Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Sylvia: ‘Mijn opa heeft waarschijnlijk de vloer in de gang gemaakt’

Door Kirsten Spooren 17 juni 2019

In Kort Haarlem vind je veel mooie jaren ’30 woningen en arbeidershuisjes. Het is dus geen straf om per fiets deze wijk te verkennen. We stoppen bij het huis van Sylvia, die in het hart van Tuindorp woont. Deze buurt staat bekend om zijn ruime en groene tuinen. “Ik heb een eigen moestuin waar pompoenen en meloenen groeien”, vertelt Sylvia trots. 

Er zit veel werk in de tuin van Sylvia en dat zie je. Het is een kleine, groene stadsoase. Het doet een beetje verwilderd aan, maar dat is juist de bedoeling. “Ik laat het onkruid groeien voor de insecten, want die hebben we hard nodig”, vertelt Sylvia over haar tuin. “In Tuindorp heb je veel huizen met grote tuinen. De tuin van mijn buurman is nog groter en hij deelt zijn oogst vaak met de buurt.”

‘Het is een gezellige buurt en ik ken al mijn buren’

De Josephbuurt (ook wel Tuindorp genoemd) is gebouwd in 1921-1923 en is een gemeentelijke beschermde stadsgezicht. De huizen verschillen van opzet, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een tuintje of een plaatsje. “Het is een gezellige buurt. Ik ken al mijn buren en we hebben ook een wijkgebouwtje waar verschillende evenementen worden georganiseerd. Het is een stuk rustiger dan de Nieuwehaven, waar ik eerst woonde. Dat werd veel te groot.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Vloer door opa gemaakt

De charme van het huis trok Sylvia meteen. “De woning was geheel gerenoveerd, dus ik kon er zo in. Ik heb nog wel veel stuck- en verfwerk moeten verrichten. In de gang kwam de originele vloer tevoorschijn en deze is waarschijnlijk door mijn opa gemaakt. Dat vind ik wel een leuk detail. De trap en de deurlijst zijn ook nog origineel.”

‘Ik vind het eigenlijk een stomme keuken’

Het huisje is nog niet helemaal af, want de keuken moet nog geheel gedaan worden. “Ik vind het eigenlijk een stomme keuken. Het is veel te klein en ik weet niet hoe ik hem moet indelen. Ik kook veel en vries ook veel in, dus er moet sowieso een grote koelkast met vriesvak in. De buren hebben van het aangrenzende schuurtje een bijkeuken gemaakt, dus dat is ook nog altijd een optie.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Tweedehands

In de woonkamer van Sylvia staan verschillende tweedehands meubels. “Dat vind ik leuk. Het is zo onnodig om nieuwe meubels te kopen, zonde van mijn geld. Vaak kunnen meubels nog prima een tweede ronde mee. Ik shop dus vaak bij tweedehandswinkels zoals Emmaus en in mijn huis staan ook een paar erfstukken, zoals de klok van mijn opa en oma.”

‘Ik ben blij dat ik hier de ruimte heb om creatief bezig te zijn’

Een grote, houten kast valt meteen op. “Die heb ik zelf gemaakt. Ik heb twee kasten samengevoegd en daar kwam dit uit. Ik ben al weer bezig aan mijn volgende project, namelijk een tafel voor buiten. Ik ben blij dat ik hier de ruimte heb om creatief bezig te zijn.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

yvonne groen

Binnenkijken bij Yvonne aan het Bolwerk: ‘Ik heb een tuin én een gemeenschappelijk dakterras’

We parkeren onze fiets tegenover sportschool Basic-Fit en kijken omhoog. Hierboven zou Yvonne Groen ...

adv.