Binnenkijken bij Martina en Karim aan de Bosweg: ‘Planten zijn soms net mensen’ 

Karim en Marty in hun urban jungle © Anne-Wil Rozendaal

Ruim vijf jaar geleden verlaat de Italiaanse Martina Guarna (29) haar geboorteland om de wereld te gaan verkennen. Ze verhuist naar Fuerteventura en gaat daar aan het werk in het animatieteam van een van de hotels op het eiland. Karim Sharafeldin (30) vertrekt met hetzelfde doel naar Fuerteventura en ontmoet daar Martina. “Zij werkte in het hotel naast het mijne en zo hebben wij elkaar leren kennen”, vertelt Karim.

Wanneer de Goudse Karim weer naar Nederland vertrekt, vraagt hij Martina om met hem mee te gaan. Lang hoeft ze hier niet over na te denken en ze verhuist voor de liefde naar Gouda. Inmiddels wonen Martina, Karim en kat Kitty alweer twee jaar met veel plezier in hun huis aan de Bosweg.  

Leven in Nederland 

Een compleet nieuw leven opbouwen in Gouda bleek nog een hele uitdaging. “Ik moest heel erg wennen”, vertelt Martina. Naast het verschil in klimaat, moest Martina ook wennen aan de cultuur en de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan. “Ik was op Fuerteventura gewend geraakt aan mensen die heel open zijn en de Nederlanders zijn meer op zichzelf”, vertelt Martina. In de eerste instantie maakte dit haar onzeker maar ook daar is ze aan gewend geraakt. “Nu vind ik die privacy juist heerlijk”, zegt ze. Ook voor Karim was het even wennen toen hij met Martina in Nederland kwam wonen. “Ik voelde mij heel verantwoordelijk voor haar”, vertelt hij. “Ik was aan het begin erg teruggetrokken door alle veranderingen”, vertelt Martina. “Karim heeft mij echt de ruimte gegeven om op mijn eigen tempo een leven op te bouwen hier.”  

Tekst gaat verder na de foto.

De groene woonkamer © Anne-Wil Rozendaal

Plantentherapie 

Bij binnenkomst in het huis van Karim en Martina is het meteen duidelijk dat er plantenliefhebbers wonen. Planten in alle soorten en maten maken van de woonkamer een ware urban jungle. Zoals menig Nederlander heeft ook Martina tijdens de coronaperiode een nieuwe hobby opgepakt. “Ik was veel thuis en had alle tijd om voor de planten te zorgen”, verklaart ze. “Het was een soort plantentherapie voor mij”. Gewapend met een plantenboek leerde Martina alles over verschillende planten en hun behoeften. “Het klinkt een beetje gek, maar planten hebben allemaal een eigen karakter”, vertelt Martina. “Net als mensen hebben ze zorg nodig om zich goed te voelen”. Martina deelt haar plantenavontuur op haar Instagram met de wereld.

Hoewel de urban jungle in de eerste instantie het initiatief van Martina was, geniet nu ook Karim van zijn groene huisgenoten. Toch is er een plantenstop ingelast. “We hebben nu echt geen plek meer voor planten”, zegt Martina lachend.

Tekst gaat verder na de foto’s.

Duurzaam en groen 

In de hobbykamer staat een kast met een aantal planten op de planken. “Dit is het plantenziekenhuis”, verklaart Martina. De planten die het niet zo goed doen, komen in deze kast te staan en krijgen wat extra zorg en aandacht. Hoeveel liefde Martina en Karim ook voor hun planten hebben, toch is het soms wel erg veel werk. “In de zomer gaat het wel goed, maar in de winter is er minder licht en doen ze het allemaal minder goed”, vertelt Martina.  

Naast al het groen in hun interieur vindt het stel het ook leuk om hun creativiteit te gebruiken in het interieur. “We halen veel spullen bij de kringloopwinkel of van Marktplaats”, vertelt Martina. “Het is duurzaam en ik vind het leuk om verschillende meubels te combineren. Aan de muur hangt een schilderij met een lijntekening. “Die heb ik uit een magazine gescheurd en in deze lijst gedaan”, legt Martina uit. “In de winkel is dat vaak duur en op deze manier is het net zo leuk.”

Tekst gaat verder na de foto.

Kitty de kat © Anne-Wil Rozendaal

Uitgekozen door Kitty 

Op een dag ziet Martina een paar kattenpootjes door het open raam naar binnen komen. Kitty was toen nog een magere zwerfkat die op zoek was naar wat eten en liefde. Bij gebrek aan kattenvoer of een stukje vlees, geeft Martina hem een kommetje melk. “De volgende dag stond ze op hetzelfde tijdstip weer voor de deur. Het stel geeft Kitty te eten maar nemen haar niet in huis. “Ik wilde niet de kat van iemand anders stelen”, zegt Martina. Toch heeft Kitty hun hart al gestolen. “Toen het koud was hadden we in de tuin een plekje gemaakt zodat ze droog en warm kon slapen ‘s nachts”, vertelt Karim lachend. Door een chip komen ze in aanraking met de eigenaren van Kitty. Helaas waren zij niet in staat haar weer in huis te nemen. Sindsdien heeft Kitty een liefdevol huis bij Martina en Karim. “Het was een win-winsituatie”, zegt Karim. 

Mogen wij bij jou binnenkijken? 

Woon jij ook in Gouda en wil je graag jouw huis en verhaal met ons delen? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken! Mail naar [email protected] en we komen bij je langs.

Ook bij deze Gouwenaars keken we binnen:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Bas en Anne aan de Lage Gouwe: ‘Er is twaalf jaar geklust’”

Binnenkijken bij Bas en Anne aan de Lage Gouwe: ‘Er is twaalf jaar geklust’

Ga naar “Binnenkijken bij de Vier Gekroonden aan de Naaierstraat”

Binnenkijken bij de Vier Gekroonden aan de Naaierstraat

Ga naar “Binnenkijken bij Hetty en Wim aan de Jozefhof: ‘Ik ben op deze plek geopereerd’”

Binnenkijken bij Hetty en Wim aan de Jozefhof: ‘Ik ben op deze plek geopereerd’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker kwaliteit”

Administratief medewerker kwaliteit

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022