Binnenkijken bij Karel en Kristin: ‘Het is onze eigen, unieke 14e-eeuwse bakkerswoning’

Karel Mulder is fulltime bezig met de restauratie © Yvonne Vleeming-Raafs

Historisch wonen in hartje Gouda: ga je mee terug in de tijd? Karel Mulder en Kristin Kremer hebben een historische bakkerswoning gekocht aan de Lage Gouwe, hartje centrum. Het was hun droom om een huis te kopen dat ze helemaal in oude staat konden laten herleven.

Karel en Kristin komen uit Kralingen, Rotterdam. Toen het bij Karel in 2018 ging kriebelen om een opknappand helemaal onder handen te gaan nemen, startte hun zoektocht daarom in eerste instantie in Rotterdam, totdat… “We gingen op de fiets naar een barbecue van een kennis in Gouda,” vertelt Karel. “We reden door Gouda, keken rond en dachten: dit is eigenlijk ook wel een heel leuk stadje.”

Het zoekgebied op Funda werd uitgebreid met Gouda en al snel kwamen ze de woning op de Lage Gouwe tegen. “Ik heb meteen de makelaar gebeld en vroeg: hoeveel gegadigden zijn er? Binnen een week hadden we het voorlopig koopcontract getekend.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Reis door de tijd

“Toen we de woning kochten, werd het verhuurd. Het stond vol met wandjes en sluip-door-kruip-door-kamertjes. Langzaam hebben we de geschiedenis van het pand ontrafeld.” Karel en Kristen deden onderzoek naar alle bewoners van het pand en de veranderingen in het pand in de loop van de jaren. “De woning komt uit de late middeleeuwen en had een houten constructie en waarschijnlijk een rieten kap. Het waren oorspronkelijk twee losse woningen met een binnenplaats. “Samen met archeologen is de woning tot aan het grondwater uitgegraven. Dat was echt een unieke reis door de tijd.”

“Na de stadsbranden in 1438 was dit één van de weinige overgebleven huizen en moesten alle overgebleven huizen versteend worden. De houten muren zijn vervangen door stenen muren tussen de bestaande houten constructie,” legt Karel uit. “Vanaf de tweede helft van de 15e eeuw tot begin 17e eeuw hebben zes of zeven bakkers en koekenbakkers het huis bewoond. Bij het ontleden van het pand vonden we een kelder met een originele bakkersoven, gemetseld in een 14e-eeuws gewelf. Die houdt uiteraard een prominente plek na de restauratie.”

In de 17e-eeuw is het huis bewoond door burgemeester Verboom van Gouda. “We zien in het pand dat er in die tijd meer geld in de constructie en de afwerking van het huis gestoken is. Er zijn in die tijd bijvoorbeeld balken met mooie schilderingen en bewerkingen en plinttegeltjes aangebracht.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Unieke vondsten

Het is heel bijzonder wat er allemaal gevonden is in het bakkershuis op de Lage Gouwe. “Er zijn slibversierde tegeltjes uit de 14e- of mogelijk zelfs 13e-eeuw gevonden. Archeologen die meekeken, hebben munten gevonden die gemaakt werden tussen 1628 en 1632, zogenoemde duiten uit Stevensweert,” vertelt Karel enthousiast.

“Mijn vrouw is wetenschapper en m’n oudste dochter studeert geschiedenis. We vinden het dus superinteressant om bij iedere vondst uit te zoeken wat het is en uit welke tijd het stamt. De plinttegeltjes uit de tijd van de burgemeester, 17e-eeuw, hebben allemaal met visserij te maken. Ze vertelden destijds een mooi verhaal aan kinderen.” Er zijn ook wat jongere vondsten gedaan, zoals krantenknipsels uit 1927, een reclameposter uit 1930 en een originele Sjors striptekening uit een krant. “Superleuk om zo te zien hoe de bakkerswoning bewoond is geweest en wat voor tijden het mee heeft gemaakt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Tekening nieuwe situatie

In ere hersteld

“We hebben het pand gekocht om het helemaal te restaureren en dit zoveel mogelijk op de oorspronkelijke manier te doen. We behouden zoveel mogelijk het karakter en de eigenschappen van het huis, maar maken het wel toekomstbestendig. Wij zijn eigenlijk maar tijdelijke bewoners in de geschiedenis van deze woning. We willen het zoveel mogelijk in ere herstellen”, vertelt Karel trots.

Karel en Kristin hebben een heel duidelijk plan gemaakt voor het eindresultaat. “In het midden, de oude binnenplaats, komt het trappenhuis. In het trappenhuis kun je helemaal naar de kelder kijken waar je op de bovenkant van het 14e-eeuwse gewelf van de bakkersoven kijkt. Het trappenhuis zorgt ervoor dat alle ruimtes goed begaanbaar zijn. Er zit namelijk niveauverschil tussen het voor- en achterhuis. Op de plattegrond (zie foto) zie je precies hoe de ruimtes ingedeeld worden.”

Karel en Kristin houden de restauratie stap voor stap bij op hun instagrampagina bakkerswoninggouda. Alle historische vondsten zie je hier ook met een mooie omschrijving. Voor het einde van dit jaar hopen ze in het huis te wonen, dus wie weet komt indebuurt Gouda dan terug om het eindresultaat te zien.

Mogen wij bij jou binnenkijken?

Woon jij op een bijzondere plek in Gouda, een huis met een verhaal of een Gouds droomhuis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Ook bij deze Gouwenaars gingen we langs:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Martina en Karim aan de Bosweg: ‘Planten zijn soms net mensen’ ”

Binnenkijken bij Martina en Karim aan de Bosweg: ‘Planten zijn soms net mensen’ 

Ga naar “Binnenkijken bij Tania Kross: Goudse woning operazanger staat te koop”

Binnenkijken bij Tania Kross: Goudse woning operazanger staat te koop

Ga naar “Binnenkijken bij Geert en Simone aan de Prins Hendrikstraat: ‘Er is hier altijd leven op straat’ ”

Binnenkijken bij Geert en Simone aan de Prins Hendrikstraat: ‘Er is hier altijd leven op straat’ 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Eastpak tas € 24,99”

Eastpak tas € 24,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Acrylverfmarkers € 2,99”

Acrylverfmarkers € 2,99

 • Geldig t/m 5 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Ervaren Sales Consultant”

Ervaren Sales Consultant

 • Lucom Benelux
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Stagecoach”

Stagecoach

 • WelThuis
 • Parttime
Ga naar “Medewerker financiële administratie”

Medewerker financiële administratie

 • WelThuis
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Uitvoerder Mutatie Onderhoud Onderhoud | Huurwoningen | 3.000 – 4.500”

Uitvoerder Mutatie Onderhoud Onderhoud | Huurwoningen | 3.000 – 4.500

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • IQ Select
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Gouda Open Air”

Gouda Open Air

 • MASS Events
 • Van 30 jun t/m 10 jul
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep