Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hans van Het Lopster Veerhuis: ‘Het heeft nu weer de uitstraling van vroeger’

Door Sharon Bremer 22 november 2019

Sinds een paar weken zijn ze écht los: Marian en Hans, de nieuwe eigenaren van Het Lopster Veerhuis aan het Damsterdiep. Zo’n anderhalf jaar geleden namen zij de horecazaak over en herstelden het in de oude staat. Behalve de menukaart, die werd juist flink opgefrist.

In het bijna vierhonderd jaar oude pand maken Hans van den Bergh en zijn vrouw Marian nu de dienst uit. De zaak (hiervoor een bakkerijtje en daarvoor nog heel veel andere dingen) kreeg een make-over en werd teruggebracht naar de enigszins originele stijl van het Lopster Veerhuis. Precies, in de tijd toen het nog een veerhuis was en het Damsterdiep nog water was. “We wilden dat het weer de uitstraling van het veerhuis kreeg”, vertelt Hans.

Lopster

‘Lopster’ staat trouwens voor ‘Loppersumer’ en het was een veerhuis omdat vanaf daar de veerdienst vertrok. Bij Het Lopster Veerhuis kon je dan ook je kaartje kopen voor de veerboot. Vanaf hier konden reizigers met deze varende vorm van openbaar vervoer naar allerlei plekken in Groningen, waaronder Loppersum. De wachttijd brachten ze door in de herberg Het Lopster Veerhuis, waar de waard en waardin hen voorzagen van ‘drancken ende speijzen’. Voor de beeldvorming, dat zag er ongeveer zo uit:

Het Lopster Veerhuis
Foto | Het Lopster Veerhuis

Drukte op de kades

Door de drukte kwamen er steeds meer bedrijfjes rondom het Damsterdiep. ‘Onder meer kuipers, korfmakers, zeilmakers, scheepsagenturen en vervoerders. Het was tot in de twintiger jaren van de 20e eeuw een drukte van belang op de kades langs het Damsterdiep. Trekschuiten, beurt-, markt- en dorpsschepen lagen er te wachten op goederen en personen om deze te vervoeren naar het noorden en het oosten van de provincie’, zo valt te lezen op de website van het Lopster Veerhuis. In 1951 werd het Damsterdiep gedempt.

Nu

Heel veel mensen hebben de afgelopen tijd Het Lopster Veerhuis weten te vinden voor een lekkere lunch, maar sinds kort kun je er ook terecht voor een smakelijk diner. “Of een borrel!”, vult Hans lachend aan. “We proberen ons met onze menukaarten voor de lunch en het diner te onderscheiden. Zo hebben we zes pizza’s op de kaart staan, die we ook wel ‘broodschotels’ noemen. Daarmee verwijzen we naar de Vikingen die al platte, ronde deegbodems maakten (‘brauddiskar’: broodschotel), die in ook in een soort pizzaoven werden bereid. En we hebben ook een hotdog op de kaart staan. Maar niet zomaar één! Hij is 150 gram”, lacht Hans.

Foto | Ellen Heinen
Foto1 | Ellen Heinen
Foto2 | Ellen Heinen
Foto3 | Ellen Heinen
Foto4 | Ellen Heinen
Foto5 | Ellen Heinen

Hans en Marian

Voordat Hans en Marian Het Lopster Veerhuis overnamen, hadden zij een grote boerderij in Drenthe die was omgetoverd tot een plek voor horeca en recreatie. “Het was een soort luxe familiehotel, speciaal voor grote groepen van bijvoorbeeld bruiloften of vriendenweekenden.” De uit Den Haag afkomstige Hans ontmoette de Friese Marian in Groningen waar ze, na de Drentse omweg, nu weer terug zijn. “We hebben wel wat met dat rustieke”, vervolgt Hans. “En toen we dit pand zagen, waren we om!”

Foto | Ellen Heinen
Foto | Ellen Heinen

Meer over Het Lopster Veerhuis ontdekken?

Het Lopster Veerhuis restaurants en horeca

Geopend11:00 - 23:00

Damsterdiep 36, Groningen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook

Binnenkijken bij Carolien - indebuurt Groningen

Binnenkijken bij Carolien: ‘Ik hou van mixen, het hoeft niet allemaal nieuw!’

Eén blik op de interieurfoto's van Carolien op Instagram en je ziet direct dat je te maken hebt met ...
moong

Nieuw in Stad: bubble tea bij Moong

Op het hoekje van de Herestraat opent binnenkort een nieuwe horecazaak: Moong. Volgens de posters op...
koopal

Layla Koopal: ‘Liefde voor het vak kun je niet leren’

Ze is de derde generatie aan het hoofd van Frans Koopal Haarwerken: Layla Koopal. Een winkel die nau...

adv.