Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’

dorien monique omni all around food
Foto | Charlotte Huizinga

Alles zelf maken, dat moet toch mogelijk zijn? Tenminste, dat vinden Dorien Wiltjer en Monique Mathon, die sinds 2020 Omni uitbaten in zowel de Prinsentuin als aan de Korenstraat. Van charcuterie tot kefir, van brood tot jam: werkelijk alles maakt dit liefdevolle stel zelf of kopen ze in daar waar ze de herkomst goed kunnen controleren. In de Prinsentuin en in de winkel annex deli annex lunchcafe bereiden ze de heerlijkste gerechten.

Dorien en Monique leren elkaar begin jaren negentig kennen in Amsterdam en vonden enkele jaren later in elkaar de ware liefde. Samen trokken ze over de wereld, om uiteindelijk in 2020 zich in Groningen te vestigen.

Maar voor Omni in Groningen verscheen, woonden de vrouwen eerst een periode in Brazilië, waar Moniques roots liggen. “Daar werkten we al met eten”, vertelt Monique, onder het genot van zelfgemaakt glas gekoelde hibiscus ijsthee. “Ik ben daar begonnen met worst maken van lokaal zo goed mogelijk geproduceerd vlees. Het begon allemaal met charcuterie”, legt Dorien uit.

dorien monique omni all around food
Foto | Charlotte Huizinga

Terug naar de roots

De keuze voor Brazilië was gemaakt om terug te gaan naar Monique’s roots. “Het was een fantastische tijd, maar in 2019 ging het minder met mijn moeder. Monique had dat veel beter door dan ik en die vond dat we terug moesten gaan naar Nederland. Bovendien brak ze haar voet en kon ze me niet meer helpen op de markt waar ik de charcuterie verkocht. Maar ik was daar nog helemaal niet aan toe”, zegt Dorien. “Uiteindelijk overtuigde ik haar en dat we ook in Nederland iets moois konden opbouwen. En terug naar Nederland, dan ook maar terug naar Groningen! Van mijn roots naar Doriens roots!” vertelt Monique vrolijk.

“Wat Omni hier is geworden, wilden we eigenlijk in Brazilië creëren”, vertelt Monique. Eenmaal in Groningen begon Dorien met stage lopen bij de Piloersemaborg en bij een ambachtelijke bakker die haar leerde omgaan met Gronings graan. “Dat is een zachtere tarwe dan je op andere plekken ziet, dus dat vraagt een andere behandeling.”

dorien monique omni all around food
Foto | Charlotte Huizinga

Prinsentuin

Algauw ontdekte het stel dat de theeschenkerij in de Prinsentuin leeg stond. “Ik was zó verbaasd! Hoezo deed niemand dat? We vielen echt met onze neus in de boter”, vertelt Dorien. “Dat moesten wij dan maar gaan doen!”, vult Monique enthousiast aan.

In de kleine ruimte die er tot hun beschikking stond, begon Dorien te koken. Dingen die ze al in Brazilië maakte, maar ook allerlei producten die geschikt zijn voor bij de thee. “We konden daar echt oefenen, heel fijn was dat. Daar ontwikkelde ik onze worteltaart. Die maak ik nu nog steeds zo. Als ie er niet is, missen mensen hem ook echt!” vertelt Dorien trots.

“Dorien is de chef, zij kan heel goed koken. Ik ben meer een keukenkastkoker”, lacht Monique. “Dorien doet alles from scratch.” Dorien haalt ondertussen verse chocolate chip koekjes uit de oven en roept vanuit de keuken: “Ik heb een koksachtergrond, maar Monique is wel echt de creatieve spil. Zij heeft altijd een miljoen ideeën en die schiet ik bijna allemaal af omdat ze niet haalbaar zijn. Maar daar brainstormen we op door en daar komen wél al die goede ideeën uiteindelijk vandaan.”

dorien monique omni all around food
De liefde voor eten én voor elkaar spat er vanaf. Foto | Charlotte Huizinga

Tweede locatie

Algauw bleek de Prinsentuin te klein en weken Dorien en Monique uit naar de knusse zijstraat van de Nieuwe Ebbinge, waar ze een deli en lunchcafé toevoegden aan hun bescheiden imperium. “Het fijne is, hier is echt veel ruimte in de keuken en we konden het helemaal zelf indelen. Nu kunnen we hier productie draaien voor de tuin en nog veel meer experimenteren.”

Dorien maakt vrijwel alles zelf. “Basisingrediënten zoals kaas, boter en bloem kopen we in. Dat kun je ook allemaal bij ons in de winkel kopen, trouwens. Slechts enkele dingen besteed ik uit, zoals verse worst en rookspek, maar dat is uiteraard helemaal naar mijn recept”, lacht Dorien. “Zo heb ik meer tijd over voor bijvoorbeeld brood. Daar begin ik elke dag om zeven uur mee, zodat we vers brood hebben. Er zit alleen maar water, zout en bloem in.”

dorien monique omni all around food
Dorien en Monique gooien zo min mogelijk weg. Van broodresten worden crackers gemaakt. Foto | Charlotte Huizinga

Zelf maken

De nieuwsgierigheid naar hoe je iets maakt zat er al vroeg in. Dorien: “Vroeger in Groningen vroeg ik me al af waar alle producten vandaan komen. In Amsterdam ontdekte ik dat er zoveel moois indebuurt geproduceerd wordt. In Groningen doen we dat eigenlijk ook: we werken graag samen en zijn altijd op zoek naar lokale producenten. Als ze maar zonder onnodige toevoegingen werken en consistent zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, we proberen juist van elkaars kracht uit te gaan.”

Soms geloven mensen nauwelijks dat zoveel zelfgemaakt is. Monique: “Dat begrijp ik ergens ook wel. Dat hele ‘zelfgemaakt’ is inmiddels een bevuilde term geworden. Maar als iemand ons bijvoorbeeld vraagt hoeveel gist of zout ergens in zit, kunnen we dat exact berekenen. Omdat we alles zelf maken en zo goed controleren.” “Maar ik trek wel ergens de grens, hoor”, zegt Dorien. “Monique wilde ook wel graag zelf boter maken. Nou, dat doen we niet. Daar hebben we een hele goede leverancier voor!”

dorien monique omni all around food
Er is van alles te koop bij Omni, altijd van lokale producenten of uit eigen keuken. Foto | Charlotte Huizinga

Kwaliteit

Dorien en Monique waarborgen de kwaliteit van de producten door overal zelf te gaan kijken. “Dáár baseren we ons oordeel op. Dat betekent dus ook dat niet alle producenten per se het label biologisch hebben. Maar wij vinden het veel belangrijker hoe het er daadwerkelijk aan toegaat”, vertelt Dorien.

“Het is bij ons altijd een gesprek. Zo leggen we dat ook uit aan onze gasten: wij maken bewuste afwegingen”, gaat Monique verder. “Doordat we langs gaan, zien we met eigen ogen of er op een wijze wordt geproduceerd waar we achterstaan. We voeren samen veel discussies over hoe ver we bijvoorbeeld gaan in de lokaliteit. Inmiddels houden we de 80-20 regel aan: 80 procent lokaal, 20 procent mag van verder weg.”

dorien monique omni all around food
Foto | Charlotte Huizinga

Omni

De naam Omni komt uit het Latijn. “Dat is heel belangrijk voor ons. Het betekent: alle, ieder elk. Allen zijn welkom. Dat vinden we heel belangrijk”, legt Monique uit. “We zijn bijvoorbeeld niet tegen vlees. Het vlees dat we gebruiken en verkopen komt wel altijd van dieren dat een goed leven hebben gehad. We willen niemand buitensluiten. Je kunt bij ons dus eten met elke allergie of overtuiging.”

Monique voegt toe: “We wisten vanaf het begin dat we iets wilden waar alle mensen samen kunnen komen. We willen verstand, niet militant.” Dorien: “Ik probeer flexibel te koken. Dat onze gerechten aanpasbaar zijn voor vegans, vleeseters, en alles ertussenin.”

dorien monique omni all around food
Brazilië ging mee naar Nederland: het hek komt van de boerderij waar Dorien en Monique woonden en oranje is de kleur die ze daar gebruikten. Foto | Charlotte Huizinga

Werken met je lief

Inmiddels werken Dorien en Monique al jaren samen in hun eigen bedrijf, maar hoe is dat met je partner? Beiden beginnen smakelijk te lachen bij deze vraag. Monique: “We doen het al heel lang. We hebben vaak discussies die gaan van: ja, nee, ja, nee, ja, nee. Maar we doen dat al zolang dat het goed gaat.”

“En”, zegt Dorien lachend. “We hebben allebei een veto, dat is heel erg fijn. Als één van ons iets echt niet wil, of denkt dat het onverstandig is, dan doen we het niet. Zo werken we nu al jaren samen. We hebben beiden onze eigen rol. Ik in de keuken, hoewel Monique alle drankjes, jams, siroop en tapenades maakt.”

dorien monique omni all around food
Foto | Charlotte Huizinga

‘I feel like I’m at home’

Dorien en Monique genieten intens van Omni. “Iedereen die bij ons komt is aardig. Mensen helpen elkaar. In de winkel, de gasten, maar ook de medewerkers en de buurt. Dat is wat familie maakt. We hebben een gemêleerd publiek. Dat valt de mensen ook op. ‘Ja dat is Omni’, zeg ik dan”, vertelt Monique met stralende ogen. “Dat is zo mooi. Mensen begrijpen wat we hier doen, omdat we met ze praten. Ik ben trots als mensen zeggen: ‘I feel like i’m at home’.

“Ik geniet ervan dat ik iedere dag mag werken met de mooiste producten en echt kan maken wat ik zelf lekker vindt. Wat een cadeau! Bijvoorbeeld het raspen van een citroen. Dan geniet ik zo van de geur. Dat is toch fantastisch!”, vertelt Dorien gepassioneerd. Monique: ”Ze doet het al jaren, maar ze kijkt nog steeds stiekem achter het bord of mensen het wel echt lekker vinden. Dat vindt ze gewoon heel belangrijk. Ik geniet het meest van de mensen die ik kan helpen of die ik een mooie dag bezorg.” Dorien: “Jij verbindt echt mensen. Dat is heel bijzonder.” “Daar geniet ik van. En de variatie. Van het samen werken, nadenken en sparren”, besluit Monique vrolijk.

Omni – All around food

Korenstraat 2, 9712 LX Groningen

Nu geopend

Meer informatie

Omni – All around food

Korenstraat 2, 9712 LX Groningen

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Dutch Soap Sisters Desiree en Sharon maken Groningse, vegan zeep: ‘We zijn sisters in soap!’”

Dutch Soap Sisters Desiree en Sharon maken Groningse, vegan zeep: ‘We zijn sisters in soap!’

dutch soap sisters
Ga naar “Tof! Op dit ‘geheime’ dakterras in Groningen kun je toffe cocktailworkshops en bierproeverijen doen”

Tof! Op dit ‘geheime’ dakterras in Groningen kun je toffe cocktailworkshops en bierproeverijen doen

geheime dakterras
Ga naar “Doete van Dubbelzen lanceert de ultieme mommyguide: ‘Er miste een gids voor moeders’”

Doete van Dubbelzen lanceert de ultieme mommyguide: ‘Er miste een gids voor moeders’

Doete dubbelzen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Scharreleieren XXL € 2,19”

Scharreleieren XXL € 2,19

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022
Ga naar “Biodermal van € 27,98 voor € 13,99”

Biodermal van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker, Gemeente Groningen”

Administratief medewerker, Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen”

Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Beleidsmedewerker Wonen”

Beleidsmedewerker Wonen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime