Binnenkijken in de microwoning van Lianne: ‘Ik heb alles wat ik nodig heb’

Lianne en Matthijs bij de eerste microwoning van Nederland

Lianne Guliker (23) woont in de eerste microwoning van Nederland. Het huis is ongeveer 25 vierkante meter en is voorzien van alle woongemakken die een mens nodig heeft. Zo’n knusse woning is misschien niet voor iedereen geschikt, maar voor Lianne is het een perfecte woonoplossing.  

Dat er op het moment een groot woningtekort is in Nederland is inmiddels algemeen bekend. De woningnood zorgt ervoor dat mensen op zoek moeten naar alternatieve woongelegenheid. De microwoning van Lianne is daar een goed voorbeeld van. Ze woont in de allereerste microwoning van Nederland en die staat in Gouda. “Het is niet groot maar ik heb alles wat ik nodig heb”, zegt ze.  

Microwoning

Matthijs Rolleman (34) kwam met het idee van een microwoning. Een microwoning is een klein huisje in de tuin van een bestaande woning. Op die manier wordt grond dat al in bezit is van de bewoners zo optimaal mogelijk gebruikt. Initiatiefnemer Matthijs wil op deze manier zijn steentje bijdragen aan de woningnood. “Er komen steeds meer huishoudens van 1 of 2 personen”, legt Matthijs uit. “Het aanbod voor deze huishoudens is nu heel erg klein”. Een microwoning zou een oplossing kunnen zijn voor deze groep mensen.  

Lees verder onder de foto >

Lianne aan de studie in haar eigen microwoning.

De uitvoering

Nadat hij zijn idee deelt op social media krijgt Matthijs veel positieve reacties. Een van deze reacties is afkomstig van de Goudse Tessa. Zij geeft aan ruimte over te hebben in haar achtertuin voor een microwoning. Met de toestemming van de gemeente op zak, bouwt Matthijs samen met zijn vader de allereerste microwoning in haar tuin. Door haar tuin beschikbaar te stellen helpt Tessa iemand aan een woning en ze verdient er zelf ook nog wat aan. “De grondeigenaar ontvangt iedere maand de helft van de huur van de microwoning”, legt Matthijs uit. Als het aan hem ligt blijft het niet bij deze eerste microwoning. Inmiddels is hij al met 60 verschillende gemeenten in gesprek over de microwoningen.  

Het was heel lastig om een woning te vinden

De huizenjacht van Lianne

Een halfjaar geleden begint Lianne aan haar studie in Amsterdam. Ze gaat op zoek naar een woning in de Randstad zodat ze gemakkelijk naar Amsterdam kan reizen voor haar colleges. Dit bleek een lastiger klusje dan gedacht. “Ik had een lijstje met verhuursites die ik iedere avond langs ging om aan een woning te komen”, vertelt Lianne. Na een lange zoektocht ontdekt Lianne de oproep voor een microwoning in Gouda. “Ik vond het wel even spannend omdat het een pilot was”, zegt ze. Toch laat ze zich hierdoor niet tegenhouden. En dat is maar goed ook want inmiddels woont ze al een halfjaar met heel veel plezier in de microwoning. 

Lees verder onder de foto’s >

Klein maar fijn

De microwoning is van alle gemakken voorzien. De badkamer en keuken zijn niet groot maar ruim genoeg voor een eenpersoonshuishouden. Door de eigen ingang vanuit de poort hoeft Lianne niet door de tuin van Tessa om in haar huis te komen. Dit zorgt voor voldoende privacy voor beide vrouwen. Twee grote ramen zorgen voor veel licht in de woning en wat contact met de buurkippen. “De kippen van Tessa lopen vaak hier voor het raam en tikken soms tegen de ruit”, vertelt Lianne lachend. Zelf heeft ze ook een eigen tuin bij haar huis. “Ik ben niet zo’n buitenmens maar het is wel fijn om een eigen tuin te hebben”, zegt ze. Daarnaast is het huisje voorzien van een sedumdak.

Tijdelijke woning

Voor Lianne is de microwoning een perfecte oplossing. “Voor mij is dit veel fijner dan bijvoorbeeld een studentenhuis”, zegt ze. “Omdat het huis een eigen adres heeft, kan ik mij gewoon inschrijven en krijg ik huurtoeslag”. Helaas voor Lianne kan ze niet zo lang meer in de woning blijven wonen. Omdat deze microwoning een pilot is, zal haar huurcontract na twee jaar aflopen en het project zal dit jaar worden geëvalueerd met de gemeente. “Ik ben allang blij dat ik nu een huis heb waar ik twee jaar lang mag blijven wonen”, zegt Lianne enthousiast. 

Meer foto’s zie je hieronder:

Jouw beurt

Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected]. Misschien woon je wel in een hip appartement in de binnenstad of heb je een leuke woning in Westergouwe. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning of tuin is wel iets te vertellen.

Deze Gouwenaren gingen je voor:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij jou: laat jouw Goudse woning zien in onze rubriek ‘binnenkijken bij’”

Binnenkijken bij jou: laat jouw Goudse woning zien in onze rubriek ‘binnenkijken bij’

Ga naar “Binnenkijken bij Bas en Anne aan de Lage Gouwe: ‘Er is twaalf jaar geklust’”

Binnenkijken bij Bas en Anne aan de Lage Gouwe: ‘Er is twaalf jaar geklust’

Ga naar “Binnenkijken bij de Vier Gekroonden aan de Naaierstraat”

Binnenkijken bij de Vier Gekroonden aan de Naaierstraat

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79”

Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “PLUS Roerbak- of wokgroenten van € 4,78 voor € 2,39”

PLUS Roerbak- of wokgroenten van € 4,78 voor € 2,39

 • PLUS
 • Geldig t/m 25 maart 2023
Ga naar “PLUS Komkommer of courgette van € 2,78 voor € 1,49”

PLUS Komkommer of courgette van € 2,78 voor € 1,49

 • PLUS
 • Geldig t/m 25 maart 2023

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken”

6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken

 • T/m 12 apr
Ga naar “Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda”

Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda

 • T/m 29 mrt
Ga naar “Kindermuziekvoorstelling “Stapel””

Kindermuziekvoorstelling “Stapel”

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • 25 maart 2023