Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De oudste boekhandel van Groningen bezorgt nu aan huis: ‘Bestellen kan via je smartphone’

Aangeboden door Visa 5 augustus 2020

Gelukkig barst Groningen van de creatieve ondernemers die de afgelopen maanden ‘not today, corona!’ als lijfspreuk hebben aangenomen. Zij kwamen met allerlei innovatieve oplossingen om tóch door te kunnen gaan met waar hun hart ligt: het runnen van hun eigen bedrijf. Allard Steenbergen en Erwin de Vries, eigenaren van boekhandel Godert Walter, kijken – achteraf gezien – met voldoening terug op de afgelopen tijd. “Het gevreesde omzetverlies bleef uit. We zagen zelfs een stijging!

Gelukkig konden Allard en Erwin, met de nodige aanpassingen, hun zaak de afgelopen maanden open houden. Waar ze het straatbeeld stiller en stiller zagen worden, kwamen zij met dé oplossing voor mensen die liever de deur niet meer uitgingen: een bezorgservice van hun boeken! Er werden zelfs meer boeken verkocht dan voorheen: “Er werd veel meer rechtstreeks besteld, via onze webshops, via mail, telefoon en – sinds het uitbreken van de pandemie – ook via je smartphone”, legt Erwin uit. “Daarnaast verlaagden we het tarief voor duurzame bezorging per fietskoerier binnen de stad, waar heel veel van onze klanten gebruik van maakten.”

Lokaal én duurzaam

“We zijn een Groningse boekhandel, en met bezorging van onze boeken in de stad dragen we uit dat we een lokale onderneming zijn”, licht Allard toe. Ze doen er zelfs nog een schepje bovenop en maken het nóg makkelijker: je kunt je favoriete boek namelijk gewoon via je smartphone bestellen. “Na de ‘uitbraak’ hebben we de smartphone als bestelmogelijkheid toegevoegd”, aldus Erwin. “Daar gaan we zeker mee door.” En ga je toch liever een boek scoren in de winkel? Extra makkelijk: je kunt bij Godert Walter gewoon met Visa betalen. “Visa-betalingen accepteerden we altijd al en blijven we ook graag doen.”

Foto | indebuurt Groningen

Online én offline

“Mensen grijpen sneller naar boeken om zichzelf te vermaken”, vertelt Allard. “Doordat meer mensen online boeken gingen bestellen, zagen ze dat wij een enorm uitgebreid assortiment hebben, je kunt élk Nederlandstalig boek dat in Nederland te krijgen hier bestellen!” In het assortiment van Godert Walter vind je ook Duitse, Engels én zelfs regionale (Groningana) boeken.  Erwin vult aan: “Nu mensen weer de stad in gaan, loopt het aantal webshopbestellingen iets terug. Maar we hebben er zeker heel wat klanten bij gewonnen die onze service waarderen.”

Verboden’ boeken

De boekhandel is in 1942 opgericht door Godert Walter, waar de winkel naam vernoemd is. Triest verhaal, want Godert Walter werd in 1944 doodgeschoten omdat hij ‘verboden’ boeken verkocht. Hij is verraden in de oorlog en uit respect is de naam van de winkel altijd hetzelfde gebleven. Gelukkig zien Allard en Erwin de toekomst van de winkel zonnig in. “We zijn de oudste boekhandel van Groningen en houden het voorlopig nog wel vol. Wij zitten in de gelukkige omstandigheid dat de winkel gewoon open kon blijven en het aantal bestellingen online toenam, maar we zijn zeker begaan met de winkeliers die het moeilijk hebben. Daarom is het fijn dat mensen de lokale ondernemers steunen door lokaal te kopen.”

Stuur jouw vernieuwende idee in!

Ben jij ook ondernemer en heb je je bedrijf – net als Godert Walter – opnieuw uitgevonden? Dan heb je geluk! Visa is een actie gestart om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Je kunt jouw idee insturen via deze website. Uit alle inzendingen selecteert Visa vijftien winnaars. Ieder bedrijf krijgt een advertentiecampagne t.w.v. €2.000,- op Facebook en/of Instagram om hun bedrijf te promoten. De tweede prijs is ook niet mis: vijftien ondernemers krijgen een online workshop van een retailspecialist. Enneh, ben jij geen ondernemer maar ken je wel iemand waarvan je zegt: die moet hier écht aan meedoen? Stuur hem of haar dan dit artikel door!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Visa. Meer over Visa ontdekken?

Visa

Gesloten09:00 - 18:00

adv.