunnen benutten en die liggen voor beiden toch ergens anders.”

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Foto | Wil & Tien

Tien zonder Wil

“Het zou ook best fijn zijn als we weer eens keer wat leuks samen doen wat níét met werk te maken heeft! Willemijn en ik hebben altijd wat te lullen hoor, maar als je vrij bent ga je algauw iets met andere vriendinnen doen. Met m’n beste vriendin ben ik altijd aan het werk.”

“We zijn sowieso een beetje ons werk geworden.” Daarom vlogt Martine ook niet op vakantie: “Even terug naar Martine zonder Wil en Tien. Wie zijn we ook alweer? Nou, dát is dus precies waar we zijn aanbeland!” lacht Martine gul.

Martine heemskerk en willemijn van lochem
Foto | Wil & Tien

Het roer om!

De toekomst voor Wil en Tien is nog onzeker. “We willen graag een tweede boek schrijven. Dat is nog altijd een droom!” En voor Martine zelf? “Ik wil graag faciliteren, als host bijvoorbeeld. Ik ben juist benieuwd naar de verhalen van ándere mensen, het liefst offline. In plaats van dat mensen altijd maar naar mijn kop kijken!” lacht ze.

“We hebben nu deze nieuwe stap in gang gezet en ik vertrouw erop dat alles op z’n plek valt. Dat komt vanzelf. Hoe spannend het ook is. Dat wil ik mensen ook graag meegeven: als je niet lekker in je vel zit, durf dan het roer om te gooien! Óók als je je droombaan hebt. Het is toch niet gek als je na een tijdje wat anders wil?”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’”

Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’

Ga naar “Lief! Esmee en Michelle van kapsalon The Art of Color knippen voor de Voedselbank”

Lief! Esmee en Michelle van kapsalon The Art of Color knippen voor de Voedselbank

Ga naar “Lianne en Robin openen een private tattoo studio: ‘Zo blijft het een rustige plek’”

Lianne en Robin openen een private tattoo studio: ‘Zo blijft het een rustige plek’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Verkopers”

Verkopers

 • Hi-Fi Klubben
 • Fulltime
Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Allround Medewerker a AH”

Allround Medewerker a AH

 • Albert Heijn
 • Parttime
Groningen