Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edwin Knol maakt ‘zijn’ Knol’s Koek met liefde: en dát proef je!

Door Sharon Bremer 18 oktober 2019

Al bijna honderd jaar en drie generaties is Knol’s een gevestigde naam in Groningen. Want wie kent de Groninger koek of de notenkoek van Knol’s niet?

Het recept van Knol’s Koek is nog steeds hetzelfde als bijna honderd jaar geleden. “Daar heb ik nooit aan willen sleutelen”, vertelt Edwin Knol. Hij is de derde generatie Knol die de bakkerij draaiende houdt. Dit doet hij niet alleen, hij heeft hierbij hulp van bakkers, chauffeurs en dames die in de winkel bij de bakkerij aan het Hoendiep werken. Met dit team maakt, distribueert en verkoopt hij zo’n tienduizend (!) Knol’s Koeken per week.

Specialiteit

Toen zijn opa begon met de bakkerij in 1923, maakte hij brood, banket en Groninger koeken. “Opa Egge had de bakkerij aan het Zuiderdiep, maar verhuisde in 1958 naar dit pand aan het Hoendiep. De winkel bleef wel aan het Zuiderdiep, die is pas zo’n drie jaar geleden hierheen verhuisd”, legt Edwin. Door de jaren heen veranderde de bakkerij en stopten ze met brood en banket. Nu focussen ze zich op hun specialiteit: Knol’s Koek.

knol's
Foto | indebuurt Groningen

Familiebedrijf

“Pas op hoor, ’t is hier glad!”, waarschuwt Edwin als we vanuit de winkel door de ruime bakkerij lopen. Edwin wist het al op jonge leeftijd: hij wilde ook koekenbakker worden, net als zijn vader en zijn opa. Van zijn vijf oudere broers en zussen zag niemand het zitten om het familiebedrijf over te nemen. “Ik ben in het huis hiernaast geboren! Ik speelde dus als kind al in de bakkerij en ben hier opgegroeid. Op m’n 17e ben ik ook in het bedrijf gegaan. Ja, da’s wel jong, maar het was een bewuste eigen keus.”

Jubileum

Over vier jaar, in 2023, bestaat Knol’s Koek honderd jaar. “Ups en downs”, vat Edwin die periode samen. “Vooral de afgelopen jaren waren pittig. Vorig jaar brak hier een grote brand uit, waardoor we een jaar dicht zijn geweest. Ik moest alles opnieuw opbouwen, alleen de vier buitenmuren stonden nog. En de machine om het deeg te draaien heb ik kunnen redden. Die was nog van mijn opa.”

480 koeken

Inmiddels lijkt de bakkerij weer als vanouds, met een grote, blinkende oven en zilveren tafels. “Als het deeg gedraaid heeft in de machine, wordt het afgewogen en komt er genoeg deeg voor een koek uit de weegmachine. Die vullen we dan met noten, sukade of gember, allemaal met de hand. Zo weten we zeker dat er in elke koek genoeg vulling komt. Dan gaan ze de oven in, zo’n 480 koeken per keer! Daarna worden ze stuk voor stuk handmatig verpakt.”

Familierecept

Aan het eind van de rondleiding komen we weer in de winkel, waar naast (nog warme!) koeken ook andere Groninger producten te krijgen zijn. “Zoals je gezien hebt is het een heel arbeidsintensief proces, omdat we heel veel nog met de hand doen. Maar zo deed mijn opa het, dus zo doe ik het ook. Zo worden Groninger koeken gemaakt, vind ik”, besluit Edwin lachend. En wat is zijn lievelingskoek? “Gemberkoek!”

knol's
Foto | indebuurt Groningen

Meer over Knol’s Koek ontdekken?

Knol’s Koek bakkers

Vandaag gesloten

Hoendiep 93, Groningen

Bekijk meer:bakkers

adv.