Martin Speelman: ‘We hebben elke week andere buren’

Speelman
Foto | indebuurt Groningen

Martin Speelman is geen vreemde in de kermiswereld. Hij is er geboren en getogen, zou je kunnen zeggen. Sinds jaar en dag is hij door overal te vinden met een heuse kermisklassieker: de botsauto’s. Ook nu staat hij op de Grote Markt tijdens de zomerkermis. Wij namen een kijkje!

Zijn naam, Speelman, is terug te leiden naar het kermisleven van vroeger, vertelt hij. “Zover als de stamboom teruggaat, heeft mijn familie altijd op de kermis gestaan. Mijn achternaam, Speelman, komt natuurlijk érgens vandaan. Als je de zoon was van een bakker, heette je Bakker. Het schijnt dat op ons familiewapen een nar stond, en dat mijn voorouders vroeger al van kasteel naar kasteel reisden als hofnarren.”

Familie

Samen met zijn vrouw reist hij al 30 jaar, van maart tot november, van kermis naar kermis. Het was ook 30 jaar geleden dat Martin acttractie overnam van zijn vader, die het voor hem vele jaren gedaan heeft. Zijn vrouw heeft hij leren kennen via de kermis. “Zij was de dochter van de voorzitter van een kermis die ik mede organiseerde, en toen dacht ik al, goh, dat is een leuke meid. Van het een kwam het ander en nu reist ze al 28 jaar met mij mee”, lacht hij.

Martin heeft twee dochters, van 27 en 22 jaar. Zijn oudste dochter, Cheryl, staat ook op de kermis met haar eigen suikerspin- en popcornkraam. Haar kraam is dit jaar compleet nieuw gebouwd en hij ziet er fantastisch uit! Zin in een suikerspin? Ze is te vinden vlak voor het stadhuis.

Nieuwe wagens

Ruim vijftien jaar geleden heeft Martin de Star Drive volledig vernieuwd. En sinds dit jaar heeft hij spiksplinternieuwe wagens in de attractie! “Deze trekken een stuk sneller op”, vertelt hij met een knipoog.

Speelman
Foto | indebuurt Groningen

Vrijheid

Vooral het ‘vrije’ leven is wat Martin heerlijk vindt aan zijn werk. “Geen dag is hetzelfde. We hebben een ander sociaal leven dan andere gezinnen. Die gaan naar hun werk, komen weer thuis, gaan slapen. Elke dag. Wij niet. Wij reizen, bouwen op, bouwen af, ontmoeten ontzettend veel mensen en maken veel mee. Als het lekker weer is gaan we barbecueën met de andere kermisfamilies, en zo hebben we elke week andere buren”, lacht Speelman. “Natuurlijk zijn er leuke en minder leuke dingen, maar dat is in elk vak zo. Ik moet er niet aan denken vijf dagen per week naar een baas toe te moeten.”

Ondanks de vrijheid, is het een zwaar beroep. Opbouwen, afbreken, week in, week uit. “Er zijn dagen dat ik ’s middags rond 13:00 uur al in de kassa zit, en dat de kermis pas om 04:30 uur stopt. Ja, dan maak je lange dagen, maar het hoort erbij.”

Oliebollen

In de zomermaanden is Martin op de kermis te vinden, in de winter staat hij in Hoogezand oliebollen te bakken. Een veelzijdig, afwisselend, maar leuk leven. “We zijn 17 jaar geleden met een oliebollenkraam begonnen”, vertelt hij. “Daar sta ik ’s winters, van oktober tot begin januari.” Toch is Martin altijd blij dat hij weer naar de kermis kan. “Het begint dan te kriebelen. Het is niets voor mij om zolang op dezelfde plek te blijven. Als het kermisseizoen afgelopen is, is het lekker om er even tussenuit te gaan. Maar we zijn wel altijd erg blij dat we weer terug mogen.”

Voorlopig kunnen we Martin nog een aantal jaren met de autoscooter in Groningen aantreffen, hij is nog niet van plan om te stoppen. “Ik ga door zolang het kan. Reizen zit ons in het bloed, dus daar wil en kan ik niet mee stoppen. Maar ik vind wel dat je als 70-jarige niet nog in de kassa van de botsauto’s moet gaan zitten, dan sla je de plank waarschijnlijk ook helemaal mis qua muziek”, lacht hij.


Lees ook

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Werken dicht bij huis! 8 x vacatures in Groningen”

Werken dicht bij huis! 8 x vacatures in Groningen

vacatures
Ga naar “Met haar zelfgemaakte olie strijdt Daphne tegen afbrekende nagels: ‘Ik ben best een beetje trots’”

Met haar zelfgemaakte olie strijdt Daphne tegen afbrekende nagels: ‘Ik ben best een beetje trots’

Ga naar “Werken om de hoek: 9 x leuke vacatures in Groningen”

Werken om de hoek: 9 x leuke vacatures in Groningen

vacatures

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99”

GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne”

Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie”

Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie

 • Oxford Global Resources
 • Fulltime/Parttime