Amber (35) van slowfashionwinkel KOKOTOKO: ‘Alles wat bijdraagt aan een leukere, schonere wereld!’
Vandaag is het Black Friday, de dag waarop retailketens stunten met gigantische aanbiedingen. Deze uit de VS overgewaaide trend trekt…
De Dutch Soap Sisters maken de mooiste, lekkerste zeepjes die ook nog eens helemaal plantaardig, natuurlijk én vrij van plastic zijn! Hoog tijd voor indebuurt Groningen om eens te kletsen met vriendinnen Desiree en Sharon over geuren, zeep en ondernemen.
Het is warm en gezellig in het zeepatelier van de vrolijke zeepzusjes, dat zich bevindt op het hippe, upcoming en vandaag erg zonnige Backbone050 terrein in Vinkhuizen, de creatieve broedplaats voor vele nieuwe, kleine ondernemers van onze stad. “Hier maken we tegenwoordig al onze zeep”, vertelt Sharon Bremer die samen met vriendin Desiree Delger anderhalf jaar geleden aan dit avontuur begon. Hun zeeponderneming begon klein via Instagram en werd gewoon in de eigen keuken gemaakt. Inmiddels verkopen ze hun zeepjes in hun eigen webshop, in de duurzame winkel KOKOTOKO en op allerlei markten, zoals morgen op de Hemelvaartmarkt in Eenrum.
De dames kennen elkaar via een gemeenschappelijke vriendin en waren meteen verkocht. Desiree: “Het klikte direct zo goed, dat we eigenlijk meteen besloten samen een taalcursus te doen. We vinden het altijd leuk om samen van alles te ondernemen.”
Toen corona toesloeg, kwamen veel activiteiten on hold te staan. Maar hoe kwamen de zelfbenoemde sisters from another mister (vandaar de Dutch Soap Sisters) op het idee om zeep te gaan maken? “We zijn heel eh, geurig ingesteld”, lacht Desiree. “Geurig en schoon!”, voegt Sharon toe. Desiree gebruikte op Texel voor het eerst zelfgemaakte zeep. “Dat was zo lekker!”, verzucht ze. “Dat vond ik zó’n fijne belevenis, met een blok in je handen, zonder plastic verpakking. Het rook lekker en je voelt dat het schoon is, in plaats van dat je zo’n vetlaagje op je huid hebt.”
“Eigenlijk”, overpeinst Desiree. “Trok ik jou daar gewoon in mee!” “Maar ik was meteen om!”, zegt Sharon stralend. “We deden altijd al toffe dingen samen, dit was een geweldig nieuw avontuur.”
En een avontuur, dat werd het. Het moest niet zomaar zeep zijn, maar een blok, vegan en zonder (micro)plastic. “En we begonnen gewoon!” Natuurlijk ging niet alles in het begin van een leien dakje. “Weetje nog die bruine lavendelzeep”, lacht Desiree naar Sharon. “Het is toch wel echt een scheikundig proces”, legt Sharon uit.
Zeep wordt gemaakt van olie (in het geval van Dutch Soap Sisters van kokosolie, amandelolie en sheabutter) die wordt ‘verzeept’ met loog. Dat proces duurt enkele weken tot maanden. “Daar komt bij dat alles moet kloppen”, gaat Sharon verder. “De temperatuur, de juiste verhoudingen. Er kan veel misgaan.”
Ook bleek dat zeep onder de Nederlandse cosmeticawet valt. “In het begin deden we gewoon wat we leuk vonden, deelden we het op onze Instagram en nam ik een bak zeep mee naar m’n werk”, vertelt Desiree. “Dat ging eigenlijk heel snel goed, waardoor we serieuze aankoopaanvragen kregen”, vervolgt Sharon. “Maar zeep is een product dat je op je huid smeert. Dat mag je niet zomaar verkopen en moet aan allerlei eisen voldoen.”
Er volgt een half jaar waarin de meiden op zoektocht gaan naar de juiste grondstoffen. Sharon: “Van elke grondstof die je gebruikt moet je een officieel veiligheidsrapport hebben. Dat was af en toe wel frustrerend, want bepaalde grondstoffen met zo’n rapport kun je nauwelijks vinden in Nederland. Ik denk dat wij letterlijk elke site op de wereld hebben gezien die kokosolie of groene klei verkoopt”, besluit ze lachend. “Dat zijn momenten dat je denkt: we trekken de stekker eruit. Juist dan is het zo fijn dat je het samen met een vriendin doet. We hebben elkaar er echt doorheen gesleept.”
Het was de moeite meer dan waard, want de kleurrijke, handgemaakte zeep is inmiddels officieel te koop en in maar liefst vijf geuren verkrijgbaar. “Dat is uiteindelijk het allerleukst: het maken van de zeep en de geuren ontwikkelen!”, zegt Desiree.
Er is voor elk wat wils: een bloemige geur, een houtgeur, een citrusgeur, een frisse geur en de ‘aromatic’. “Dat is mijn persoonlijke favoriet. Dat is vakantie in een zeepje! Die geuren doen echt wat met je gemoedstoestand. Een vriendin van mij nam haar Woody zeepblok zelfs mee toen ze ging bevallen. Omdat ze helemaal ontspannen werd van de geur”, vertelt Sharon trots.
De duurzaamheid van hun zeep was één van de inspiratiebronnen om de zeepjes te gaan maken. “We vinden het belangrijk dat onze zeep naast mooi en lekker ook duurzaam, plantaardig en natuurlijk is. De doosjes worden gemaakt van landbouwafval. Onze zeep is echt bedoelt voor mensen die de wereld graag plasticvrij willen maken. En natuurlijk willen genieten van hele lekkere zeep!”
Voor de toekomst proberen de Soap Sisters eerst de drukte bij te benen. “We hebben allebei gewoon nog een fulltime baan ernaast”, legt Sharon uit. “Maar we hebben zoveel nieuwe ideeën. We zijn altijd bezig met nieuwe geurencombinaties. Dus we moeten ook een beetje op de rem trappen.” Desiree knikt instemmend: “We hoeven ook niet te snel, het mag in kleine stapjes.”
Desiree is trots op wat ze nu al bereikt hebben: “Ik denk dat we heel erg trots mogen zijn, als je kijkt naar waar we nu zijn. We hebben gewoon mensen te inspireren om steeds meer bewuste keuzes te maken en dat wij daar een steentje aan kunnen bijdragen. Als is het maar een klein steentje, op naar een duurzamere wereld!”
De Dutch Soap Sisters betekent voor Desiree en Sharon veel meer dan alleen maar zeep maken. “Het is onze uitlaatklep om samen een product te creëren waar we trots op zijn en waar mensen blij van worden. Maar”, voegt Desiree serieus toe: “Voor het product aan staat het voor onze vriendschap.” “Wauw”, verzucht Sharon. “Wat zeg je dat mooi! Maar zo is het écht!”
In onze gids
Populaire rubrieken