Bert (32) begon de eerste online zwangerschapscursus voor vaders: ‘Ze heeft áltijd gelijk!’

bert van asperen welcome to mankind
Eigen foto

Groninger Bert van Asperen verwacht in het voorjaar 2020 zijn eerst kindje. Vol goede moed wil hij zich voorbereiden op het aanstaande vaderschap. Maar tot zijn grote verbazing kan hij niet veel meer doen dan meekijken met zijn vriendin. In een wereld vol pufcursussen, zwangerschapsyoga en borsvoedingsklasjes, besloot hij dat het ook anders moest kunnen. In de kroeg met wat vrienden besprak hij het aanstaande vaderschap en dacht: zo moet het. Et voìla, Welcome to Mankind, Nederlands eerste online zwangerschapscursus vóór en dóór mannen, is geboren.

Waarom waren er alleen maar zwangerschapscursussen voor vrouwen? Dat vroeg Bert zich in die prille eerste maanden van de zwangerschap van zijn vriendin af. “Ik wilde me graag goed voorbereiden. Die behoefte had ik ook echt, om alles inhoudelijk goed te weten. Dus ik keek mee met de online cursus van m’n vriendin en luisterde naar podcasts die zij luisterde.”

“Het probleem is niet zo zeer de inhoud”, denkt Bert. “Het probleem is de vorm en de tone of voice. Het is allemaal heel vrouwelijk. Waarom was er niet iets wat mannen meer aanspreekt?” Aangezien Bert zelf videomaker is, ontstond zo langzamerhand het idee om dan zélf maar iets te beginnen.

bert van asperen welcome to mankind
Zo ziet de cursus eruit. Eigen foto

Babyshower for boys

Dat ging niet zonder slag of stoot. “Een vriend van mij werd in dezelfde periode vader en we organiseerden een babyshower voor hem. Ja, dat is tegenwoordig ook een ding voor mannen”, vertelt Bert lachend. “Maar dan met bier in de kroeg.” Twee vrienden die al vader waren hadden een quiz bedacht en legden naderhand alles duidelijk uit. “We spraken voor het eerst open én als mannen onder elkaar over het vaderschap. Toen viel ineens het kwartje: dit gevoel wat ik nu heb, dat moet ik online zien te realiseren.”

Bert wist zijn compagnon Matjeu Witte te overtuigen (“Hij heeft niets met het thema vaderschap”) en de heren besloten van start te gaan. “We begonnen natuurlijk met de inhoud, want die moet gewoon goed zijn. Je moet minstens zo goed voorbereid worden als bij elke andere cursus.” Ook over de vorm werd goed nagedacht. “We wilden dat kroeggevoel creëren, want dat is waar je met elkaar praat.”

bert van asperen welcome to mankind
Alvin neemt je mee in de wondere wereld van het aanstaande vaderschap. Eigen foto

Ervaders

De casting was ook van belang: “Dat was iets waar we goed over nadachten. We hebben een acteur, een stoere hipsterkerel met tattoos die je door de stof begeleid en enkele experts, waaronder een mannelijke verloskundige. Maar we hebben ook ‘ervaders’: mannen die zelf vader zijn.” Vooral bij die laatste groep wil Bert dat het een goede afspiegeling is van de maatschappij. “Allerlei typen mannen, dus. Zo hebben we een soldaat van defensie. En ik zit er zelf ook in”, lacht Bert.

bert van asperen welcome to mankind
Bert zit als Ervader zelf ook in de cursus. Eigen foto

Welcome to Mankind

De stijl werd stoer uitgevoerd. “We gebruiken veel zwart met af en toe een zweem roze. Het logo doet denken aan The Hangover. Het moet al met al echt een tegengeluid zijn tegen het roze en de hartjes van wat je tot nu toe in deze wereld vooral ziet.” De cursus bestaat uit afwisselend duidelijke inhoud, ervaringsdeskundigen en een flinke dosis humor. Alleen al de titel Welcome to Mankind is met een knipoog. “Voor man, kind én de mensheid!”

bert van asperen welcome to mankind
Eigen foto

Alles weten

Bert had graag zélf gebruikt gemaakt van deze cursus toen hij vader werd. “Er zijn wel boeken, maar ik ben geen lezer. Dus de kans dat ik zo’n boek had gekocht en het gewoon nooit had gelezen is vrij groot. Met een cursus als deze, met afleveringen van max vijf minuten die ik overal even snel had kunnen kijken, weet ik zeker dat ik me had voorbereid”, vertelt Bert.

“Ik ben wel het type dat het naadje van de kous wil weten voor ik ergens aan begin”, vervolgt hij. “Dus ik had hier echt veel aan gehad. Dat hoor ik sowieso vaak terug van mannen: die zijn dan mee naar een cursus, maar weten de technische details al, omdat ze zich daarop hebben voorbereid.”

bert van asperen welcome to mankind
Behind the scenes met verloskundige Omer. Eigen foto

Online community

In de online community kunnen vaders-to-be in contact komen met andere aanstaande vaders. “Je ziet dat het contact daar heel anders is dan op de traditionele babyfora. Ten eerste maken mannen zich soms druk om andere, vooral praktische dingen. Ten tweede gaat het er een stuk rustiger aan toe”, grijnst Bert. “In de cursus proberen we alles te behandelen, ook onderwerpen waar je misschien minder snel naar durft te vragen, zoals: hoe zit het met seks? Wat gebeurt er met de borsten van je vriendin? Best goed om te weten.”

bert van asperen welcome to mankind
Bert met dochter Sterre. Eigen foto

Tip nummer 1

Tot nu toe zijn de reacties positief. “Ik heb nog geen negatieve dingen gehoord en mensen laten goeie reviews achter. Ik denk oprecht dat elke man die de cursus heeft gevolgd, het aanraadt aan de volgende vader.”

De belangrijkste tip die je meekrijgt in de cursus volgens Bert is dat je vriendin áltijd gelijk heeft. “Dat is een beetje flauw misschien, omdat we het vaak herhalen. Maar het is écht zo. De nummer één tip blijft: ze heeft altijd gelijk!”

Enthousiast geworden over de cursus Welcome to Mankind? Je kunt je op de site direct inschrijven of eerst vijf afleveringen gratis uitproberen om te kijken of het wat voor jou of je man is. indebuurt kreeg alvast een preview en constateerde: zeker net zo leuk voor mummies-to-be!

bert van asperen welcome to mankind
Eigen foto

Welcome to Mankind

Atoomweg 6B, 9743 AK Groningen

Nu geopend

Meer informatie

Welcome to Mankind

Atoomweg 6B, 9743 AK Groningen

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kleurrijke kledingmaker begint restaurant in Steentilstraat: ‘Ik ga enorm populair worden’”

Kleurrijke kledingmaker begint restaurant in Steentilstraat: ‘Ik ga enorm populair worden’

Ga naar “Flitsbezorgers krijgen deze buurtsuper er niet onder: ‘De vaste bewoners vormen ons bestaansrecht’”

Flitsbezorgers krijgen deze buurtsuper er niet onder: ‘De vaste bewoners vormen ons bestaansrecht’

Ga naar “Zo brengt Wobbe buurtbewoners met elkaar in contact: ‘Behoefte aan verbondenheid is sterker dan ooit’”

Zo brengt Wobbe buurtbewoners met elkaar in contact: ‘Behoefte aan verbondenheid is sterker dan ooit’

Aangeboden door Qredits

Wobbe Boonstra in Buurtbroedplaats Groningen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime