Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Stellan aan de Vlamingstraat: ‘Ik was eigenlijk niet van plan om hier te gaan wonen’

Door Guusje Bout 24 juni 2019

We fietsen de Vlamingstraat in en zijn op zoek naar het huisnummer van Stellan Aanhane. We naderen een woning waarvan de deur wagenwijd open staat. Laat dat nou toevallig de woning zijn waar we moeten zijn. Afwachtend staan we bij de voordeur of we zelf naar binnen mogen of misschien beter even kunnen wachten tot Stellan ons komt halen. In de verte horen we hem al roepen: “Kom maar binnen, hoor!”

De Vlamingstraat is een druk bezochte straat. Veel mensen lopen en fietsen hier doorheen, maar toch wordt de woning van Stellan niet altijd gezien. De deur staat regelmatig open want hij vindt frisse lucht heerlijk en zijn vrienden komen regelmatig aanwaaien. Verbaasd kijken wij om ons heen. “Ik vergeet soms dat dit voor een ander bijzonder of gek is. Ik ben er zo aan gewend dat ik het niet meer zie”, vertelt Stellan.

Tekst gaat verder onder de foto.

Klussen

Stellan is na zijn diensttijd in zijn eentje gaan reizen door Europa. “Ik had het reisvirus goed te pakken”. In 1999 besloot hij een huis te kopen om het helemaal op te knappen voor de verkoop. “Eenmaal bezig had ik de smaak goed te pakken. We hebben het huis helemaal leeg gehaald en het plafond en vloer er zelf opnieuw ingebouwd. Ook heb ik de keuken uitgebouwd naar achter, waar eigenlijk de tuin was. Ik heb een dakterras dus de tuin had ik niet echt nodig”.

En alle kunst? “Tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie koos ik ervoor om met metaal te werken. Wat onschuldig begon met kleine lepelkunstwerken, groeide al snel uit naar grotere projecten. Vandaar mijn metalen plafon en alle lepelkunstwerken”.

‘Het klussen had niet zo lang hoeven duren’

Het klussen heeft ongeveer anderhalf tot twee jaar geduurd. “Dit had veel sneller gekund als de koelkast niet vol had gestaan met bier. Ook was het soms zo warm, dat we besloten om een zwembad in de straat aan te leggen. Ja, hierdoor hebben we er iets langer over gedaan dan dat het eigenlijk nodig was”, vertelt Stellan. “Ik wilde dit huis eigenlijk weer doorverkopen om te gaan reizen door Zuid-Afrika, maar het is zo mooi geworden dat ik besloot hier te blijven wonen en door te gaan met kunst”.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Bijzonder interieur

Bij binnenkomst viel ons direct de poppenhoofdenlamp op, hoe zit dat? “Ik had eerst een idee om met de poppen en een vrouw iets te maken, maar dat wat ik voor ogen had ging niet lukken. Ook vind ik dat kunst over het algemeen toepasbaar moet zijn. Tijdens het werken aan de poppenhoofden, kwam ik erachter dat licht een bijzondere en warme kleur gaf aan de poppenhoofden. Zo is de lamp ontstaan.”

‘Sommige mensen weten niet zo goed wat ze hierop moeten zeggen’

Staat daar nou een Barbiepop? “Nou, het is niet de originele Barbiepop. Ik heb er zelf wat van gemaakt. Dit is een Barbie met borderline. Ik vond het wel grappig om te maken en ben er trots op. Daarom staat ze nu ook in de woonkamer”, vertelt Stellan. Naast alle poppen zijn er ook nog veel kunstwerken van de lepels. “Ik werk nog steeds graag met lepels. Het is zo bijzonder want er zijn verschillende maten en je ziet jezelf in de lepels.”

Alles rond

De muur van de doorloop naar de keuken is rond en valt gelijk op. Hoe kwam je op dit idee? “Ooit had ik een film gezien waar ze er zo’n muur hadden. Ik weet alleen niet meer welke film het was, maar het heeft veel indruk op mij gemaakt. Daarom wilde ik dit graag in mijn huis. De keukenkast is door een vakman erin gezet. Het loopt met de rondingen van de muur mee en dat zou ikzelf niet voor elkaar kunnen krijgen.”

We zijn erg benieuwd hoe je huis er verder uitziet. Het is hier beneden al heel gaaf. “Ik zal boven even laten zien. Ik wilde alles rond hebben boven daarom in de doorgang bovenaan de trap zo bijzonder. Ook de douche wilde ik rond hebben”, vertelt Stellan.

Dansen op straat

Stellan heeft een dochter (Luna) van zeven jaar. Zij wil later ook kunstenares worden. Ze vind het werk van haar vader cool en tekent zelf ook graag. “Boven heeft ze een eigen hoek met allemaal speelgoed. Vooral paarden, want daar is ze gek van. Luna geeft mij heel veel energie. Vroeger wees ik haar de weg en moest ik constant op haar opletten. Nu wijst zij mij af en toe mij de weg en wilt ze ineens op straat dansen. Ik moet mijzelf dan even over de drempel trekken, maar denk dan: ja, joh ik doe wel gewoon mee. En dan sta ik ineens samen met haar op straat te dansen. Het is heerlijk omdat ze nog zo impulsief en puur is.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

kort haarlem

Binnenkijken bij Sylvia: ‘Mijn opa heeft waarschijnlijk de vloer in de gang gemaakt’

In Kort Haarlem vind je veel mooie jaren '30 woningen en arbeidershuisjes. Het is dus geen straf om ...
yvonne groen

Binnenkijken bij Yvonne aan het Bolwerk: ‘Ik heb een tuin én een gemeenschappelijk dakterras’

We parkeren onze fiets tegenover sportschool Basic-Fit en kijken omhoog. Hierboven zou Yvonne Groen ...
Achterwillenseweg

Binnenkijken bij Marcel en Sylvia: ‘We hebben eerst in een caravan naast het huis gewoond’

"Zijn jullie van het programma 'Help, mijn man is klusser'?" grapt Marcel wanneer we bij de woning a...

adv.