Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De bloemen van Hans komen overal ter wereld: ‘Ik ben hiervoor geboren’

Door Sharon Bremer 12 juli 2019

Van Amerika tot Azerbeidzjan, de bloemen van Hans Zijlstra vliegen de hele wereld over. En hij zelf? Hij vliegt er gewoon achteraan. China, Zwitserland, Japan… Niets is de bloemstylist te gek. Hij is de eigenaar van de gelijknamige bloemenboetiek aan de Eeldersingel en krijgt de meest bijzondere opdrachten. Dit jaar mocht hij zelfs meedoen aan het de FTD World Cup: het wereldkampioenschap bloemsierkunst.

In de winkel wordt snel duidelijk dat er gestreefd wordt naar perfectie. De bloemen lijken gerangschikt op kleur, nergens ligt een verdwaald blaadje op de grond en de zaak is ruim, schoon en licht. Superleuk extraatje: er hobbelt een nét iets te dikke maar zeer knuffelbare kater door de winkel. “Die is niet van ons hoor!”, roept Alie Zijlstra, de moeder van Hans, terwijl ze een grote bos bloemen versleept. “Die komt zo’n beetje elke dag aangelopen, gaat ‘ie op de balie liggen. Oh ja, en hij weet precies waar we het vleesbeleg bewaren. Als we de koelkast opendoen kan ‘ie ineens heel hard rennen!”

Foto1 | indebuurt Groningen
Foto2 | indebuurt Groningen
Foto3 | indebuurt Groningen

Bloemen wereldwijd

De passie voor het vak heeft Hans niet van een vreemde, te zien aan de behendigheid waarmee zijn moeder de bloemen in de winkel rangschikt. “Mijn ouders hebben 35 jaar een bloemenwinkel gehad”, legt hij uit. “Ik heb me er altijd thuis gevoeld en uiteindelijk de zaak in 2005 overgenomen. Het is keihard werken, maar het is een verlengstuk van mijn leven. Ik ben hiervoor geboren”, voegt hij er lachend aan toe.

De meest bijzondere projecten hebben de revue gepasseerd. Een bruiloft van acht miljoen euro in Zwitserland, bijvoorbeeld, waarbij Hans mee mocht decoreren in een groot team. “Er reden allemaal Lambourghini’s en Ferrari’s, waanzinnig was dat.” Of wat dacht je van een trip naar Azerbeidzjan, waarbij hij in opdracht van de president werkte. Da’s toch gaaf!

Wereldkampioenschap

Begin van dit jaar stond er een bijzonder evenement voor Hans op de planning. Hij mocht Nederland vertegenwoordigen in de FTD World Cup, het wereldkampioenschap bloemsierkunst in Amerika. De bloemstylist werd eerste in de Nederlandse kwalificaties en was daarmee één van de 23 deelnemende landen van het WK. “Het was een fantastisch avontuur, maar ook heel heftig”, vertelt hij. “Ik ben van november tot maart zeven dag per week bezig geweest met de voorbereiding. Ik had een speciale ruimte gehuurd waar ik mezelf opsloot zodat ik ongestoord kon werken. Daarna heb ik alle ondergronden naar Amerika laten vliegen. Die reservering in het vrachtvliegtuig stond al, dus ik werkte met een strakke deadline.”

Het wedstrijdprincipe was voor de bloemstylist niet nieuw. “Ik heb eerder wedstrijden gedaan, maar nog nooit van dit formaat”, licht hij toe. “Dit WK is maar één keer in de vier jaar. Daarnaast komt er financieel ook aardig wat bij kijken, al met al heeft mijn deelname 70.000 euro gekost. De inschrijfkosten alleen liggen al rond de 15.000 dollar, maar dat heeft Fleurop betaald. Toch heeft het wel wat hoor, achter je eigen vlag de zaal inlopen. Kippenvel had ik, van mijn tenen tot mijn hoofd. Dit waren echt de Olympische Spelen voor mij.”

Foto1 | Archief Hans Zijlstra
Foto2 | Archief Hans Zijlstra
Foto3 | Archief Hans Zijlstra
Foto4 | Archief Hans Zijlstra
Foto5 | Archief Hans Zijlstra

Van de 23 landen wist Hans in de tussenstand een vijfde plek te behalen. Het podium in zicht! Helaas gebeurde het meest onverwachte. Tijdens de wedstrijd stortte één van de ondergronden in. Hierdoor verloor Hans punten en raakte buiten de top 10. “Dan stort je wereld in, letterlijk en figuurlijk. Maar ik heb gewonnen van mezelf”, vertelt hij optimistisch. “Dat pakken ze me nooit meer af.” Hans heeft geen moment spijt gehad van zijn deelname. “Deelname is promotie voor jezelf. Ik hoopte er meer buitenlandse klussen uit te halen. In Nederland heb ik inmiddels alles gedaan, van complete bruiloften tot de grootste evenementen. Ik kan en wil meer.”

Primeurtje!

Momenteel houdt de bloemstylist zich bezig met grote projecten wereldwijd. “Ik mag in China trainingen gaan geven aan studenten en programma’s voor die school schrijven. Ook heb ik een klus in Japan aangeboden gekregen, maar die heb ik moeten afzeggen. Het is simpelweg te druk. Ik werk namelijk ook nog in een team dat zich bezig houdt met de kersttrends van 2020”, lacht hij. “ Ik ontwikkel die trends niet zelf, maar ik zit dus al tussen de kerstbomen! En daarmee werken we altijd een jaar vooruit, dus vorig jaar was ik bezig met de trends voor dit jaar.” Oeh! Dat willen we weten, ondanks de warme temperaturen. “Je krijgt de primeur”, zegt hij met een knipoog. “De kleurtrends voor kerst dit jaar worden blauw, wit en grijs.”


Meer over Bloemstylist Hans Zijlstra ontdekken?

Bloemstylist Hans Zijlstra winkelen

Vandaag gesloten

Eeldersingel 34-36, Groningen

Bekijk meer:winkelen

adv.