Amber (35) ­­­van slowfashionwinkel KOKOTOKO: ‘Alles wat bijdraagt aan een leukere, schonere wereld!’

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

Vandaag is het Black Friday, de dag waarop retailketens stunten met gigantische aanbiedingen. Deze uit de VS overgewaaide trend trekt vele Groningers naar de winkels om eens flink te splurgen. Maar voor de kleine winkeliers zijn dergelijke uitverkopen niet bij te benen. Daarom ging indebuurt langs bij de duurzame kledingwinkel KOKOTOKO en sprak met de gepassioneerde eigenaresse Amber Crommelin.

Of nouja, kledingwinkel, KOKOTOKO heeft veel meer te bieden dan alleen kleding: kittige kaarten, sierlijke sieraden, hippe hebbedingetjes en een eerste stap naar een betere wereld. “Ohjee”, lacht Amber. “Als ik maar niet als een idealistische heks klink!”

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

‘Niet alles wat ik aanraak verandert in goud’

Het begon allemaal toen Amber in 2013 besloot dat ze beter voor zichzelf wilde zorgen. Een vriendin van haar had ‘al haar problemen uit haar lichaam gekookt’. Dat wilde Amber ook wel, maar ze had niet zoveel tijd om te koken. Samen bedachten ze een bedrijfsplan voor gezonde to go-maaltijden.

Die maaltijden werd ‘m uiteindelijk niet − “Ik had nul verstand van horeca en het was crisis” − maar Amber wist dat ze wilde ondernemen. “Ik ben geen geboren ondernemer. Niet alles wat ik aanraak verandert in goud”, vertelt Amber, boven een dampend glas gemberthee. “Ik ben idealistisch opgevoed en toen ik me eenmaal verdiept had in gezonde voeding, rolde ik in andere thema’s rondom duurzaamheid en eerlijke producten. Dat smaakte naar meer.”

Zo kwam ze in aanraking met biologische kleding. “Ik ontdekte een tof merk en zag dat dat helemaal niet in Nederland werd verkocht.” Zo ging het plan van horeca naar retail. “En toen stond er ineens een vertegenwoordiger met een rekje en twee zakken kleding in m’n woonkamer!”

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

Gronings begrip

Acht jaar later is KOKOTOKO uitgegroeid tot een begrip in Groningen en ver daarbuiten. Inmiddels verkoopt Amber van alles, maar kleding blijft belangrijk: “Het belangrijkste is dat de kleding leedvrij is. Geen kind denkt: ik wil later in een sweatshop werken, waar ik twaalf uur lang niet naar de wc mag.”

Een deel van de collectie wordt geproduceerd in Europa. “Sommige merken produceren juist wél op een goede manier in landen waar mensen meestal onder erbarmelijke omstandigheden werken. Als merken zich een betere wereld ten doel stellen en daarnaar handelen, dan past het bij ons.”

De andere producten haalt Amber zoveel mogelijk uit Groningen en omstreken − lekker indebuurt dus! “Dat vind ik leuk, dat je gewoon bij elkaar binnenloopt en elkaar echt kent. Er is hier zoveel moois. Als het maar bijdraagt aan een leukere, schonere wereld!”

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

Wereld beetje beter maken

Het valt Amber op dat de mensen die bij haar in de winkel komen, vaak eenzelfde soort route afleggen als zijzelf. “Veel mensen beginnen met gezonder eten of veranderen iets in hun levensstijl of krijgen bijvoorbeeld een baby en ontdekken dan dat er in de kledingindustrie ook veel mis is. Dan komen ze hier.”

Amber vindt dat juist die gesprekken met mensen haar werk zo leuk maken. “Ik hoor al die verhalen en ontdek waarom mensen duurzamer willen leven. Dat is heel motiverend.”

Die motivatie heeft ze wel nodig, want ze ervaart het ‘bewust in het leven staan’ zowel als privilege als last. “Het is natuurlijk wel moeilijk om de hele tijd overal bij stil te staan. Bovendien ontdek je allerlei afgrijselijke verhalen, dat trek ik me erg aan. Aan de andere kant voel ik me gezegend dat ik überhaupt de luxe heb om me hier druk om te maken. Ik ben ook maar toevallig aan deze kant van de wereld geboren.”

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

Black Friday

Wat vindt Amber als ideologische winkelier van de enorme kortingen van Black Friday? “Het voelt als een steek in mijn hart. Ik vind het onnodig. Het is hyperconsumentisme. Het legt wat mij betreft bloot wat echt niet oké is in de wereld. We raken de waardering voor wat we kopen kwijt. Dat lijkt haast wel een westerse ziekte.”

Amber heeft wel begrip voor de consument. “Natuurlijk, ik heb dit soort dingen zelf ook gedaan! En je wordt natuurlijk continu beïnvloed. Maar eigenlijk is dit wat ik bedoel met bewust worden: waaróm je iets wil kopen? Is dat omdat je het echt wil of is dat omdat iedereen het doet?”

“Eigenlijk wil ik niet zo negatief zijn, niet zo tegen iets. Ik ben liever vóór iets anders.” Daarom richtte Amber met lokale mede-ondernemers Lutje Lokaal op, waar je hier alles over leest. “We zijn een verbond, een vereniging. De zaterdag na Black Friday organiseren we allemaal iets bijzonders in de winkel om aandacht te vragen voor lokale, unieke ondernemers.”

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

Huilen om linzen

Aan het begin van de coronacrisis moest Amber haar winkel drie weken sluiten, omdat ze keelpijn had. “Ik heb toen geleerd dat ik gewoon de deuren kan sluiten en dat mensen me dan nog weten te vinden.” In die drie weken kwam ze tot rust: “Ik had ineens weer tijd om thuis te zijn en piano te spelen.”

Ze ontdekte hoezeer ze dat nodig had, toen ze aan het koken was. “Ik zette altijd gedachteloos een geopend blik terug in de koelkast om later verder te gebruiken. Dat is eigenlijk hartstikke ongezond, maar ik had het altijd te druk. Die avond goot ik de linzen over in een bakje. Toen moest ik huilen, omdat ik besefte dat ik deze aandacht al heel lang niet meer aan m’n leven gaf.”

Dat leidde tot een reeks veranderingen in de winkel. “Na die eerste weken wist ik dat ik voor mezelf moest zorgen en veel bewuster met mezelf omgaan. Ik ben dankbaar dat ik die FOMO kan loslaten. De openingstijden zijn nu verkort: we zijn van elf tot vijf open. Dat levert me zo ontzettend veel op! En dat kan dus gewoon, hè? Ik ben ervan overtuigd dat winkeliers die hun eigen openingstijden bepalen gelukkiger zijn.”

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

Oh, girl!

“Jeetje”, roept Amber opeens aan het einde van het gesprek. “Af en toe hoor ik mezelf praten en denk ik: oh, girl! Al dat idealisme! Ik heb natuurlijk die gewichtige kant en ik praat graag vol vuur over m’n idealen, maar ik haal vooral heel veel plezier uit m’n winkel!”, lacht ze stralend. “Juist daar is er veel gezelligheid en wordt er heel veel gelachen.”

amber crommelin kokotoko
Foto | Charlotte Huizinga

KOKOTOKO

Oosterstraat 26, 9711 NV Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

KOKOTOKO

Oosterstraat 26, 9711 NV Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

KOKOTOKO

Oosterstraat 26, 9711 NV Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Sanel (27) begon de Groningse Pindakaaswinkel en ging van gepest jochie naar hoogvlieger: ‘Ik omarm mijn pesters’”

Sanel (27) begon de Groningse Pindakaaswinkel en ging van gepest jochie naar hoogvlieger: ‘Ik omarm mijn pesters’

Sanel Hadžić de pindakaaswinkel
Ga naar “Kris (27) startte mindfulness gym MindKlub: ‘Nuchter en zonder tierelantijntjes’”

Kris (27) startte mindfulness gym MindKlub: ‘Nuchter en zonder tierelantijntjes’

Kris wijma mindklub
Ga naar “Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten”

Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten

In onze gids

Ga naar “DOT Groningen”

DOT Groningen

 • Vrydemalaan 2
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 23:00

Nu geopend

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

 • Gedempte Zuiderdiep 39-41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bij de Sluis”

Bij de Sluis

 • Bij de Sluis 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Werklaarzen € 24,99”

Werklaarzen € 24,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC”

Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC

 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Parttime
Ga naar “Coördinator Food & Beverage”

Coördinator Food & Beverage

 • Belsimpel Winkel Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Chat medewerker Bol.com”

Chat medewerker Bol.com

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur regio Groningen”

Taxichauffeur regio Groningen

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Technisch operator”

Technisch operator

 • Processionals
 • Fulltime/Parttime