Bertha begon in Selwerd tostituin VanTosties: ‘Dit is mijn paradijsje’

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

Bertha Rijzenga is de eigenaresse van VanTosties: een caravan, die inmiddels is uitgebouwd tot een klein domein in ‘de bossen’ van Selwerd op het plein bij het Wijkcentrum. Ze verkoopt tosti’s, broodjes gehaktbal en rookworst, verse wafels en ijsjes. Wanneer je heerlijk neerstrijkt op haar bonte terras, bevind je je plots niet meer in de betonnen woonwijk, maar in een groene oase. “Je moet nu doen wat je leuk vindt.”

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

Begin

Bertha woont zelf al bijna twintig jaar in Selwerd. Toen ze zeven jaar geleden een hartaanval kreeg, besloot ze dat ze alleen nog dingen wilde doen die ze leuk vond. Ze zei haar baan bij de post op. “Na die hartaanval wilde ik iets doen met m’n leven! Ik ben best creatief en wil graag dingen doen, maar dat kwam er gewoon nooit van. Je kunt elk moment dood neervallen, dus doe nú wat je leuk vindt.”

De caravan had Bertha al jaren. “Mijn idee was eigenlijk om de wijde wereld in te gaan met de caravan als een soort foodtruck! Maar mijn vriend vond ‘m te oud.”

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

Fantastisch VanTosties

Bertha wist nog niet wát ze moest verkopen. “Een vriendin van mij zei: ‘Ga suikerspinnen verkopen in de caravan op de Grote Markt!’ Dat leek me wel wat, dus ik had al allemaal roze dingen gekocht. Maar je komt er moeilijk tussen op de markt. Dus ik moest toch wat anders verzinnen.”

“Ik weet ook niet meer waarom ik op tosti’s kwam. Misschien wel omdat het niet te moeilijk is, iedereen het kent én het is natuurlijk lekker. En het is een dubbelzinnige naam: Van, van caraván, VanTosties is een soort verbastering van ‘fantastisch’. Het ging eigenlijk heel spontaan!”

“Ik stapte op het wijkbedrijf af en vroeg of ik daar mocht staan en mensen me wat wilden helpen. Vanaf dat moment ging het snel. Ik begon met de vrijdagmiddagborrel van het wijkbedrijf en vervolgens ben ik een paar keer op stap geweest met de caravan naar markten en festivals. Maar ik vond dat echt teveel gedoe.”

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

Het bos in

Bertha settelde zich dus steeds meer op het plein in Selwerd. “Het resultaat is nu dat ik hier steeds verder het bos in ben getrokken met de caravan. Het is heel leuk voor de buurt, want zoveel heb je hier niet. Je hebt wel cafetaria’s, maar daar ga je niet gezellig op het terras zitten. Dus VanTosties zorgt echt voor ontmoeting en verbinding.”

Ze knapte niet alleen de caravan op, maar ook het gebied in het bos eromheen. Daar creëerde ze een kleurrijke plek. “Het was eerst alleen een caravan met niks. Toen kreeg ik hout en heb ik het terras ervoor gemaakt. Ik ben opgeleid tot meubelmaker en hou enorm van klussen. Overal haal ik wel wat vandaan, soms vind ik wat of krijg ik iets. En dan verspijker ik het. Het breidt zodoende steeds uit”, lacht Bertha hartelijk.

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

Een hít

Bertha benadrukt dat je niet alleen tosti’s bij haar kunt eten. “Ik verzin steeds weer wat nieuws. Sinds kort maak ik verse wafels, met aardbeien en slagroom. Eerst kocht ik die wafels gewoon, maar ik had nog zo’n apparaat en ging ze zelf maken. Nou, ik wil nooit meer wat anders! Met aardbeien en slagroom, het is een hít!”

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

De buurt

Bertha zet zich graag in voor de buurt en wil ook bij VanTosties iedereen betrekken. Zo kookt ze elke vrijdag een betaalbare maaltijd voor mensen uit de buurt. “Ik heb een groep die al jaren komt. De ene keer spaghetti, de andere keer een broodje met soep, verschillende dingen. Hartstikke leuk dat die mensen altijd komen.”

Ze ziet ook graag dat de gemêleerde bevolking van Selwerd met elkaar overweg kan. “Laatst had ik een satédag, toen was het wel heel druk! Er kwamen meer mensen uit de buurt én meer studenten. Mensen oordelen vaak over studenten en het lawaai dat ze maken. Maar pas als je ze ontmoet, kun je het over dingen hebben en kweek je begrip. Dat vind ik belangrijk. Dat is ook een vorm van verbinding. En heel gezellig!”

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

Amazing!

Bertha houdt in haar kleine Eden kippen en kwartels, waarvan ze de eieren verkoopt. “Dat vinden mensen ook altijd harstikke leuk. En helemaal biologisch!”

Het allerleukst aan VanTosties vindt Bertha het contact met haar gasten. “Ik geniet ervan dat mensen plezier hebben. Mensen zijn verrast en internationals roepen: ‘Amaaaaazing!’ Ik heb het meestal niet te druk en dat vind ik wel prima. Zo kan ik met iedereen een praatje maken. Dat vinden mensen leuk, dat merk ik gewoon. Ik denk dat mensen ook een beetje voor mij en voor de gezelligheid komen.”

In zeven jaar heeft Bertha iets opgebouwd waar ze trots op is. “Ik zie het als mijn paradijsje. Dit is gewoon iets unieks. Wie heeft dit nou? Ik sta elke keer weer versteld van hoe mooi het is en hoe enthousiast iedereen is.”

bertha rijzenga vantosties
Foto | Charlotte Huizinga

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Dutch Soap Sisters Desiree en Sharon maken Groningse, vegan zeep: ‘We zijn sisters in soap!’”

Dutch Soap Sisters Desiree en Sharon maken Groningse, vegan zeep: ‘We zijn sisters in soap!’

dutch soap sisters
Ga naar “Tof! Op dit ‘geheime’ dakterras in Groningen kun je toffe cocktailworkshops en bierproeverijen doen”

Tof! Op dit ‘geheime’ dakterras in Groningen kun je toffe cocktailworkshops en bierproeverijen doen

geheime dakterras
Ga naar “Horecatoppers, opgelet! Gemeente zoekt exploitant voor voormalig tankstation Dudok”

Horecatoppers, opgelet! Gemeente zoekt exploitant voor voormalig tankstation Dudok

dudok

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Scharreleieren XXL € 2,19”

Scharreleieren XXL € 2,19

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022
Ga naar “Biodermal van € 27,98 voor € 13,99”

Biodermal van € 27,98 voor € 13,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker, Gemeente Groningen”

Administratief medewerker, Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen”

Woonbegeleider opvang Oekraïense vluchtelingen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Beleidsmedewerker Wonen”

Beleidsmedewerker Wonen

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime