Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Lizette: ‘Ik geef iedereen graag te drinken, maar mijn planten liever niet’

Door Kirsten Spooren 8 oktober 2019

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen bij iemand om binnen te kijken. Deze week gingen we langs bij Lizette Oudijk, uitbater en kroegtijger van Cafeetje Heeeurlijk. Zij woont boven haar café: “Dit huis en mijn kroeg voelen aan als een warme jas”, vertelt Lizette over haar gezellige woning aan de Wijdstraat. 

Wanneer we voor het huis van Lizette staan, gooit ze nonchalant de bos sleutels naar beneden vanaf haar balkon. Een lange trap leidt naar een verbazingwekkend ruim huis met misschien wel het mooiste uitzicht van Gouda. Aan de ene kant kijkt ze uit op de Visbanken en vanaf de andere kant op de Sint Janskerk. “Toen ik begon met het café beneden, woonde hier eerst nog iemand anders”, vertelt Lizette. “Ik zei tegen de huurbaas: als het vrijkomt, waarschuw mij dan.”

Nieuw huis, nieuwe start

Toen het uiteindelijk vrijkwam, bedacht Lizette zich geen moment. “Ik ben bij mijn man weggegaan en hier ingetrokken”, vertelt ze. “Ik heb toen de knoop doorgehakt. Binnen twee weken zat ik hier, ingericht en wel.”

‘De kroeg is open wanneer ik beneden ben en dicht wanneer ik boven ben’

Vanaf de bank kijkt Lizette op de Wijdstraat en ziet ze alles voorbijkomen. “Dit plekkie op de bank is het fijnst, want door het grote raam kan ik heerlijk naar buiten kijken. Ik heb ook geen overlast, ondanks dat het een druk kruispunt is. ’s Avonds ook niet, want als de kroeg open is, ben ik beneden. En als hij dicht is, ben ik boven.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gordijnen

Dat mensen zo naar binnen kunnen kijken, vindt ze soms wel vervelend. “Vooral met de ING-bank. Ik kan de medewerkers letterlijk in hun snufferd aankijken, dus dat voelt weleens ongemakkelijk. Gelukkig heb ik rolgordijnen die ik dicht kan doen. Ooit wil ik wel andere, dikkere gordijnen voor het raam. Het is enkel glas, dus qua stoken is het een nadeel. Verder wil ik niet veel aan het huis veranderen.”

‘Alle opbergkasten zitten tot de nok gevuld’

“Het is een groot pand, met twee slaapkamers, een badkamer en twee opbergkasten. Die heb ik wel nodig ook, want in de kroeg heb ik niet veel opbergruimte. Alle kasten zitten tot de nok gevuld met spullen en als ik iets nodig heb, moet ik ze eerst leeghalen om bijvoorbeeld bij de kerstversiering te komen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Geen groene vingers

Er staan behoorlijk wat planten in het huis van Lizette. “Die zijn allemaal nep,” geeft ze toe. “Ze gaan altijd dood bij mij. Ik geef iedereen graag te drinken, maar mijn planten liever niet. Dat vind ik echt een ramp.”

‘Soms heb ik wel last van de kerkklokken, vooral op zondag als ik wil uitslapen’

Hoe ze haar interieurstijl zou moeten omschrijven, weet ze niet. “Ik denk robuust, misschien wel landelijk? Ik heb veel spullen via Marktplaats gekocht toen ik hier kwam wonen. De kast wilde ik heel graag hebben en die heb ik van mijn dochters gekregen. Verder heb ik de lamp en de stoel meegenomen uit mijn oude huis. De lamp is misschien niet heel speciaal, maar ik heb hem zelf gemaakt. Het is echt mijn lampie.”

Kerkklokken

Vanaf haar balkon kijkt Lizette uit op de Sint Janskerk. “Het is een leuk balkon en ik kan altijd direct zien wie er voor mijn deur staat. Dan gooi ik de sleutelbos naar beneden en kunnen ze zelf naar boven komen. Het is hier heel mooi om te wonen, maar soms heb ik wel last van de kerkklokken. Vooral op zondag als ik wil uitslapen”, zegt ze en ze moet lachen.

©indebuurt Gouda

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je al binnen gekeken bij deze woningen?

ton en stella

Binnenkijken bij Stella en Ton: ‘We hebben het huis zo duurzaam mogelijk gebouwd’

Aan de rand van Gouda vind je een aantal kasten van huizen. Vrijstaand en omringd door groene weilan...

Binnenkijken bij Raymond en Anouk: ‘We doen veel interieurinspiratie op bij restaurants’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...
korte akkeren

Binnenkijken bij Iris in Korte Akkeren: ‘Het pand was vroeger een slagerij’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

adv.