Locals gezocht! Deel jouw beste tips over Groningen op indebuurt
We zijn op zoek naar de beste tips van Groningers over de stad. Daar hebben we jullie voor nodig! Laat…
Benieuwd hoe je een cappuccino en cheesecake in gebarentaal bestelt? Vanaf oktober kun je het leren bij Luhu. Het eerste café in Groningen dat wordt gerund door doven en slechthorenden.
Dennis Hoogeveen en Engelien Kester willen door middel van crowdfunding het café beginnen. Er moet 90.000 euro binnen worden gehaald. De teller staat nu op 52.000 euro. De twee hebben er het volste vertrouwen in. Een locatie is er al: het Clubhuis voor Doven, aan de Munnekeholm. Dit moet de plek worden waar horenden, doven en slechthorenden samenkomen. Om te genieten van het ontbijt en de lunch, maar wellicht ook om van elkaar te leren.
“We merken dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar de manier waarop wij communiceren. Zeker sinds 2020, toen corona kwam en tolk gebarentaal Irma Sluis vaak op tv te zien was”, zegt Engelien via de tolk gebarentaal die is aangeschoven voor ons gesprek.
Luhu moet er tevens toe bijdragen dat horenden zich ook meer op hun gemak voelen als ze praten met een doof persoon. Want dat is lang niet altijd het geval, zegt Engelien. “Als ik in de supermarkt iets wil vragen en degene merkt dat ik doof ben, dan schrikt hij of zij meestal, en loopt weg. In het café leer je met ons omgaan. Dat kan niet anders, want de rollen zijn hier enigszins omgedraaid. Nu is er van de andere kant aanpassing nodig.”
Om gasten kennis te laten maken met gebarentaal, is er een scherm geplaatst. Hierop staat hoe je koffie, taartje, soep van de dag, of iets anders kunt bestellen. “En als iemand dat liever niet doet, dan kan diegene het natuurlijk altijd aanwijzen of intypen op de mobiel”, zegt Dennis.
De producten zijn allemaal lokaal, gezond, en voedzaam. De koffie is geregeld door middel van een samenwerking met koffiebranderij Black & Bloom. “Voor andere samenwerkingen met lokale ondernemers staan we overigens ook open”, zegt hij.
Acht jaar geleden merkte Dennis dat een dergelijk café erg fijn is voor mensen met geen of een slecht gehoor. Hij ondervond dat in de Starbucks van de Gallaudet University in Washington. Een universiteit opgericht voor doven en slechthorenden. “Toen ik daar mijn cappuccino bestelde met wat extra dit, en extra dat, kreeg ik het precies zoals ik het wilde. ‘Ongelooflijk’, dacht ik. Want normaal gesproken gaat er altijd iets mis bij het bestellen. Sindsdien ben ik met Engelien na gaan denken over de mogelijkheden in Groningen. Met Luhu als resultaat.”
Momenteel wordt de ruimte gebruikt als ontmoetingsplek voor doven en slechthorenden. Er worden onder meer cursussen, feesten, lezingen, en workshops gegeven. Vanwege de komst van het café vinden er de nodige veranderingen plaats in de ruimte. Zo krijgt de bar een nieuwe plek. Hierdoor heeft degene die erachter staat straks goed zicht op de buitenplaats, waar ook gasten kunnen zitten. Daarnaast komen er spiegels achter de bar. “Daardoor kan het personeel makkelijker zien of iemand iets wil bestellen. Alles komt aan op het zicht”, zegt Engelien. “De vierkante tafels maken bovendien plaats voor ronde exemplaren. Ook dit vergemakkelijkt het communiceren.”
Als het beoogde bedrag wordt behaald, is iedereen vanaf oktober welkom, van dinsdag tot en met zondag, tussen 08.00 en 16.00 uur.
Beide ondernemers kijken reikhalzend uit naar het moment dat de eerste klant binnenstapt. En ook tot dan is het genieten, geven ze aan. “Het is zo erg tof om dit op te zetten. Het geeft ontzettend veel energie”, zegt Engelien enthousiast. “En ook de positieve reacties doen ons heel goed”, vult Dennis aan. “Maar dat brengt natuurlijk ook wel wat druk met zich mee. We willen de verwachtingen waarmaken. Bovendien willen we met Luhu laten zien dat doven en slechthorenden lang niet altijd hulp nodig hebben. Dat is een misvatting. We zorgen voor onszelf.”
In onze gids
Populaire rubrieken