Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Joyce: ‘Onze stijl is een mix tussen retro en nostalgisch’

Door Kirsten Spooren 2 december 2019

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen bij iemand om binnen te kijken. Deze week zijn we op bezoek bij Joyce Otten (44) die in één van de nieuwe herenhuizen aan de Venroystraat woont, ook wel bekend als de Goudsche Stoomblekerij. 

Aan de Kattensingel heeft jarenlang de Goudsche Stoomblekerij, genaamd de Drie Nootenbomen, gezeten. Deze wasserij is van 1709 tot 1972 actief geweest in Gouda, tot een groot deel van het gebouw gesloopt werd. Jarenlang bleef het terrein onbebouwd tot in 2017 de voorbereidingen begonnen voor een nieuwbouwproject. Nu vind je op deze plek een rijtje statige nieuwbouwhuizen die uitkijken op de Nieuwe Gouwe. In één van deze huizen woont Joyce, samen met haar man Martijn (47) en kinderen Noortje (13), Sofie (11) en Loek (8).

Tekst gaat verder onder de video. 

 

Liever geen nieuwbouwhuis

Niet dat Joyce van plan was om te verhuizen, vertelt ze. “We woonden aan de Sportlaan in een jaren ’30 woning en ik had nog helemaal niet nagedacht over verhuizen. Mijn man wel, want hij was het klussen in een oud huis zat. Hij is toen naar de open ochtend van de Goudsche Stoomblekerij geweest en kwam laaiend enthousiast terug. Ik ben zelf niet zo dol op nieuwbouwhuizen, want zo’n huis wordt snel klinisch. Ik wilde zelf in een jaren ’30 woning blijven wonen.”

Het stel moest snel een beslissing maken, want de inschrijvingen sloten na één maand. “De inschrijvingen gingen op snelheid en we schreven ons voor maar één huis in. En toen kregen we dus het huis… dat was wel even slikken.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Verhuizen

Gelukkig had Joyce nog alle tijd om aan het idee te wennen dat ze zou moeten verhuizen. “We moesten heel lang wachten tot de grond gesaneerd werd, want de boel was aardig vervuild door de stoomblekerij. Ik heb dus twee jaar de tijd gehad om te wennen aan het idee. Uiteindelijk zag ik ook wel in dat ons oude huis te klein was geworden voor ons gezin en dat het een hele mooie woning zou worden.”

‘Qua gevoel klopte het gewoon’

“We wonen hier nu sinds september en het bevalt ons erg goed. Ik vond het wel emotioneel om te verhuizen, maar qua gevoel klopte het gewoon. Het verhuizen was fysiek zwaar, omdat het hartje zomer was. We hebben de vloer moeten egaliseren toen het buiten bijna veertig graden was. Verder was het huis opgeleverd zonder keuken en badkamer, omdat we dit helemaal zelf wilden bouwen. We konden dus veel zelf besluiten.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Niet te perfectionistisch

De man van Joyce – Martijn –  is industrieel ontwerper en heeft veel van de plannen bedacht. “Hij is heel creatief en kan goed tekenen. Onze plannen zijn uiteindelijk uitgevoerd door vakmensen uit Gouda. De keuken is bijvoorbeeld gebouwd door Meubel & Interieurbouw Jeroen. Verder zijn we veel dingen gaan verzamelen, op de braderie, Marktplaats… enzovoort. We wilden een mix tussen design spullen en tweedehands.”

‘De kinderen leren Gouda nu op een hele nieuwe manier kennen’

“Onze stijl zou je kunnen beschrijven als nostalgisch en retro, niet te perfectionistisch. We houden van kleuren en we wilden de warmte van vroeger door tweedehandsmeubelen en vintage. Ik wil nog wel schilderijen ophangen aan de muren, maar aan de andere kant hou ik van de sereniteit die het huis brengt. Het mag dus niet te druk worden.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Veel geschiedenis

Ondanks dat ze er nog niet lang wonen, voelt het gezin zich al helemaal thuis. “De plek is ideaal. Je bent zo in de stad en het park vind ik ook echt een plus. Ik kan daar ademloos van genieten. Mijn ouders kunnen nu ook vanaf de trein lopend naar ons huis komen. De kinderen leren Gouda op een hele nieuwe manier kennen, aangezien we nu aan de andere kant van de stad wonen. Ze proberen ook steeds nieuwe routes uit naar school.”

Ondanks dat Joyce nu in een nieuwbouw huis woont, heeft de plek wél veel geschiedenis. “Vroeger brachten mensen hier hun was”, vertelt ze. “De geschiedenis is heel speciaal. We hebben ook een wijkcommissie die het leuk vindt om nieuwe bewoners hiervan op de hoogte te stellen. We kregen ook meteen een pakketje met het wijkmagazine en een boekje over het Van Bergen IJzendoornpark. Erg leuk dat ze dat doen.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je al binnen gekeken bij deze woningen?

Binnenkijken bij Genoshia: ‘Ik heb een verbod op planten gekregen van mijn vriend’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

Binnenkijken bij Eline en Pascal: ‘Het huis is al sinds mijn overgrootopa in de familie’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

Binnenkijken bij Petra en Eric: ‘Uiteindelijk werd het een grotere verbouwing dan gepland’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...
kirsten jansen

Binnenkijken bij Kirsten en Philip: “We knappen een oude boerderij aan de Goudseweg op”

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

adv.