Bluf, branie en bof: zo verbeteren Bob en Gijs met Robin Good de wereld

Bob graafsma en Gijs flinterman robin good
Eigen foto

Waarom gooien we eindeloos computers, tablets en telefoons weg? En kan dat niet beter? Dat vroeg Bob Graafsma zich af toen hij met Gijs Flinterman tien jaar geleden op zoek was naar een betere wereld. Combineer dat met een enorme zin in ondernemen et voilà, Recycleplan was geboren. Inmiddels zijn ze toe aan een nieuw naam: Robin Good. Indebuurt sprak bevlogen eigenaar Bob over dromen en desillusies: “We nemen van de rijken en geven het aan iemand die het beter kan gebruiken.”

“We zijn nu negen jaar bezig, maar we hadden eigenlijk de eerste vier jaar geen idee wat we deden. Eerst wilden we alleen recyclen. Er zitten letterlijk meer grondstoffen in de steden, in apparatuur die we niet meer gebruiken, dan in de aarde.” Inmiddels zijn Bob en Gijs in de volgende fase van hun onderneming beland en denken dat refurbishen beter is dan recyclen.

Dat doen ze door afgeschreven computers van bedrijven en overheidsorganisaties weer helemaal op te knappen. Als de computer vervolgens daar ook afgeschreven is, zorgt Robin Good ervoor dat de elektronica netjes wordt gerecycled. “Die gaan dan bijvoorbeeld naar minima van de witgoedregeling, of naar Roemenië. Er zijn zoveel plekken, ook dichtbij, waar ze een computer kunnen gebruiken.”

Samen voetballen

Het verhaal van Bob en Gijs begon allemaal met voetbal. “Als kinderen voetbalden we samen. Gijs kon heel goed voetballen”, lacht Bob, “en ik heel slecht!”

Jaren later kwamen de jongens elkaar weer tegen. “We zijn de meest slechte studenten die er zijn en deden zo’n tien jaar over een opleiding. Op een feestje raakte we weer aan de praat en kwamen tot de conclusie dat we het schoolsysteem eigenlijk maar demotiverend vonden. We hadden zoiets van: De wereld staat in brand en wat doen wij hier op het HBO?”

De wereld veranderen

“Dus, besloten we algauw: wij gaan ‘m veranderen! Lekker ambitieus, hè”, lacht Bob. Na samen eerst een camperverhuurbedrijfje te hebben opgezet, wilden ze meer. “We hadden geen euro verdient, maar we vonden het ondernemen zó vet. Inmiddels werden we bevangen door het duurzaamheidsvirus. We wilden de wereld verbeteren.”

“We ontdekten dat er per jaar zo’n 1,5 kg e-waste per huishouden wordt weggegooid en verbrand ter waarde van 500 miljoen! Toen realiseerden we ons al snel dat we én geld konden verdienen én de wereld konden verbeteren!” roept Bob gepassioneerd uit.

Recycleplan

Dus begonnen Bob en Gijs Recycleplan. “We deelden tasjes uit om oude elektronica in te doen. Op zaterdag zouden we dat inzamelen.” Maar de gemeente was niet blij met het plan: “Binnen twee dagen kregen we bericht dat als we doorgingen, we een dwangsom van €25.000 riskeerden.”

Vervolgens deden de jongens wat ze meestal doen als ze zich met een potentieel probleem geconfronteerd zien: ze duiken de kroeg in! “Na wat biertjes besloten we om door te zetten. Dus zaterdagochtend, wij brak de auto in en al die wijken af. Wel even opletten of er geen gemeente stond op de hoek”, lacht Bob. “Aan het einde van die zaterdag lag de tafel zo groot als deze”, Bob wijst uitbundig naar de achtpersoonstafel waaraan we zitten. “bómvol mobieltjes en oude elektronica.”

Die studentjes

De jongens wisten dat ze goud in handen hadden. “We gingen met de gemeente om tafel, vertelden over de opbrengst en pitchten onze ideeën. Iedereen was enthousiast.”

Dat bleek niet de laatste horde die de jongens moesten nemen. Ze werden in de recyclewereld niet serieus genomen en gezien als ‘die studentjes’. “Wat we natuurlijk ook waren”, zegt Bob. “Het was soms erg lastig en we konden op dat moment behalve inzamelen nog niets, hè? We hadden nog geen mobieltje uit elkaar gehaald. Maar: dat losten we weer op!”

95 procent rendement

Bob en Gijs vonden een eindverwerker, die de grondstoffen uit onderdelen weet terug te winnen. Zo wordt er zo min mogelijk verspild. “Wij halen inmiddels tot meer dan 95 procent van de grondstoffen terug”, glundert Bob.

“Zo gaat het bij ons dus de hele tijd: we verzinnen iets, dat lijkt een goed idee, maar daar komt dan altijd weer iets achter weg dat we moeten oplossen. Het is maar goed dat ik van tevoren niet wist hoe complex het allemaal is, dan was ik er nooit aan begonnen.” “Eigenlijk”, lacht Bob. “Kun je wel zeggen dat we echt bestaan door bluf, brutaliteit en een heleboel geluk!”

Weer de kroeg in

Bob en Gijs deden drie jaar allerlei inzamelacties. “We verdienden niets, maar we hebben zoveel gerecycled in die jaren. Maar helaas ging de sociale werkplaats, met wie wij destijds samenwerkten, staken. Ze vonden dat ze teveel spul kregen aangeleverd!” lacht Bob. “Dus wij weer de kroeg in.  Zoals altijd diende zich daar een oplossing aan en ontmoette we iemand die in z’n bedrijf vijfeneenhalfduizend computers ging weggooien. Of wij dat niet konden doen? Sindsdien zitten we dus veel meer in de bedrijven en refurbishen we elektronica.”

Bob graafsma en Gijs flinterman robin good
Eigen foto

Robin Good

Bij een nieuwe insteek hoort ook een nieuwe naam. “We bedachten een nieuwe naam: Robin Good. Want we halen van de rijken en we brengen naar de minima. Eerst repareren we je computer, totdat ie wordt afgeschreven. Vervolgens brengen wij jouw oude computer naar degene die ‘m beter kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor de witgoedregeling, maar ook in andere delen van Europa. Als die computer daar is afgeschreven, zorgen wij ervoor dat ie netjes gerecycled wordt.”

Robin Good gaat daarnaast nog een stapje verder. “We zijn duidelijk over wat er gebeurt met de apparatuur die we gratis krijgen. Bij verkoop krijgt het bedrijf een percentage terug. Maar daar moeten ze dan wel duurzame dingen mee doen.”

“Internet is de goedkoopste manier om kennis te vergaren en kennis verspreiden is de enige manier om de wereld te verbeteren”, vertelt Bob vurig. “Bijvoorbeeld in de Filipijnen, daar heeft 95 procent van de bevolking een mobieltje. Via die infrastructuur worden tsunami’s aangekondigd. Er worden dus letterlijk mensenlevens gered door middel van technologie.”

De eeuwige computer

Bob wil met Robin Good vooral de wereld een beetje beter achterlaten. “Dat optimisme, zoals toen we begonnen, ben ik inmiddels wel een beetje kwijt. We zijn in de wereld op dit moment bezig met dingen minder slecht te maken. Terwijl we juist zouden moeten kijken hoe we dingen góéd moeten maken.”

Daarom droomt Bob van een eeuwige computer. “Mensen mogen best weten dat ik recyclen niet het ideaal vind. Het liefst wil ik dat wij niet meer nodig zijn. Dat kan als er een eeuwige computer wordt gemaakt. Een die niet meer verouderd en wanneer die kapot gaat eenvoudig gerepareerd kan worden. No more waste!” roept Bob geestdriftig.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Sanel (27) begon de Groningse Pindakaaswinkel en ging van gepest jochie naar hoogvlieger: ‘Ik omarm mijn pesters’”

Sanel (27) begon de Groningse Pindakaaswinkel en ging van gepest jochie naar hoogvlieger: ‘Ik omarm mijn pesters’

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Ga naar “Kris (27) startte mindfulness gym MindKlub: ‘Nuchter en zonder tierelantijntjes’”

Kris (27) startte mindfulness gym MindKlub: ‘Nuchter en zonder tierelantijntjes’

Kris wijma mindklub
Ga naar “Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten”

Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten

In onze gids

Ga naar “DOT Groningen”

DOT Groningen

 • Vrydemalaan 2
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

 • Gedempte Zuiderdiep 39-41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bij de Sluis”

Bij de Sluis

 • Bij de Sluis 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal Ultra Fry EY111B € 59,95”

Tefal Ultra Fry EY111B € 59,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Regendouche-set € 39,95”

Regendouche-set € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Velvet opbergmand € 3,39”

Velvet opbergmand € 3,39

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Dieren gezichtsmakers € 3,95”

Dieren gezichtsmakers € 3,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC”

Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC

 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Parttime
Ga naar “Consulent beschermingsbewind, Gemeente Groningen”

Consulent beschermingsbewind, Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Food & Beverage”

Coördinator Food & Beverage

 • Belsimpel Winkel Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur regio Groningen”

Taxichauffeur regio Groningen

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chat medewerker Bol.com”

Chat medewerker Bol.com

 • Olympia
 • Fulltime