Bij Eetwinkel Koeskas kun je stamppot met rendang bestellen: ‘Zélf kiezen en combineren’

koeskas jolanda en vincent
Eigenaresse Jolanda | Eigen foto

Knusse Eetwinkel Koeskas wordt uitgebaat door horecatijgers Jolanda Mein en Vincent Rengers. Bij Koeskas zijn verschillende gerechten gedurende de hele dag beschikbaar. Je mag zélf kiezen wat je bij elkaar besteld, ook bijvoorbeeld rendang met hutspot! Jolanda: “We willen dat mensen vrij zijn om hun eigen combinaties te maken, ook als ikzelf dat nooit zou bedenken. Dat is juist zo leuk bij Koeskas!”

We spraken eigenaars Jolanda en Vincent op een zonnige zaterdagmorgen, voor de drukte van het winkelend publiek aan. Jolanda en Vincent zijn geen nieuwe gezichten in de horeca. Ze hadden ruim veertien jaar lang Café Roezemoes, een begrip in Groningen.

Toen ze in 2018 het vierde decennium van het leven aantikten, besloten ze beiden toch wat anders te willen dan nachthoreca. “We wilden verder kijken, ontdekken wat er nog meer voor ons in het verschiet lag”, vertelt Jolanda. “Ik zat een tijdje in de zorg en Vincent ging door als ondernemer, maar dan nu in de bouw.”

koeskas jolanda en vincent
Eigen foto

Een warm bad

Dat ging eigenlijk heel goed, maar Jolanda merkte dat ze toch niet helemaal op haar plek zat. “Ik werd niet gelukkig van het werken in een grote organisatie. Ik nam ontslag en wist algauw dat ik weer iets voor mezelf wilde beginnen.”

Ze besprak haar plannen met Vincent, die daar direct voor te porren was: “Het is wel vertrouwd om weer de horeca in te gaan. Als je iets al vijfentwintig jaar doet, dan is het een warm bad. Het is als fietsen. Al vernieuw je jezelf natuurlijk wel. Ik sta nu elke dag aan de balie, dat was wel even wennen. Vroeger stond ik altijd verstopt in de keuken.”

koeskas jolanda en vincent
Eigenaar Vincent | Eigen foto

Geen drie P’s

“Al tijdens Roezemoes bedachten we dat er een markt is in Groningen voor gezond, lekker take-away eten, maar wat niet de bekende drie P’s zijn. Patat, pizza en pasta”, vertelt Jolanda. “Ik zag destijds al bij Albert Heijn dat verse maaltijden goed liepen. Je hebt dan alleen niets te kiezen, je krijgt zoals iemand het anders het voor je bedacht. Toen dit prachtige pandje vrijkwam, kwam alles samen. Alles klopte.”

Koeskas

Daaruit werd Koeskas geboren. “Koeskas is Gronings en betekent eigenlijk zoveel als ‘ratjetoe’ of ‘mengelmoes’. Koeskas is eigenlijk een maaltijd waarbij de componenten niet goed bij elkaar passen, maar die je zelf heel lekker vindt.”

“We willen dat mensen zélf de combinaties kunnen maken. Je hebt als klant heel veel invloed op wat je neemt. Maar”, vult Jolanda lachend aan. “Je kunt ook gewoon de geijkte dingen kiezen. Je kunt ook één ding nemen als je bijvoorbeeld de aardappeltjes van gister nog hebt en daar wat bij wil.”

Het eten, grotendeels zelf bereid door Jolanda en Vincent, bestaat uit allerlei gerechten die in het seizoen passen. “Nu hebben we bijvoorbeeld veel stamppotten, in de zomer gaan we los met van alles voor de barbecue. Je kunt ook hapjes bij ons bestellen, die trouwens ook te proeven zijn in Keldercafé Merlot, onze buren.”

koeskas jolanda en vincent
Eigen foto

Vincents beroemde rendang

Vincent vindt zelf van alle spijsen die Koeskas rijk is de rendang het mooiste gerecht. Vincent: “Ik ben ooit begonnen in de Indonesische keuken. Die rendang maak ik dus al sinds m’n zestiende en heb ik wel aardig in de vingers. Mensen vinden het ook erg lekker.”

Jolanda vult aan: “Die houden we er ook altijd in, maar we gaan ook mee met onze tijd. We hebben nu een vegan versie van jackfruit. Het is echt een trend om minder vlees te eten. Wij hadden ook nog nooit met jackfruit gewerkt, dus dat was echt een mooie uitdaging.”

Ze leert snel bij, maar de rendang van Vincent kan Jolanda nog niet evenaren. “Ha! Nee”, zegt ze lachend. “Er zijn veel dingen die ik al wel kan, want ik keek natuurlijk altijd met een scheef oog mee hoe Vincent kookt. Maar zoiets als rendang, dat moet je in de vingers gaan zitten. We koken nu heel vaak samen, zodat ik het van hem kan leren. En ik ben natuurlijk geen zestien meer, dus een stukje eigenwijzer. Ik geef er graag mijn eigen draai aan!”

koeskas jolanda en vincent
Eigen foto

De andere kant van de bar

Jolanda en Vincent zien veel bekende gezichten sinds de winkel geopend is. “Dat is heel leuk, de oude gasten van Roezemoes herkennen ons als ze ineens onze gezichten door het raam zien. We hebben in korte tijd de buurt heel goed leren kennen, dus we hebben veel contact met bewoners en ondernemers in de buurt.”

Het contact met mensen is wat het voor Jolanda de moeite waard maakt. “Ik geniet intens van het contact met mensen, dat je ze in een kort moment de rest van de dag wat mee kunt geven. Juist dat vluchtigere contact ten opzichte van het café vind ik heel erg leuk. Begrijp me niet verkeerd”, voegt ze glimlachend toe. “Ik vind een vol café machtig mooi, wij allebei. Maar tegenwoordig zitten we liever aan de ándere kant van de bar!”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Eetwinkel Koeskas

Oosterstraat 55, 9711 NR Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Eetwinkel Koeskas

Oosterstraat 55, 9711 NR Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “De eerste Week van de Stenen Winkel is een feit: ‘Het zijn stuk voor stuk hardwerkende ondernemers’”

De eerste Week van de Stenen Winkel is een feit: ‘Het zijn stuk voor stuk hardwerkende ondernemers’

Gevel exterieur en etalage liatelier
Ga naar “Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’”

Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’

Ga naar “Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’”

Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’

dorien monique omni all around food

In onze gids

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

 • Gedempte Zuiderdiep 39-41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Biodermal van € 27,98 voor € 13,99”

Biodermal van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “IJsbeker van € 4,29 voor € 1,99”

IJsbeker van € 4,29 voor € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Beleidsmedewerker Wonen”

Beleidsmedewerker Wonen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker, Gemeente Groningen”

Administratief medewerker, Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen”

Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime