Albert opende dragshowbar The House of Scandal: ‘Ik geef jonge queens een podium’

The House of Scandal, Albert
Foto | Charlotte Huizinga

31 juli tot en met 8 augustus is het Pride-week! Helaas gaat het 25-jarig jubileum van de Pride in Amsterdam er dit jaar anders uitzien dan verwacht en ook in Groningen is de Pride dit jaar gecanceld. Maar indebuurt Groningen laat deze week niet helemaal geruisloos voorbijgaan! Daarom zetten we een aantal opvallende, kleurrijke, stoere Groningers uit de LGBTQI+-community in de spotlights om deze week luister bij te zetten.

Vandaag: Albert van den Oever, eigenaar van dragshowbar en gaycafé The House of Scandal: “Ik kan hier rustig als dragqueen over de Grote Markt lopen.”

Niet meer kits achter De Rits

The House of Scandal (THOS) vind je aan de Pottebakkersrijge, waar voorheen Bar De Rits resideerde. De Rits sloot vorig jaar haar deuren na jarenlang een fenomeen te zijn geweest in de Groningse gayscene. Albert: “Ik wilde eigenlijk helemaal geen café, maar ik werd benaderd of ik De Rits wilde overnemen. Nou, ik moest even nadenken, maar ik heb toch ja gezegd. Er zijn al zoveel gaycafés verloren gegaan de afgelopen jaren, ik had het heel jammer gevonden als we alleen De Prins nog indebuurt hadden gehad. We hebben juist die variatie nodig.”

Albert besloot dat er wel een nieuwe naam moest komen. “De Rits moest eraf, dat is nu zo oud. Het moest vernieuwd. De naam Scandal heb ik al heel lang bij me, al sinds ik op Ibiza woonde. Terug in Nederland werd Mildred Scandal zelfs mijn dragnaam! In de dragscene heb je allemaal ‘huizen’, dus THOS is Mildred’s ‘house’ als het ware.”

The House of Scandal, Albert
Foto | Albert van den Oever

Wall of fame

Er was wel wat werk aan de winkel voordat Albert aan de slag kon. “We hebben bijna alles gesloopt en de bar is helemaal opengebroken.” Albert wil met THOS een burlesque sfeer neerzetten: “Daarom zijn de lampenkapjes boven de bar hoedjes. De barmannen zijn altijd burlesque gekleed, met een bolhoedje, een korte broek en een giletje met niets eronder.”

Daarnaast zijn de dragqueens prominent aanwezig in het knusse café. Overal hangen foto’s van beroemde (inter)nationale en Groningse queens. “We hebben een wall of fame. De queens die komen optreden komen daar te hangen. Mama Mildred hangt natuurlijk centraal, ín de spotlight!”

The House of Scandal, Albert
Albert met alter ego ‘Mama’ Mildred Scandal, in de spotlight. Foto | Charlotte Huizinga

Dragshowbar

Het dragkarakter van THOS is essentieel voor Albert. Alle activiteiten zoals bingo, pubquizzen en karaoke worden volledig verzorgd door lokale queens: “Anders had ik geen dragshowbar moeten beginnen! Ik vind het heel belangrijk om beginnende queens een podium te bieden. Die worden nog niet geboekt, maar je moet toch ergens beginnen. Ik heb dan ook áltijd een open podium waar je kunt optreden.”

“Dragqueens zijn helemaal hot. Ik vind het mooi, maar het mag nog meer, want er is nog altijd een taboe op homoseksualiteit. We mogen best opvallen en dragqueens zijn een goede manier om zichtbaarder te worden voor de buitenwereld.”

The House of Scandal, Albert
Foto | Charlotte Huizinga

Walhalla

Albert heeft naast een lange carrière in de horeca en de zorg, jarenlang in het leger gezeten en was openlijk homoseksueel. “Dat was natuurlijk leuk! Dat is toch het walhalla?! Al die mannen! Bij mij kon je er trouwens niet onder uit, want op mijn kantoor hing heel groot de regenboogvlag. Ik werd eerder positief gediscrimineerd!” lacht Albert.

“Ik ben overigens van mening, maar dat is per persoon afhankelijk: ik word behandeld zoals ik behandeld wil worden. Ik dwing het af. Maak geen probleem van mij, want het is niet mijn probleem, het is jóúw probleem. Maar ik sta stevig in m’n schoenen, ik snap dat het niet voor iedereen zo werkt.”

The House of Scandal, Albert
Foto | Charlotte Huizinga

Niet in het Stadspark

Volgens Albert zijn cafés als THOS erg belangrijk voor de community in Groningen. “Niet alleen omdat het heel gezellig is om met gelijkgestemden aan de bar te hangen. Daarnaast is het een veilig plek voor mensen die nog in de kast zitten, die willen onderzoeken, met een andere nationaliteit of cultuur, asielzoekers. Ook díé zoeken een veilige plek! Hier kun je veilig jezelf zijn. Dat is belangrijk aan een LGBT-café.”

THOS trekt een divers publiek aan en iedereen is welkom. “Het is eigenlijk een beetje de gay huiskamer”, vertelt Albert enthousiast. “Alles komt hier: stelletjes, transseksuelen, crossdressers, maakt niet uit. Ik vind het zelf van belang om jongeren zich thuis te laten voelen, al ben je vijftien. Je krijgt geen alcohol, maar je moet een goede basisplek hebben. Júíst die jongeren. Die moeten niet stiekem naar het Stadspark hoeven om iets uit te proberen.”

The House of Scandal, Albert
Foto | Charlotte Huizinga

Gaycapital Groningen

Na overal en nergens gewoond te hebben settelde Albert zich vier jaar geleden in Groningen. “Ik vind het heerlijk in Groningen. Juist het nuchtere van de Groningers, van: ‘prima, doe lekker je ding.’ Ik vind de mensen hier prettig.”

“Groningen is heel tolerant. Homo’s zijn hier helemaal geïntegreerd. Ik kan hier rustig over de Grote Markt lopen, volledig in drag, er gebeurt echt niets. Hooguit dat iedereen met je op de foto wil!” lacht Albert. “Ik voel me absoluut veilig hier. Ik heb op veel plekken in Nederland gewoond en dat is niet overal zo.”

The House of Scandal, Albert
Foto | Charlotte Huizinga

Rondje condooms, anyone?

Albert zet zich op verschillende manieren in voor de gemeenschap. “Ik ben bezig met de GGD om hier HIV-sneltesten beschikbaar te maken. Daarnaast werk ik met het COC samen om een soort VVV te starten, om mensen die hun weg niet goed kunnen vinden in de scene voorlichting te geven.”

“En waar ik me al jaren voor inzet: de strijd tegen hiv en soa’s”, voegt Albert vurig toe. “Ik verstrek gratis condooms, zeker aan jongeren. Ik heb altijd een grote schaal met condooms op de bar staan!”

The House of Scandal

Pottebakkersrijge 2 , 9718 AE Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

The House of Scandal

Pottebakkersrijge 2 , 9718 AE Groningen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Solliciteren maar! 7 x de leukste vacatures van deze week”

Solliciteren maar! 7 x de leukste vacatures van deze week

vacatures
Ga naar “Markante kapper Leon: ‘Ik ben absoluut geen showbizzkapper’”

Markante kapper Leon: ‘Ik ben absoluut geen showbizzkapper’

kapper Leon groningen
Ga naar “Heel Groningen gaat naar Stephan voor bladmuziek: ‘Wij zullen nooit een webshop openen’”

Heel Groningen gaat naar Stephan voor bladmuziek: ‘Wij zullen nooit een webshop openen’

Aangeboden door ING Zakelijk

ING

In onze gids

Ga naar “Yasumi Sushi & Grill”

Yasumi Sushi & Grill

 • Vismarkt 54
 • Sushi restaurants
 • 12:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Dropgigant”

Dropgigant

 • Peizerweg
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Ga naar “Horecaboom.nl”

Horecaboom.nl

 • Stavangerweg 4A
 • Winkelen

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Maak nu een vakantiefotoboek voor maar €9,99!”

Maak nu een vakantiefotoboek voor maar €9,99!

 • Fotofabriek
 • Geldig t/m 31 december 2021
Fotoboek
Ga naar “Stress release massage met 20 euro korting”

Stress release massage met 20 euro korting

 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59”

Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “AH Grote groene planten van € 10,99 voor € 8,99”

AH Grote groene planten van € 10,99 voor € 8,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Magneetbord met krijtstiften € 3,99”

Magneetbord met krijtstiften € 3,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 26 september 2021

Vacatures

Ga naar “Parttime keukenverkoper bij BCC”

Parttime keukenverkoper bij BCC

 • BCC Groningen
 • Parttime
Vacature BCC
Ga naar “Fulltime keukenverkoper bij BCC”

Fulltime keukenverkoper bij BCC

 • BCC Groningen
 • Fulltime
Werken bij BCC
Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • Maandag Groningen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice medewerker GGD”

Klantenservice medewerker GGD

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Catering medewerker Groningen”

Catering medewerker Groningen

 • Tempo-Team
 • Parttime